Alamogordo, New Mexico

Alamogordo 'The friendliest place on earth', zo profileert Alamogordo zich. Of dat waar is, moet elke bezoeker voor zichzelf bepalen, maar het is wel duidelijk dat Alamogordo een veelzijdige stad is waar veel te beleven is voor het hele gezin. Ontdek de banden die de stad met de Amerikaanse ruimtevaart heeft in het Space Museum en bezoek hagelwitte zandduinen in het White Sands National Monument. Verder is Alamogordo bekend vanwege het Atari videogame kerkhof uit 1983 en de Trinity-test; de eerste ontploffing van een nucleaire bom.

Bezienswaardigheden & activiteiten

New Mexico Museum of Space History

In dit staatsmuseum wordt de rol verbeeld die New Mexico in het Amerikaanse ruimteprogramma heeft gespeeld. Er zijn allerlei artefacten en tentoonstellingen te vinden over het zonnestelsel, onze planeet en dieren in de ruimte. Je ziet er echte satellieten en ruimteraketten. In de jaren 1940-1960 werden op de nabijgelegen Holloman Air Force Base tests uitgevoerd voor de luchtmacht en de in die tijd opkomende bemande ruimtevaart. Onderdeel van het museum zijn ook de International Space Hall of Fame en de begraafplaats van Ham the Astrochimp. Ham, afgeleid van Holloman Aerospace Medical Center, was in 1963 de eerste chimpansee in de ruimte.

New Mexico Museum of Space History, Alamogordo

Alamogordo Museum of History

In dit museum staat de geschiedenis van de stad en het Tularosa Basin centraal. Je vindt er foto's, documenten en voorwerpen uit Otero County. Het topstuk is een Amerikaanse vlag met 47 sterren, die slechts een maand de officiële vlag van het land was. New Mexico trad toe tot de Unie als 47e staat, een maand later kwam Arizona erbij en moest de vlag aangepast worden.

Alamogordo Museum of History

Toy Train Depot

Als je liefhebber van (model)treinen bent, breng dan een bezoek aan het Toy Train Depot waar je allerlei model- en speelgoedtreinen kunt bekijken. In het Park Ride Train Museum kun je een ritje maken over de Alamogordo/Alameda Park Narrow Gauge Railway. Op aanvraag worden er rondleidingen gegeven door vrijwillige gidsen.

Toy Train Depot, Alamogordo

White Sands National Monument

Op ongeveer 25 kilometer van Alamogordo ligt een natuurgebied met schitterende witte zandduinen. Het woestijngebied bevat 's werelds grootste concentratie gipsduinen. In het zuidwesten liggen koepelvormige duinen en in het noorden, zuiden en noordoosten vind je paraboolduinen. Volg vanaf het bezoekerscentrum bij de ingang van het park de Dunes Drive van 13 kilometer voor een mooie rit door het park. Er zijn vier gemarkeerde wandelpaden om de duinen te voet (of per slee) te verkennen. In de zomer(avonden) zijn er activiteiten onder leiding van rangers, zoals natuurwandelingen. Kinderen kunnen deelnemen aan verschillende leeftijdsgebonden activiteiten van het Junior Ranger Program. Het park ligt volledig binnen de grenzen van de White Sands Missile Range, waardoor het tijdens tests voor korte duur gesloten kan zijn. Tests vinden ongeveer twee keer per week plaats en duren een tot twee uur.

Alamogordo

Oliver Lee Memorial State Park

Dicht bij Alamogordo ligt Oliver Lee State Park. Het park beschermt een kloof in de Sacramento Mountains en een negentiende-eeuwse ranch, waar rondleidingen mogelijk zijn. Wandel de Dog Canyon National Recreational Trail voor een mooi uitzicht over het Tularosa Basin en de Organ Mountains. De weg door de Dog Canyon werd eeuwen geleden gebruikt door Apache-krijgers tijdens conflicten met Europese kolonisten. Het ranchhuis aan de ingang van de kloof werd in 1893 gebouwd door Oliver Lee, een invloedrijke en controversiële kolonist. De ranch is in originele staat teruggebracht.

Oliver Lee Memorial State Park, Alamogordo

Atari videogame kerkhof

Er was eens… een Atari spel gebaseerd op de film E.T. van Steven Spielberg. Toen het in de jaren tachtig uitkwam werd de game zo de grond in geboord dat de makers beslisten om de vele honderdduizenden exemplaren te laten ‘verdwijnen’. Deze mythe deed jarenlang de ronde, maar werd door Atari altijd afgedaan als een indianenverhaal. Totdat ruim dertig jaar later de naakte waarheid boven de grond kwam. Op een vuilnisbelt bij Alamogordo in New Mexico vonden documentairemakers daadwerkelijk de games. De vindplaats staat nu te boek als het Atari videogame kerkhof. Het gebied zelf is niet met de auto bereikbaar, maar ligt aan de andere kant van het spoor achter het terrein van de McDonalds.

Alamogordo

Vervoer

Z-Trans is het openbaar vervoersysteem van Alamogordo. De organisatie biedt vervoer in het stadscentrum en naar White Sands Mall, Holloman Air Force Base en Mescalero. Bovendien investeert de stad de laatste jaren in de aanleg van wandel- en fietspaden.

Feiten

Staat New Mexico
County Otero
Oppervlakte 50 km²
Hoogte 1.322 meter
Inwoners 41.000
Tijdzone Mountain Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Alamogordo kent een droog steppeklimaat met een lange, hete zomer. Van mei tot en met september liggen de maxima rond de 30 graden of hoger, met 35 graden in juni en juli. 's Nachts blijft het warm, in de zomer ligt de nachttemperatuur rond de 18 graden. In de winter is het weer zacht, droog en aangenaam met maxima van 13 graden in december en januari.

Geschiedenis

Alamogordo ontstond eind negentiende eeuw als vee-, en landbouwstad, wat mogelijk gemaakt werd door de aanleg van de El Paso en Northeastern Railroad. Met de opening van het White Sands National Monument in 1934 kwam het toerisme op en in de jaren 1950-1960 was Alamogordo het (onofficiële) centrum voor de ontwikkeling van het Amerikaanse ruimteprogramma en voor onderzoek naar verbetering van de veiligheid van piloten. Nu is het een bedrijvige stad met een militair tintje. In de buurt liggen de Holloman Air Force Base en de White Sands Missile Ranch.

Alamogordo staat vooral bekend om twee historische gebeurtenissen. De eerste is de ontploffing van de allereerste nucleaire bom, een operatie die de codenaam 'Trinity' kreeg. Het leger van de VS voerde deze test op 16 juli 1945 uit op de White Sands Proving Ground (nu White Sands Missile Range) en luidde daarmee het Atoomtijdperk in. De tweede gebeurtenis waar Alamogordo om bekendstaat is het Atari-computerspelkerkhof. Hier zouden in 1983 miljoenen onverkochtge games en consoles van bedrijf Atari zijn gedumpt, waaronder een paar miljoen cartridges van de geflopte spellen E.T. en Pac-Man.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan