Waterton Lakes National Park, Alberta

Waterton Lakes National Park In Waterton Lakes National Park gaan de Rocky Mountains over in uitgestrekte prairies. De bijnaam luidt niet voor niets: 'Where the mountains meet the prairie'. Publiekstrekker is het driedelige Waterton Lake. In dit natuurpark leven onder meer elanden, zwarte beren, muildierherten, dikhoornschapen, bizons, wasberen, coyotes en poema's. Vanuit Waterton Lakes rijd je eenvoudig naar het Amerikaanse buurpark Glacier National Park. Als je via land de VS binnengaat, heb je ESTA nodig!

Bezienswaardigheden & activiteiten

Parkwegen

Highway 6 loopt langs de oostelijke grens van Waterton Lakes National Park. Vanaf de ingang loopt Highway 5 het park in naar de Waterton Lakes. Verderop in het park heeft Highway 5 twee zijwegen: de Akamina Parkway (16 km one-way) brengt je naar Cameron Lake via First Oil Well. De Red Rock Parkway (15 km one-way) voert langs prairies en bergen naar Red Rock Canyon.

Waterton Lakes National Park

Van noord naar zuid zie je de volgende bezienswaardigheden

Bison Paddock

Aan Highway 6, ter hoogte van Waterton Springs Campground, kun je een mooie rondrit maken via de Bison Paddock Loop Road. Deze weg ligt net binnen de parkgrenzen. De naam zegt het al: vanuit je auto of camper heb je de kans om magnifieke bizons te zien grazen in het hoge gras. Je rijdt langs een punt waar je mooi uitkijkt over de vallei en omringende bergen. Ook zie je de ruige "zwenkgras"prairies, een lekkernij voor bizons. Voor je eigen veiligheid mag je niet uitstappen.

Waterton Lakes National Park Bison Paddock

Waterton Lakes

Highway 5 brengt je naar de driedelige Waterton Lakes: Upper, Middle en Lower Waterton Lake. Het Upper en Middle Lake worden verbonden door een smal kanaal, lokaal bekend als de Bosporus. Het Upper Lake is het diepste meer van de Canadese Rockies (148 meter) en ligt deels in het Amerikaanse Glacier National Park. In het koude Upper Waterton Lake kun je 's zomers een duik nemen. Een populairdere plaats om te zwemmen is Emerald Bay, dat zo'n 900 meter van het Prince of Wales Hotel ligt. Bij het bezoekerscentrum start de wandelroute naar Bear's Hump (2,8 km).

Waterton Lakes National Park

Prince of Wales Hotel National Historic Site

Highway 5 brengt je naar het Prince of Wales Hotel: het beroemdste herkenningspunt van Waterton Lakes. Grotendeels van hout en met een puntig dak en vele balkons heeft het Prince of Wales Hotel de uitstraling van een gigantisch bergchalet. Het hotel ligt op een heuvel ter hoogte van de Bosporus, de smalle waterstraat tussen Upper en Middle Waterton Lake. Het hotel werd aangelegd voor welgestelde treinreizigers. Velen weten niet dat het hotel niet door de Canadian Pacific werd gebouwd, maar in opdracht van de Amerikaanse concurrent: Great Northern. Prince of Wales Hotel ligt in Waterton Village. Dicht bij het hotel starten drie korte wandelroutes: de Townsite Trail (3,2 km) door het dorp, de Prince of Wales Trail vanaf Emerald Bay (2 km) of Linnet Lake Trail (1 km) vanaf de dok.

Waterton Lakes National Park

Cameron Lake & First Oil Well

De Akamina Parkway brengt je vanaf het Prince of Wales Hotel naar Cameron Lake. Onderweg kom je langs een historische plaats. Bij de First Oil Well werd aan het eind van de negentiende eeuw olie gewonnen. Dit trok meerdere bedrijven aan en er ontstond een zogenaamde 'oil boom'. Hoewel er op meerdere plaatsen olie gevonden werd, was geen enkele maatschappij in economisch opzicht succesvol. Bij Cameron Lake kun je een bootje huren om een (mid)dag te varen. Je kunt ook in een uurtje de Cameron Lakeshore Trail (3,2 km) wandelen rondom het meer. Wandelliefhebbers kiezen de langere Summit Lake Trail (8 km), die kost je ongeveer drie uur.

Waterton Lakes National Park

Cameron Falls

In Waterton Village ligt de Cameron Falls. Deze serene waterval stroomt over een van de oudste rotsformaties in de Canadese Rocky Mountains. Naar schatting is de rots 1500 miljoen(!) jaar oud. Je bereikt de waterval via de Cameron Falls Drive vanuit Waterton Avenue (1,5 km one-way). Er is een kleine parkeerplaats bij de voet van de waterval. Je kunt een kort pad volgen voor beter uitzicht op de Cameron Falls. Als je verder wil wandelen, kun je een stuk over de Carthew-Alderson Trail (18 km one-way) lopen voor betere uitzichten op de bovenste helft van de waterval. 's Avonds wordt de waterval verlicht, zodat je ook tijdens een avondwandeling een kijkje kunt nemen.

Waterton Lakes National Park

Red Rock Canyon

Tussen Lower en Middle Waterton Lake start de Red Rock Parkway naar Red Rock Canyon. Deze kloof bestaat uit rood en groen gesteente. Een korte wandeling (700 meter retour) brengt je naar de kloof. Je kunt vanaf het eindpunt van de weg ook langere wandelroutes volgen, zoals de trail naar Blakiston Falls (2 km retour) of Crandell Lake (4 km retour). Red Rock Parkway is niet toegankelijk voor grotere campers.

Waterton Lakes National Park

Crypt Lake Trail

Crypt Lake is een helder bergmeer met turkooizen water, waarlangs vaak witte berggeiten grazen. Het meer ligt aan de andere kant van Waterton Lakes en is alleen bereikbaar via een wandeling van zeventien kilometer. Tijdens de zes à acht uur durende hike overbrug je een hoogteverschil van 700 meter. Onderweg passeer je watervallen en een natuurlijke tunnel. Het laatste deel van de wandeling loopt langs een steile klif, een stalen kabel biedt hier houvast. Informeer bij het bezoekerscentrum voor je op pad gaat!

Waterton Lakes National Park

Omgeving

Glacier National Park, Montana

Vanaf het Prince of Wales Hotel rijd je in iets meer dan een uur naar St. Mary Lake, aan de oostkant van Glacier National Park in de Amerikaanse staat Montana. Houd bij de grensovergang je paspoort, ESTA-goedkeuring en contant geld gereed. Bij de ingang van het Amerikaanse park kun je brochures en routekaarten krijgen. Houd er rekening mee dat je met Amerikaanse dollars moet betalen. Glacier National Park verken je via de Going-to-the-Sun Road. Omdat deze weg zo hoog ligt, is hij alleen van juni of juli tot half september/begin oktober helemaal sneeuwvrij en dus geopend. Van juli tot en met half september kun je gebruikmaken van shuttlebussen. Sommige delen van de Sun Road zijn niet toegankelijk voor voertuigen langer dan 21 feet (7,62 meter). Om bij beide grote meren te komen, kun je de shuttlebus nemen of onderlangs het park omrijden via Highway 2. Het is twee uur rijden van St. Mary Lake naar Lake McDonald.

Glacier NP

Feiten

Staat Alberta
Oppervlakte 505 km²
Hoogte 1.290 tot 2.940 meter (Mount Blakiston)
Opgericht 30 mei 1895
Bezoekers per jaar 400.000
Tijdzone   (tijdverschil met Nederland:  uur vroeger)

Klimaat

Waterton is het natste gebied van Alberta, waar het bovendien het meeste waait. Winterwinden van meer dan 100 kilometer per uur zijn normaal. Ook waaien er veel chinookwinden, waardoor het gebied tevens een van de warmste gebieden in de winter is; de temperatuur ligt vaak boven het vriespunt. De zomers zijn over het algemeen kort en koel met maxima van 22 graden, de winters mild een wit met maxima rond het vriespunt. April en mei zijn de natste en meest bewolkte maanden, juli en augustus de zonnigste en warmste.

Geschiedenis

De eerste stap tot bescherming van Waterton Lakes National Park werd gezet in 1893, toen een rancher uit Pincher Creek een voorstel tot bescherming naar Ottawa stuurde. Twee jaar later werd het verzoek ingewilligd. De meren van Waterton Lakes, waaraan het park zijn naam dankt, zijn vernoemd naar de Britse bioloog Charles Waterton (1782-1865).

John George Kootenai Brown was rond het jaar 1900 de allereerste bewoner van Waterton Lakes. Hij werd in 1911 parkopzichter. Met de oil boom aan het begin van de twintigste eeuw, kwamen verschillende oliemaatschappijen naar Waterton om hun geluk te beproeven. Het aantal inwoners en voorzieningen groeide. Toen het gebied omringd werd door een spoorlijn en er hotels werden gebouwd, nam ook het toerisme toe. Toen in 1932 het Waterton-Glacier International Peace Park opgericht werd, om de goodwill en de samenwerking tussen Canada en de VS te eren, groeide het toerisme uit tot de primaire bron van inkomsten.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan