Burlington, Iowa

Burlington Iowa Burlington is een middelgrote stad in Iowa, die onder andere gekenmerkt wordt door de vele kerken. Daarnaast vind je - vooral in de binnenstad - veel historische gebouwen. De stad is goed te bereiken en er worden veel jaarlijkse evenementen georganiseerd. Een bekend straatje in Burlington Snake Alley, dat beschouwd wordt als 'het kronkeligste steegje ter wereld'.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Binnenstad

In de binnenstad van Burlington hangt een ontspannen sfeer. Er bevinden zich diverse gebouwen die op de lijst van National Register of Historic Places terug te vinden zijn, waaronder het Burlington Apartment, het Burlington Railroad-station, het Burlington Fire Department Central Station en het Memorial Auditorium.

Kerken

Burlington staat bekend om haar vele kerken. In totaal telt het stadje ongeveer zeventig kerken, die veel verschillende (sub)godsdiensten vertegenwoordigen. Een van de bekendste en tevens hoogste kerk is St. John the Baptist, die in 1852 gebouwd werd voor de Duitse immigranten. Het huidige gebouw stamt uit 1885 en de hoogste toren is ongeveer 45 meter.

Des Moines County Heritage Center

Het Des Moines County Heritage Center, dat in 2009 haar deuren opende, is gevestigd in de voormalige Burlington Public Library, die gebouwd werd in 1898. In totaal kun je er negen gallerijen bekijken, waarvan elke gallerij aan een apart thema gewijd zijn. Er zijn zowel permanente als tijdelijke tentoonstellingen, die allemaal een bepaald beeld geven van de geschiedenis van Des Moines County, waarvan Burlington deel uitmaakt. Enkele thema's zijn de militaire geschiedenis, het boerenleven en muziek. Twee andere musea die deel uitmaken van het centrum zijn het  Phelps House Museum en het Hawkeye Log Cabin Museum.

Snake Alley

Dit steile, kronkelige steegje verbindt het bedrijvendistrict in het centrum  met het winkelgebied. Toen Robert L. Ripley in 1940 het straatje zag, noemde hij het in zijn beroemde Ripley's Believe It, Or Not! column 'The Crookedest Street in the World', een bijnaam die tegenwoordig vooral geassocieerd met Lombard Street in San Francisco. De steeg vormt jaarlijks het decor voor de Snake Alley Criterium, een fietsrace bergop.

Vervoer

In de stad kan je prima gebruikmaken van het bussysteem dat in handen is van de Burlington Urban Service (B.U.S.). Daarnaast kun je met de bussen van Greyhoud en het Trailways Transportation System dagelijks reizen naar andere steden in de buurt.

Feiten

Staat Iowa
County Des Moines
Oppervlakte 39 km²
Hoogte 185 meter
Inwoners 26.000
Tijdzone Central Time Zone (tijdverschil met Nederland: 7 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

In de winter kan het redelijk koud worden in Burlington, met minimale temperaturen van rond de -8 graden in de koudste maanden van het jaar. Overdag blijft de temperatuur rond het vriespunt hangen. De zomers daarentegen zijn aangenaam, met maximale temperaturen rond de 30 graden overdag en rond de 18 graden ’s nachts. De zomer is echter ook het seizoen waarin de meeste neerslag valt; zo’n 105 millimeter per maand.

Geschiedenis

Voordat Burlington door blanken werd overgenomen, was het gebied in handen van de Sac- en Foxindianen. Burlington werd ontdekt nadat de toenmalige president Tomas Jefferson in 1803 had besloten dat grote delen van de zogeheten Louisiana Purchase in kaart gebracht moesten worden. De bekende ontdekkingsreizigers Lewis en Clark volgden de Missouririvier, terwijl pionier Pike  de Mississippirivier volgde, waardoor hij in 1805 in Burlington belandde. Hij hees de vlag en gaf opdracht tot de bouw van een fort.

Het eerste bedrijfje in Burlington was de American Fur Company. Hoewel de handelspost al in 1829 was opgericht, kwamen de eerste mensen pas rond 1833 in Burlington wonen, nadat het wederom ‘ontdekt’ werd door David Tothero en Samuel White. Tothero en White maakten de afspraak dat de koper van het eerste stuk grond zou mogen bepalen hoe de stad zou gaan heten. Dit bleek ene John Gray te zijn, afkomstig uit Burlington, Vermont, die het stadje naar zijn geboorteplaats noemde.

In 1837 werd Burlington de tweede territoriale hoofdstad van het gebied van Wisconsin. Nog een jaar later werd de zogeheten Iowa Territory opgericht, waar Burlington de eerste hoofdstad van werd. Tegen het einde van de negentiende eeuw was Burlington uitgegroeid tot een drukbezocht stadje. Dit succes had ze voornamelijk te danken aan haar ligging aan de haven, waar veel stoomboten aanmeerden. Daarnaast had Burlington een station aan de veelgebruikte Chicago, Burlington and Quincey Railroad, die als bijnaam 'Burlington Route' kreeg. Het is ook in deze periode dat de zo bekende kerken van Burlington werden gebouwd. De hoogste hiervan is de St. John the Baptist Church, die zich ook nog eens op een heuvel bevindt, waardoor het lijkt alsof de kerk over de stad waakt.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan