Bethlehem, New Hampshire

Bethlehem Cog Railway Midden in de White Mountains ligt Bethlehem, volgens de eigen inwoners 'the Star of the White Mountains’ en het best bewaarde geheim van New Hampshire. Vlak bij Bethlehem vertrekt een stoomtrein naar de top van Mount Washington. Dit is de hoogste piek in het noordoosten van het land. Een mooi staatspark in de buurt in Franconia Notch, met watervallen, een kabelbaan naar een uitzichtpunt, een kloof en meren waarin je kunt zwemmen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

The Rocks Estate

Dit is een oud landgoed waar je mooi kunt wandelen over de goed onderhouden paden. Naast rijen kerstbomen ligt een wereld van geschiedenis, wilde dieren en experimenteel leren. Er bevinden zich historische gebouwen die op de lijst van National Historic Places staan en je kunt deelnemen aan activiteiten, zoals het maken van maple syrup, esdoornsiroop. Dit is een zoete stroop van het sap van esdoornbomen die goed smaakt bij pannenkoeken en wafels. Ook kun je er zelfstandig een tour maken.

Mount Washington Cog Railway

Rijd met een authentieke stoomtrein naar de hoogste piek in het noordoosten van het land. Het station ligt op een half uur rijden van Bethlehem. Vanaf daar vertrekt de trein voor een vijf kilometer lange tocht over een van de steilste spoorwegen van Noord-Amerika naar de ruim 1.900 meter hoge bergtop. Geniet van het weidse uitzicht en bezoek het Mt. Washington Observatory, waar je allerlei informatie vindt over de natuur en het ecosysteem van de berg.  

Franconia Notch State Park

Dit park stond lange tijd bekend om de ‘Old Man of the Mountain’, een natuurlijk gevormd gezicht in de rotsen. Helaas stortte het in 2003 in. De Franconia Notch is een soort bergpas. De parkweg (I-93) loopt er vanaf de Flume Gorge tot Echo Lake over een afstand van 13 kilometer doorheen. De Flume Gorge is een natuurlijke kloof met watervallen, uitzichtpunten en overdekte bruggen. In het bijbehorende bezoekerscentrum vind je tentoonstellingen en een film over het park. Stop ook bij het Basin; een granieten poel met een mooie waterval, en neem een duik in Echo Lake. Voor een mooi uitzicht kun je met de Aerial Tramway naar de top van Cannon Mountain gaan.

Santa’s Village

In de buurt van Bethlehem kun je het hele jaar door kerst vieren. In het dorp van de kerstman zijn attracties, live-optredens, magicshows en andere activiteiten voor het hele gezin.

Watersporten

In de omgeving liggen veel rivieren en meren die geschikt zijn voor watersporten. Bootvaren en waterskien kan in het Forest Lake State Park (Whitefield) of Moore Reservoir (Littleton). Zwemmers en zonaanbidders zullen de stranden van Forest Lake State Park, Echo Lake (in Franconia Notch State Park) en Echo Lake State Park (Barlett) goed bevallen.

Feiten

Staat New Hampshire
County Grafton
Oppervlakte 236 km²
Hoogte 435 meter
Inwoneraantal 2.500
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Zachte zomers worden afgewisseld met koude winters. Maximumtemperaturen van rond het vriespunt, en nachttemperaturen van 15 graden eronder zijn in de winterse maanden niet ongewoon en hevige sneeuwval komt elk jaar wel een keer voor. De ligging in de bergen zorgt ervoor dat de temperaturen in de zomer vrijwel nooit de 30 graden passeren, de maxima liggen in de zomermaanden tussen de 20 en 25 graden.

Geschiedenis

Bethlehem was tegen het eind van de achttiende eeuw een klein plaatsje waar circa dertig families woonden. Ze leefden van de landbouw, tot halverwege de negentiende eeuw de spoorwegen het gebied ontsloten. Toeristen vonden hun weg naar Bethlehem en veel rijkelui uit de grote steden gingen er wonen. Toen de auto zijn intrede deed, stagneerde het toerisme. Men was niet langer afhankelijk van treinreizen. Tot aan de Tweede Wereldoorlog stonden er om die reden veel hotels in het dorp leeg. Daarna bloeide het toerisme weer een beetje op, met dank aan Amerikanen en Europeanen die de regio (her)ontdekten.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan