Ogunquit, Maine

Ogunquit Maine Ogunquit is een plaatsje in York County, Maine met iets meer dan 1.000 inwoners. In de zomer is het een van de drukst bezochte vakantieoorden van het noordoosten van de Verenigde Staten. De naam van het authentieke vissersdorpje is afkomstig uit de taal van de Abenaki-indianen, die het Ogunquit, 'Mooie Plaats bij de Zee', doopten. Met name de lange stranden zijn 's zomers druk bevolkt.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Perkins Cove

Aangezien de baai onbeschermd was tegen Atlantische stormen moesten vissers iedere avond de boten binnen halen. Ze besloten een veilige haven te maken en groeven een geul. Toen hij werd geopend raasde de oceaan de geul in, die door erosie wijder werd. Het vloedwaterbassin werd Perkins Cove genoemd. Over Perkins Cove hangt een handbediende voetgangersbrug, die tot de meest gefotografeerde objecten van Maine behoort. Langs de Cove vind je veel kunstgaleries, boetiekjes en uitstekende (vis)restaurants met zicht op zee.

Ogunquit Maine

Marginal Way

Ogunquit staat onder andere bekend om haar historische wandelroute, de Marginal Way, die zich anderhalve mijl langs de woeste kustlijn uitstrekt. De route begint (of eindigt) in een hoek van Oarweed Cove, dicht bij de haven. De route daalt en stijgt wat, maar over het algemeen is het aangenaam wandelen. Langs het pad staan veel bankjes, waardoor je tijdens de wandeling regelmatig kunt stoppen om de omgeving in je op te nemen. De andere kant van de route komt uit bij Perkins Cove. Ieder jaar lopen meer dan 100.000 bezoekers de populaire route.

Ogunquit Maine

Ogunquit Beach

Toen in 1888 een brug werd gebouwd over de Ogunquit River, stroomden bezoekers massaal toe om te genieten van de witte zandstranden. Aangezien de bewoners van Ogunquit vreesden dat de stranden opgekocht zouden worden door particulieren, tekenden ze een petitie. Hun verzoek werd ingewilligd en het strand kreeg de status van openbaar park. Het bestuur van Ogunquit ziet er op toe dat het strand beschermd en onderhouden wordt. Het strand is in drieën opgedeeld. Main Beach heeft de toegang aan Beach Street. Footbridge Beach is bereikbaar vanaf Ocean Street en Ogunquit North Beach is te bereiken vanaf Bourne Avenue in Wells.

Ogunquit Maine

Ogunquit Playhouse

Dit theater, dat in 1937 op de huidige locatie werd gebouwd, is een van de weinig bewaard gebleven zomertheaters. Nog steeds worden in het historische gebouw shows geproduceerd, gerepeteerd en uitgevoerd. Ieder zomerseizoen worden er van dinsdag tot zondag vijf verschillende musicals op de planken gebracht.

Ogunquit Maine

Ogunquit Museum of American Art

Zoals de naam al verklapt, staat in dit museum Amerikaanse kunst centraal, met name moderne en hedendaagse kunst. Rond het museum liggen diverse tuinen waar standbeelden en installaties tentoongesteld worden. Het museum is alleen tijdens het zomerseizoen geopend.

Ogunquit Maine

Vervoer

De beste manier om je door Ogunquit te verplaatsen is te voet of per fiets. Een andere mogelijkheid is de Ogunquit Trolley, die langs het strand en de belangrijkste straten van Ogunquit rijdt.

Feiten

Staat Maine
County York
Oppervlakte 11 km²
Hoogte 43 meter
Inwoners 1.400
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Geschiedenis

Ogunquit werd oorspronkelijk bewoon door de Abenaki, die het plaatsje haar nam gaf. De eerste blanke kolonisten vestigden zich er in 1641. In 1686 werd de eerste zaagmolen gebouwd en de scheepsbouw werd een belangrijke bron van inkomsten. Twee eeuwen later,  in 1888, werd het inmiddels historische plaatsje ontdekt door kunstenaars, wat resulteerde in de oprichting van de Ogunquit Art Colony.

Ogunquit werd een populaire toeristische bestemming. Om de stroom van toeristen in de zomer onderdak te bieden werden grote hotels en pensionen gebouwd aan de kust. De afgelopen eeuw is de plaats steeds populairder geworden onder homo's, lesbiennes en transgenders. Er zijn dan ook veel speciale hotels en restaurants gevestigd die zich richten op de roze gemeenschap.

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan