Roswell, New Mexico

Rosell New Mexico Aliens, daar staat de woestijnstad Roswell vooral bekend om. In 1947 zou er in de buurt van de stad een UFO zijn neergestort, en dat mysterie houdt mensen nog steeds in de ban. Maar er is in deze stad, die overigens het centrum is van de landbouw en industrie in de omgeving, nog veel meer te beleven! Rondom Roswell vind je indrukwekkende natuur, in de stad juist alle aspecten van de cultuur. Dus ook als je niet gelooft dat “the truth is out there”, is een bezoekje aan Roswell meer dan de moeite waard!

Bezienswaardigheden & activiteiten

Ruimtewezens

Roswell staat natuurlijk vooral bekend om zijn ruimtewezens. Er is op dat gebied dan ook veel te beleven in de stad. Zo zijn er allerlei thema-activiteiten en –gelegenheden te vinden, van cafés tot winkels tot musea. En uiteraard het International UFO Museum and Research Center en de Alien Zone, een van de beste winkels op dit vlak.

Roswell New Mexico

Bottomless Lakes State Park

Op een kwartier rijden van Roswell ligt, langs de Pecos rivier, het Bottomless Lakes State Park. Dit staatspark bestaat uit 9 meren die omgeven zijn door kliffen en een zanderige kustlijn. Met drie zinkgaten is Lazy Lagoon het grootste meer. Lea Lake is het enige meer waar in gezwommen mag worden. In de zomer zijn er veel strandgasten die hier een verfrissende duik nemen.

Roswell New Mexico

Musea

Musea zijn er trouwens sowieso genoeg in Roswell. Zo is een bezoekje aan het Historical Center for Southeast New Mexico en het Roswell Museum & Art Center of een bezoekje waard. In een zijvleugel van het Roswell Museum & Art Center zit bovendien het Robert H. Goddard Planetarium (toegang is gratis).

Roswell New Mexico

Bezoekerscentrum

Wil je precies weten waar je moet zijn, ga dan eerst even langs het bezoekerscentrum aan 912 N. Main Street. Daar kunnen ze je precies vertellen wat er op dat moment te beleven is in en om de stad.

Roswell New Mexico

Vervoer

De stad heeft een vliegveld, de Roswell International Air Center. In de stad rijden bussen van de maatschappij Pecos Trails Transit. Roswell ligt aan de volgende hoofdwegen: Route 70, 285 en 380. Er zijn allerlei slaap- en eetgelegenheden in de stad, in alle prijsklassen. Parkeren is overal mogelijk, zij het in het centrum regelmatig tegen betaling.

Feiten

Locatie Chaves County, New Mexico
Oppervlakte 75 km2
Hoogte 1.089 meter
Aantal inwoners 48.366

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Roswell kent een steppeklimaat. ’s Zomers ligt de gemiddelde temperatuur rond de 35 graden Celsius, ’s winters rond het vriespunt. Er valt weinig neerslag, waarvan een deel ’s winters trouwens wel uit sneeuw bestaat, vooral in de hoger gelegen gebieden.

Natuur, flora & fauna

Parken

In de omgeving van Roswell zijn ook indrukwekkende natuurparken te vinden, zoals bijvoorbeeld de Bitter Lake National Wildlife Refuge of het Bottomless Lakes State Park.

Geschiedenis

Van oudsher woonden in New Mexico verscheidene Indianenvolken, waaronder de Pueblo, Navajo, Ute en Apache. De eerste Europese kolonisten in het gebied rondom Roswell waren een groep pioniers uit Missouri, die in 1865 een nederzetting (Missouri Plaza) wilden stichten. Hun plan faalde echter doordat ze gebrek hadden aan water. Er woonden in die tijd ook veel Hispanics uit Lincoln, New Mexico. Bovendien lag er op zo’n zeven kilometer van Roswell, in South Spring Acres, de beroemde Jingle Bob Ranch van John Chisum. In die tijd was het de grootste ranch van de Verenigde Staten.

In 1869 lieten twee zakenmannen, Van C. Smith en Aaron Wilburn, twee kleistenen gebouwen optrekken, die het begin vormden van de stad die Roswell nu is. Deze gebouwen werden de winkel en het postkantoor van de stad, en bovendien waren er kamers te huur. In 1871 kocht Smith het land rondom de gebouwen, en in 1873 werd hij de eerste postmeester van de stad. Hij was de zoon van Roswell Smith, een belangrijk advocaat in Lafayette, Indiana, die getrouwd was met Annie Ellsworth. Hij noemde de stad naar zijn vader.

In 1877 kochten Kapitein Joseph Calloway Lea en zijn familie Smith en Wilburn uit en zij werden de nieuwe eigenaren van het meeste land in en om Roswell. Het was relatief rustig in de stad gedurende de Lincoln County War, die tot 1879 duurde. In 1890 werd er een grote waterlaag ontdekt, toen koopman Nathan Jaffa een bron liet aanboren in zijn achtertuin op Richardson Avenue. Hierna ontwikkelde de stad zich flink. De groei zette door toen er in 1893 ook nog een spoorlijn werd aangelegd die door de stad liep.

In de jaren dertig van de twintigste eeuw was Roswell de plek waar Robert Goddard veel werk verrichtte aan raketten. Roswell was van militair belang van 1941 tot 1967, toen de Walker Air Force Base werd gesloten. Na de sluiting maakte Roswell zich ten gelde met het prettige klimaat en vond zichzelf opnieuw uit als een gemeenschap voor gepensioneerden. En UFO-fanaten, natuurlijk.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan