Bretton Woods, New Hampshire

Bretton Woods New Hampshire Vanuit Bretton Woods kijk je uit op de Presidental Range; bergtoppen die de namen van Amerikaanse presidenten en andere prominente figuren dragen. De hoogste en meest indrukwekkende berg is de 1.917 meter hoge Mount Washington. In Bretton Woods ligt het dalstation van de Mount Washington Cog Railway, een tandradspoorweg naar de top van de berg. Het kasteelachtige Mount Washington Hotel is een andere eye-catcher. De plaats is een perfecte uitvalsbasis voor (dag)trips met de auto of camper. Je kunt onder andere de White Mountains Trail (160 km) en Northern Loop (145 km) rijden.

Bezienswaardigheden & activiteiten

White Mountains Trail

Er lopen diverse toeristische routes door de White Mountains. Bretton Woods ligt op de 160 kilometer lange White Mountains Trail National Scenic Byway. Deze route voert je onder andere via de spectaculaire Kancamagus Highway door het White Mountain Forest en langs de populairste attracties van de regio. Zo vind je er het Franconia Notch State Park met daarin de diepe afgrond van de Flume Gorge met overdekte bruggen, watervallen en Wolf's Den Cave. Daar in de buurt ligt ook Cannon Mountain, waar je met de kabelbaan naar boven kunt. Andere interessante punten zijn Mount Washington, Crawford Notch State Park en de Conway Scenic Railroad. De route begint officieel bij het White Mountains Visitor Center in North Woodstock. Hier kun je terecht voor informatie, brochures en kaarten.

North Loop

Vanuit Bretton Woods is ook de Northern Loop binnen handbereik. Deze weg doorkruist een landelijk gebied. Bezoek het Sugar Hill Museum waarin twee eeuwen landelijk leven centraal staan en maak in Littleton een stadswandeling langs de historische gebouwen. Vergeet er niet de overdekte brug tussen de Grist Mill en Miller’s Cafe te bekijken. De route voert je verder door Bethlehem, dat op 45 meter hoogte ligt en daarmee het hoogst gelegen dorp ten oosten van de Rockies is. De Mt. Washington Auto Road, naar de 1.917 meter hoge top van Mount Washington, is makkelijk aan de route toe te voegen. De weg begint aan de oostelijke zijde van de berg en is doorgaans van midden mei tot midden oktober geopend. Vanaf de westelijke kant kun je met de trein van de Mt. Washington Cog Railway omhoog.

Crawford Notch State Park

In het hart van de White Mountains, aan Highway 302, ligt het staatspark van de Crawford Notch. De Crawford Notch is het smalle, diepe dal van de Saco-rivier en vormt de belangrijkste bezienswaardigheid in het park. Je kunt er goed wandelen, onder andere naar mooie kliffen en watervallen. De 43 meter hoge Arethusa Falls, te bereiken via een twee kilometer lange trail, is een van de hoogste van de staat. De wandeling naar de 30 meter Ripley Falls is nog geen kilometer lang. De watervallen zijn in de lente op hun mooist, in de zomer is de waterstroom minder krachtig. Crawford Notch State Park ligt tien kilometer ten zuiden van Bretton Woods.

Bretton Woods Mountain Resort

In de winter transformeren de White Mountains tot een wintersportparadijs. Men zegt wel eens dat de Amerikaanse wintersport er uitgevonden is. Met name de Rosebrook Mountains zijn erg geschikt om te skiën en snowboarden. Het resort is de grootste van New Hampshire en heeft circa honderd verschillende pistes. De pistes worden geprezen om hun goede staat en de rust.

Geschiedenis

Mount Washington werd in de zeventiende eeuw voor het eerst beklommen. Het duurde echter nog tot 1763 voordat er een route werd uitgezet door de ruwe bergtoppen. In 1771 klom reiziger Timothy Nash in een boom om zijn verborgen eigendommen eruit te halen. Vanuit de hoogte zag hij richting het zuiden een inkeping in de bergen. Er werd hem een beloning in de vorm van een landgoed beloofd als hij een paard door de kloof richting Portland zou weten te brengen. Samen met zijn vriend Benjamin Sawyer lukte dit en in 1773 ontvingen Nash en Sawyer een stuk grond van ongeveer een hectare. Ze verkochten het gebied voor 200 dollar. Gouverneur Wentworth noemde het Bretton Woods, naar zijn geboorteplaats Bretton Hall in Engeland.

Even later werd een tien jaar durende poging ondernomen om een weg aan te leggen door de kloof (‘the Notch’). Eenmaal gereed trok de route veel reizigers, waardoor er overal hotels en tavernes verschenen. In 1869 werd  de Mount Washington Cog Railway aangelegd, waardoor het gebied ook per trein bereikbaar werd.

Bretton Woods was eenmaal de gaststad van een belangrijke historische bijeenkomst. In 1944 vond er namelijk de United Nations Monetary and Financial Conference plaats. Van 1 tot 22 juli kwamen 730 afgevaardigden uit 44 geallieerde naties samen in het Mount Washington Hotel om het herstel van de internationale economie en financieën na de Tweede Wereldoorlog te reguleren en te bespoedigen. Ter ere van de conferentie werd het hotel opgeknapt en gemoderniseerd. Tijdens de conferentie werd onder andere het Internationale Monetaire Fonds (IMF) in het leven geroepen.

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan