White Sands National Park, New Mexico

White Sands National Park In het hart van het Tularosa Basin schitteren de witte zandduinen van White Sands National Park, New Mexico. De woestijn dankt haar witte kleur aan natuurlijke gipskorrels die het landschap haast oogverblindend maken. Begin je bezoek bij het bezoekerscentrum, daar is een museum en er draait een informatieve film. Je kunt het gebied met je huurvoertuig verkennen via de Dunes Drive, maar het is leuker om te voet het landschap in te gaan via een van de wandelroutes. Zorg ervoor dat je voldoende water en een goede zonnebril meeneemt. Een populaire activiteit in het White Sands National Park is sleetje rijden.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Bezoekerscentrum

Je kunt je bezoek aan het White Sands National Park het beste starten bij het bezoekerscentrum. Hier is een museum over het bijzondere natuurgebied en er draait een informatieve film. Wil je een lange wandeling maken, meld dat dan hier voor je eigen veiligheid. In het bezoekerscentrum is een winkeltje waar drinkwater te koop is en er zijn toiletten. Wees je ervan bewust dat dit de enige faciliteit is in het park! 

White Sands

Dunes Drive

Vanaf het bezoekerscentrum kun je de Dunes Drive volgen, een rit die je zo'n dertien kilometer het duinlandschap in voert. Aan de Dunes Drive starten diverse wandelroutes zodat je de duinen te voet kunt ontdekken. In de zomermaanden kun je ook wandelingen doen met een ranger als gids.

White Sands

Wandelingen

Je kunt de witte zandduinen verkennen via diverse wandelroutes. De verharde Interdune Boardwalk (0,5) voert je naar een mooi uitzichtpunt en laat je kennis maken met de wilde bloemen die in dit gebied groeien. Deze korte route is ook toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens. Een andere korte wandelroute is de Playa Trail (0,5 km). Wil je langer op pad, dan kun je de intensievere Alkali Flat Trail (7,2 km) volgen. Via deze route zie je hoe de onbegroeide duinen zich kilometers voor je uitstrekken. Je klimt over zandduinen naar de rand van de Alkali Flat; een uitgestrekte vlakte waar voor de laatste ijstijd het Lake Otero lag. Zorg ervoor dat je de markering (oranje met wit) goed blijft volgen. Als je de volgende post niet kan zien vanwege een (zand)storm, draai dan altijd om! Ga vroeg op pad, neem voldoende water mee en draag zonbeschermende kleding en een goede zonnebril! 

White Sands

Sleetje rijden

Sleeën is een populaire activiteit in het White Sands National Park. Je kunt hiervoor een plastic slee kopen bij het bezoekerscentrum. Zoek een onbegroeide duin af die een eindje van de weg ligt en roetsj van de helling af! 

White Sands National Park

Vervoer

Het White Sands National Park is te bereiken via U.S. Route 70. De dichtstbijzijnde steden zijn Alamogordo en Las Cruces, New Mexico, en El Paso in Texas. In deze steden vind je alles wat je nodig hebt aan voorzieningen. Het nationale park is het hele jaar door geopend.

Feiten

Locatie New Mexico
Dichtstbijzijnde stad Alamogordo
Oppervlakte 581 km2
Hoogte 1.291 meter
Opgericht 1934

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

White Sands National Park kent een steppeklimaat. Op zomerdagen is het er erg warm en kan het kwik tot 38 graden Celsius stijgen. ’s Winters kan het behoorlijk afkoelen, met overdag ongeveer 10 graden en 's nachts temperaturen onder nul. In het White Sands National Park regent het nauwelijks.

Natuur, flora & fauna

De grootste trekpleister van het White Sands National Park zijn de zandduinen. Ze danken hun bijzondere witte kleur aan gips, dat in de natuur maar zelden gevonden wordt in de vorm van zandkorrels. Gips is namelijk wateroplosbaar en zou, normaal gesproken, oplossen in regenwater en naar de zee stromen. Omdat het White Sands National Park in het Tularosa Basin ligt, dat een afgesloten bekken vormt, kan het water niet naar de zee stromen. Het gips, dat via regenwater uit de San Andres- en Sacramento-gebergten in het bekken terecht komt, verdampt en blijft als gips achter. De kristallen worden 'selenieten' genoemd en veranderen door erosie in zandkorrels. De wind zorgt ervoor dat de duinen langzaam maar zeker van vorm en plaats veranderen.

Geschiedenis

Van oudsher woonden in dit gebied de Mescalero Apache. In 1849 gingen de eerste Amerikaanse officiers, blanken, hier op onderzoek uit en ruim tien jaar later begonnen families van Zuid-Amerikaanse komaf zich te settelen in het gebied rond Tularosa en La Luz. Al rond 1900 ontstond het idee om hier een beschermd gebied te stichten waar jagers profijt van zouden hebben. Het plan faalde, net als een initiatief uit de jaren twintig voor een park dat het hele jaar door geopend zou zijn. Het doorslaggevende plan kwam uiteindelijk van Tom Charles, een verzekeringsagent uit Alamogordo, die de economische voordelen voor de regio benadrukte. In 1933 werd het White Sands National Park door President Hoover goedgekeurd en op 29 april 1934 vond de grote opening plaats.

Er is altijd een gespannen relatie geweest tussen het Amerikaanse leger en het park, dat omringd wordt door militaire installaties, zoals de White Sands Missile Range en de Holloman Air Force Base. Regelmatig vliegen verdwaalde projectielen richting het park, waardoor soms de bezoekersgebieden vernietigd werden. Ook verstoort het luchtverkeer de rust in het gebied. 

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan