New Hampshire

New Hampshire is een noordelijke New England-staat, ingesloten door Vermont in het westen en Maine in het oosten. Verder grenst het gedeeltelijk aan Massachusetts en aan de Canadese provincie Québec. In het zuidoosten is er een korte kuststrook. New Hampshires officiële bijnaam is ‘The Granite State’, maar er wordt ook wel eens gesproken over de ‘The White Mountain State’ of het ‘Zwitserland van Amerika’, vanwege de besneeuwde bergen in het noorden. Een opmerkelijk weetje: in deze staat wordt geen inkomstenbelasting geheven.

Feiten

Bijnaam: The Granite State
Hoofdstad: Concord
Grootste stad: Manchester
Bevolking: 1.300.000
Oppervlakte: 24.217 km²
Toetreding tot de VS: 21 juni 1788
Officiële website: www.nh.gov

Vlag & Seal

Vlag New Hampshire Seal New Hampshire

Cultuur/Geschiedenis

Britse kolonisten zetten al in een heel vroeg stadium van de ontdekking van het Amerikaanse continent voet aan wal in New Hampshire, namelijk in 1623. Ze vernoemden het gebied naar het graafschap Hampshire in hun thuisland. Ook tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog, ruim anderhalve eeuw later, waren de New Hampshirites er vroeg bij. Zij waren namelijk de eersten die hun Engelse gouverneur afzetten en een eigen bestuur begonnen.
 
De officiële bijnaam ‘The Granite State’ dankt de staat aan het feit dat er ooit een florerende granietindustrie was.

Feesten

New Hampshire staat sinds de jaren 1950 eens in de vier jaar nationaal en internationaal in de belangstelling. De eerste voorverkiezingen, die symbool staan voor de start van de vierjaarlijkse presidentsverkiezingen, worden in deze staat gehouden.

Culinair

New Hampshires voornaamste agrarische producten zijn zuivel, vee, appels en eieren. Desondanks is de landbouwsector niet bijzonder uitgebreid en moeten veel goederen geïmporteerd worden. De regionale keuken wijkt niet veel af van die van de rest van New England. Voorbeelden van veel geserveerde specialiteiten zijn esdoornsiroop en mosselsoep.
 
De New Hampshire-kip komt, zoals te verwachten is, ook uit New Hampshire. Deze kip is te herkennen aan zijn brede bouw en roodbruine veren. Omdat hij zo gemakkelijk tam wordt, houden veel mensen hem tegenwoordig thuis, maar aanvankelijk werd hij gefokt voor het vlees.

Klimaat

In New Hampshire heerst een vochtig continentaal klimaat, met vochtige, warme zomers en koude winters. In de zuidelijke regio's is het in het algemeen wat warmer dan in het noorden. De maxima liggen in juli (de warmste zomermaand) tussen de 24 en 28 graden. In de winter liggen de maxima rond het vriespunt en daalt het kwik ’s nachts tot -10. Bovendien razen er 's winters regelmatig flinke sneeuwstormen over het land. De omgeving van de hoogste berg van New England, Mount Washington, is berucht om het onvoorspelbare weer. De berg staat ook genoteerd als plek met de hoogste gemeten windsnelheid op aarde.

Beste reistijd

's Winters biedt New Hampshire uitgebreide skimogelijkheden, maar als je niet speciaal voor de dikke sneeuwpakken komt, kun je het winterseizoen misschien beter vermijden. Vooral de herfst is bij toeristen een erg populair seizoen, omdat de verkleurde bladeren in het berglandschap er dan prachtig uit zien.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan