White Mountains, New Hampshire

White Mountains New Hampshire De White Mountains bevinden zich in de staat New Hampshire en strekken zich uit tot in Maine. Ze zijn onderdeel van de Appalachen en bestaan grotendeels uit lichtgekleurd graniet. Over de herkomst van de naam bestaan verschillende theorieën. Sommigen beweren dat de naam gebaseerd is op de besneeuwde bergtoppen in de winter, terwijl anderen menen dat 'White Mountains' ontleend is aan het lichte graniet dat de bergen in de zomer een witte kleur geeft. In de wintermaanden zijn de White Mountains een populaire wintersportbestemming, terwijl er in de zomer veel toeristen komen om te genieten van de natuur en het erfgoed. De White Mountains herbergen grote bossen, kloven, watervallen, historische plekken, oude treinroutes, pretparken, musea, grotten, theaters en tal van andere attracties. Het meest kenmerkend zijn wellicht de overdekte bruggen. Beroemd is de uit 1876 daterende 'Honeymoon Bridge' in Jackson, die de achtergrond vormt van talloze bruiloftsfoto's.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Mount Washington

In het noordoosten van de White Mountains ligt de 1.917 meter hoge Mount Washington, de hoogste berg van Noordoost-Amerika. Voor een mooi uitzicht en informatie over de omgeving, het klimaat en het regionale erfgoed kun je een bezoek brengen aan de Mount Washington Observatory, boven op de top. Voor gemotoriseerd verkeer is er de Mt. Washington Auto Road aan de oostelijke zijde van de berg (geopend van midden mei tot midden oktober). De route werd al in 1861 aangelegd en staat bekend als 'America’s Oldest Manmade Tourist Attraction'. In de winter, wanneer de weg onder een dik pak sneeuw bedolven is, kun je meegaan met de SnowCoach. Een andere manier om de top van Mt. Washington te bereiken is een ritje met de Cog Railway, de eerste trein ter wereld die in staat was om tegen een steile berg op te rijden. De bijna vijf kilometer lange spoorweg brengt je vanaf de westzijde omhoog.

White Mountains, hoogste berg van noordoost Amerika is Mt Washington

Conway Scenic Railroad

Een uitstekende manier om van de omgeving te genieten is door een treinrit te maken met de Conway Scenic Railroad. Alleen het oude achttiende-eeuwse station in North Conway is al een bezichtiging waard. De historische spoorweg bestaat uit twee routes: de ‘Valley Train’ en de ‘Notch Train'. De Valley Train brengt je in 55 minuten naar Conway en weer terug, of in een uur en drie kwartier retour naar Bartlett. Neem je de Notch-trein, dan duurt de tocht in totaal vijf uur en doe je het Crawford Depot aan, waar je een uurtje de tijd hebt om rond te kijken en de benen te strekken. De route is spectaculairder dan die van de Valley Train: je rijdt door de Crawford Notch (het diepe dal van de Saco-rivier), langs steile kliffen, ravijnen, watervallen en hoge bergen. Kijk voor meer informatie op http://www.conwayscenic.com.

White Mountains topattractie Conway Scenic Railroad

Kancamagus Scenic Byway

Dwars door het White Mountain National Forest, van grofweg Conway in het oosten naar Lincoln in het westen, loopt de Kancamagus Scenic Byway (Highway 112). In het najaar is de route erg populair vanwege de prachtige herfstkleuren. De weg neemt je mee terug in de tijd; in het bos zijn geen moderne voorzieningen aangelegd. Zo vind je er geen benzinestations, restaurants en hotels. Van oost naar west vind je er de volgende interessante bezienswaardigheden: de overdekte brug van Albany, Rocky Gorge Scenic Area (een rotsachtige doorgang in de rivier), Sabbaday Falls (een 13 meter hoge waterval), Mount Kancamagus, Forest Discovery Trail (informatieve route van 2,5 km) en Loon Mountain met zijn gondelbaan.

White Mountains, populaire route Kancamagus Scenic Byway

Franconia Notch State Park

Dit park stond lange tijd bekend om de ‘Old Man of the Mountain’, een natuurlijk gevormd gezicht in de rotsen. Helaas stortte het in 2003 in. De Franconia Notch is een spectaculaire bergpas. De parkweg (I-93) loopt er vanaf de Flume Gorge tot Echo Lake over een afstand van 13 kilometer doorheen. De Flume Gorge is een natuurlijke kloof met watervallen, uitzichtpunten en overdekte bruggen, waaronder de Sentinel Pine over de Pemigewasset River. In het bijbehorende bezoekerscentrum vind je tentoonstellingen en een film over het park. Stop ook bij het Basin; een granieten poel met een mooie waterval, en neem een duik in Echo Lake. Voor een mooi uitzicht kun je met de Aerial Tramway naar de top van Cannon Mountain gaan.

White Mountains, staatspark Crawford Notch

Crawford Notch State Park

In het hart van de White Mountains, aan Highway 302, ligt het staatspark van de Crawford Notch. De Crawford Notch, een inkeping in de bergen, is de belangrijkste bezienswaardigheid in het park. Je kunt er goed wandelen, onder andere naar mooie kliffen en watervallen. De 43 meter hoge Arethusa Falls, te bereiken via een twee kilometer lange trail, is een van de hoogste van de staat. De wandeling naar de 30 meter Ripley Falls is nog geen kilometer lang. De watervallen zijn in de lente op hun mooist, in de zomer is de waterstroom minder krachtig. Crawford Notch State Park ligt tien kilometer ten zuiden van Bretton Woods.

White Mountains, staatspark Crawford Notch

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

New Hampshire heeft een gematigd landklimaat, met warme zomers en koude, natte winters. Er valt veel sneeuw in de winter, met name in bergachtige gebieden, zoals de White Mountains. In de zomer variëren de temperaturen tussen de 24 en 28 graden, terwijl het kwik in de winter tot ver onder het vriespunt kan dalen, vooral rond de hoge bergtoppen.

Geschiedenis

Halverwege de zeventiende eeuw verkenden de eerste Europese kolonisten de White Mountains. Pas anderhalve eeuw later, na de Onafhankelijkheidsoorlog, volgden de echte 'settlers'. Zij waren voornamelijk boeren en stichtten gemeenschappen met scholen en winkels. In de tweede helft van de negentiende eeuw pakten velen hun biezen. De landbouwtechnologie veranderde en de bevolking trok massaal westwaarts, in de hoop op een beter leven. Grote houtverwerkingsbedrijven kochten de grond op en legden spoorwegen aan voor het vervoer van hout uit de bergen. De ongereguleerde werkzaamheden veroorzaakten ongelukken en grote bosbranden. Bovendien werd de waterloop van rivieren verstoord, terwijl veel stadjes afhankelijk water van waterkracht. Het publiek begon in opstand te komen, wat in 1918 leidde tot de benoeming van het White Mountain National Forest. Het White Mountain National Forest neemt inmiddels meer dan 3.000 km² in beslag en behoort tot de meest bezochte bossen van de VS, met meer dan zeven miljoen bezoekers per jaar.

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan