Freeport, Maine

Freeport Maine Gelegen op de noordelijke oever van de Casco-baai ligt het stadje Freeport, dat onder andere bekendstaat als een goede locatie om te winkelen. Naast alle merkwinkels en boetiekjes beschikt Freeport over mooie natuur, bijvoorbeeld in het Wolfe's Neck Woods State Park of de Desert of Maine, een woestijn die als een curiositeit wordt beschouwd.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Desert of Maine

Midden in een dennenbos ligt een woestijnlandschap van meer dan 16 hectare, gevormd door een silt-achtig materiaal dat veel op zand lijkt. De grond, die oorspronkelijk tot een boerderij behoorde, veranderde door overbegrazing, weersomstandigheden en erosie geleidelijk aan in een kale vlakte, die steeds groter werd. Hoewel het veel lijkt op een woestijn en het ook zo genoemd wordt, is het geen echte woestijn: er valt regelmatig regen en er wordt goed voor gezorgd dat er geen begroeiing ontstaat. Tegenwoordig vormt het een van de populairste attracties van Freeport. Je kunt een rondleiding krijgen door de woestijn of een bezoek brengen aan het zandmuseum, boerderijmuseum of de vlinderkamer. Er is ook een camping aanwezig.

Freeport Maine

Wolfe’s Neck State Park

Wolfe's Neck Woods State Park bestaat uit 80 hectare aan beschermd natuurgebied is een geliefde locatie om vogels te spotten, te wandelen, picknicken of boot te varen. In de winter kun je er goed langlaufen en wandelen met sneeuwschoenen. In de buurt ligt de Wolfe's Neck Farm, waar je meer te weten komt over de agricultuur van Maine. Verder zijn er diverse recreatiemogelijkheden.

Freeport Maine

Overige parken

Iets meer dan een kilometer buiten het centrum van Freeport ligt het Mast Landing Audubon Sanctuary, een groen gebied met een rijke menselijke en natuurlijke geschiedenis. Er zijn verschillende fiets- en wandelpaden uitgezet. Langs de kust vind je Winslow Park, dat onder andere beschikt over een strand, camping en picknickplaatsen. Op ongeveer een kwartier rijden van Freeport ligt het bosrijke Bradbury Mountain State Park.

Freeport Maine

Maine Historical Society Museum

Het MHS Museum verzorgt het hele jaar door variërende tentoonstellingen en programma's over de vijf eeuwen oude geschiedenis van Maine. De collectie van het museum bestaat uit meer dan 15.000 kunstwerken, kledingstukken, politieke documenten en voorwerpen van indianen. Een ander museum is het Freeport Fire Museum, dat de geschiedenis van de lokale vuurbestrijding centraal stelt.

Freeport Maine

Evenementen

Begin augustus wordt in Freeport het jaarlijkse Shakespeare-festival georganiseerd.

Freeport Maine

Feiten

Staat Maine
County Cumberland
Oppervlakte 120 km²
Hoogte 11 meter
Inwoners 8.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Freeport heeft een vochtig continentaal klimaat. Dit houdt in dat de zomers warm en vochtig zijn, en de winters koud met veel neerslag in de vorm van sneeuw. Aangezien Freeport aan de kust ligt, wordt het klimaat getemperd door de invloed van de Atlantische Oceaan. Temperaturen in de zomer liggen over het algemeen rond de 25 graden, terwijl in de winter het kwik geregeld tot onder het vriespunt daalt.

Geschiedenis

Rond 1700 vestigden permanente bewoners zich voor het eerst in het gebied van het huidige Freeport. Er ontstonden verschillende kleine dorpjes, die uiteindelijk samen opgingen in Freeport. De naam is waarschijnlijk ontleend aan het feit dat de haven 's winters ijsvrij is. Belangrijke bronnen van inkomsten vormden scheepsbouw, inblikken van voedsel, visserij en landbouw. De komst van een treinspoor in 1849 zorgde ervoor dat Freeport zich kon ontwikkelen tot een commercieel centrum.

In 1912 begon een plaatselijke inwoner, Leon Leonwood Bean, een kleine winkel in de kelder van zijn broer. Bean had een waterdichte laars ontwikkeld, die hij via postorder verkocht. Het versturen per postorder bleek een gat in de markt en het bedrijf groeide snel. L.L Bean is nu een van de grootste outdoor- en buitenkleding winkels ter wereld. Door het succes van L.L. Bean trokken tientallen bedrijven en ketens naar Freeport, waardoor het tegenwoordig bekendstaat als een toplocatie om te winkelen.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan