Portland, Maine

Portland Maine Het stadje Portland ligt direct aan de Atlantische Oceaan. Je kunt er een boottocht maken, wandelen over de promenade of genieten van het uitzicht over Casco Bay. Ook zijn er amusementsparken en musea. Ook boetiekjes en winkels bieden de bezoeker vermaak. Portland is de grootste stad van Maine en tevens haar culturele, sociale én economische centrum. Portland brandde viermaal tot de grond af, maar werd iedere keer weer opgebouwd. Het stadszegel laat daarom een feniks zien die uit de as herrijst, met daaronder het credo ‘Resurgam’, wat in het Latijn ‘ik zal weder opstaan’ betekent.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Wijken

In het Arts District liggen het Portland Museum of Art, het Children's Museum of Maine, het Maine College of Art en het State Theatre. In het oude centrum, Old Port genoemd, vind je veel negentiende-eeuwse gebouwen, boetiekjes, restaurants en vispieren.

Portland Maine

Portland Museum of Art

De 17.000 items tellende collectie beslaat de kunstgeschiedenis van Maine van de achttiende eeuw tot het heden. De collectie bevat schilderijen, beelden, foto’s, glas, keramiek en meubilair. Er hangen bekende werken van diverse Amerikaanse kunstenaars en van beroemdheden als Claude Monet, Edvard Munch en Picasso.

H.H. Hay Building

Het H.H. Building is een bijzondere 'landmark' in Portland. Het gebouw is heel smal van voren en loopt in een driehoek breed uit naar achteren. Het geel-kleurige gebouw stamt uit 1826 en deed lange tijd dienst als apotheek.

The Cathedral of the Immaculate Conception

De toren bepaalt mede de skyline van Portland. De kathedraal is gebouwd in 1854 en heeft hoge plafonds, mooie glas-in-loodramen en diverse andere architectonische bijzonderheden.

Portland Head Light Museum

De vuurtoren Portland Head Light, gelegen aan de kust in het Fort Williams Park, stamt uit 1791. Tegenwoordig is er een museum ingericht. In het Fort Williams Park kun je picknicken, wandelen en overblijfselen van het oude fort bekijken.

Portland Maine

Children's Museum & Theatre of Maine

In dit museum/theater staat alles in het teken van interactieve tentoonstellingen voor kinderen. Het is opgericht om kinderen aan te zetten tot ontdekking en hun fantasie te gebruiken door te spelen en te onderzoeken. Zo vind je op de eerste verdieping ‘Our Town’, een miniatuurstad. Op het dak bevindt zich een camera obscura, waar het uitzicht over de stad op het plafond geprojecteerd wordt.

Victoria Mansion

Dit negentiende-eeuwse huis staat ook wel bekend als het Morse-Libby House. Het werd gebouwd tussen 1858 en 1860 als een zomerhuis voor de rijke Ruggles Sylvester Morse. De architectuur en goed behouden interieurs bieden een uniek inzicht in de Amerikaanse geschiedenis van architectuur, interieur en decoratieve kunst.

Portland Maine

Amusementsparken

Voor urenlang waterplezier kun je terecht in Funtown Splashtown U.S.A., waar je een duik kunt nemen in verschillende zwembaden en kunt roetsjen van de glijbanen. Ben je geen waterdier, dan is een bezoek aan Palace Playland misschien iets voor je. Dit pretpark is gelegen aan het strand en heeft ondanks de achtbanen iets weg van een speeltuin. Voordeel: Palace Playland is gratis toegankelijk.

Onderweg naar Kennebunkport

Rijd je tussen Kennebunkport en Portland, maak dan een kleine omweg en stop even bij de pier van het toeristische Old Orchard Beach, dat ongeveer halverwege de twee plaatsen ligt. De pier is een typisch Amerikaanse pier, met zijn houten gebouwtjes die shop-, diner- en game-gelegenheden bieden. Je kunt er ook een walvistour boeken. Voor kinderen is er een klein amusementspark - het enige amusementspark aan zee in New England.

Old Orchard Beach Pier bij Portland Maine

Feiten

Staat Maine
County Cumberland
Oppervlakte 136 km²
Hoogte 19 meter
Inwoners 66.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Portland heeft een vochtig zeeklimaat. Er valt jaarlijks circa 110 centimeter neerslag. Vergeleken met de gemiddelde hoeveelheid in de Verenigde Staten (93 centimeter) is Portland dus relatief nat. Jaarlijks valt er gemiddeld 182 centimeter sneeuw. De zon schijnt ruim 200 dagen per jaar en in juli, de heetste maand van het jaar, ligt de temperatuur rond de 25 ºC. November is de natste maand en dan waait het ook hard. Januari is de koudste maand, met een gemiddelde temperatuur van enkele graden onder het vriespunt.

Geschiedenis

Het gebied dat we nu kennen als Portland heette vroeger Machigonne (‘grote knie’), door de vorm van het schiereiland. De eerste Europeaan die zich vestigde in Machigonne was kapitein Christopher Levett, een Engelse marinier die in 1623 een lap grond kreeg van De Britse koning om een nederzetting te stichten. Levett bouwde er een stenen huis en keerde terug naar Engeland om het gebied te promoten. Na een mislukte poging keerde Levett niet meer terug. Het enige wat nu nog herinnert aan deze pionier is het naar hem vernoemde Fort Levett.

Het schiereiland werd voor het permanent bewoond in 1633. Het waren opnieuw Britten die er een nederzetting stichtten. Ze doopten de vissers- en handelsnederzetting Casco. In 1718 werd het onder de naam ‘Old Falmouth’ geïncorporeerd. Vóór die tijd was het plaatsje al twee keer tot de grond toe verwoest door vijandige indianenvolken. Ook tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog moest het stadje het ontgelden en werd het zwaar gebombardeerd. Desondanks werd na de oorlog een stuk van Falmouth, ‘The Neck’ genoemd, ontwikkeld tot een commerciële haven en groeide het uit tot een belangrijk scheepvaartcentrum. In 1786 scheidde dit sterk gegroeide deel zich af van Old Falmouth en werd het geïncorporeerd als de zelfstandige stad Portland. Veertien jaar later, in 1820, werd het als hoofdstad benoemd van de pas opgerichte staat Maine, wat het zou blijven tot 1831.

In 1866 werd Portland voor de vierde keer grotendeels verwoest, dit keer door een groot vuur dat tijdens de viering van Independance Day het zakencentrum volledig in as legde. Meer dan 10.000 mensen werden in één keer dakloos. Net als de vorige drie keren herpakte Portland zich echter en werd het afgebrande gedeelte volledig hersteld. De meeste panden werden opgetrokken uit bakstenen in Victoriaanse stijl, die tegenwoordig nog steeds in goede staat verkeren.   In de afgelopen twintig jaar heeft voornamelijk het oude havengebied van Portland zich razendsnel ontwikkeld dankzij het toenemende toerisme en de komst van nieuwe bedrijven. Ook de oude industriële wijk Bayside en de opkomende Ocean Gateway zijn erg in trek. Daarnaast zorgen studenten van het Maine College of Art voor de nodige vernieuwing en inspiratie in Portland.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan