Gallup, New Mexico

Gallup New Mexico Gallup heeft niet voor niets de bijnaam 'Heart of Indian Country'. Met zijn ligging ten midden van diverse indianenreservaten is overal de invloed van indianenstammen merkbaar. Er heerst dan ook een echte Westernsfeer in het stadje en in de omgeving, waar je landschappen kunt herkennen van bekende Westernfilms als Billy the Kid. Dwars door Gallup loopt de Route 66.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Red Rock Park

Net buiten Gallup vind je dit mooie park, dat bekendstaat om de rode rotsen. Je kunt er wandelen en kamperen. Het bekendste evenement is de Gallup Intertribal Indian Ceremonial (begin augustus), dat helemaal in het teken staat van de indianencultuur. In het park kun je ook een bezoek brengen aan het Red Rock Museum, dat gewijd is aan de cultuur en de geschiedenis van de oorspronkelijke bewoners. In het eerste weekend van december vindt in Red Rock Park het Red Rock Balloon Festival plaats. Ruim 100 luchtballonnen stijgen dan op en vormen een prachtig plaatje in de lucht boven het rotslandschap.

Gallup New Mexico

Indianencultuur

Het postkantoor en het McKinley Courthouse hebben prachtige muurschilderingen die de indianencultuur van Gallup weergeven.

Gallup New Mexico

Westernfilms

Met name tijdens de jaren ’40 en ’50 was de omgeving van Gallup erg populair voor het maken van Westernfilms, waaronder Billy the Kid en Pursued. Het historische El Rancho Hotel & Motel in Gallup heeft dan ook bezoek gehad van diverse beroemdheden, onder wie John Wayne, Ronald Reagon en Katharine Hepburn.

Gallup New Mexico

Buitensportactiviteiten

De omgeving van Gallup is prachtig en biedt veel mogelijkheden voor buitensportactiviteiten. Zo worden er door diverse plaatselijke ondernemingen paardrijdtochten georganiseerd. Daarnaast bied de omgeving genoeg mogelijkheden om te wandelen.

Gallup New Mexico

Flea Market

De vlooienmarkt van Gallup is een grote samenkomst van alle culturen die Gallup te bieden heeft en is zeker de moeite waard om even te bezoeken. Overal in Gallup kun je overigens kleine winkeltjes vinden die traditionele sieraden of andere indianenkunst verkopen.

Omgeving

Chaco Culture National Historical Park

Op 2,5 uur rijden van Gallup ligt het Chaco Culture National Historical Park. Het landschap bestaat uit een grote kloof, waarin de Voorouderlijke Pueblo's grote huizen bouwden. De gemeenschap had de naam 'Chaco' en was in de elfde eeuw het religieuze, politieke en culturele centrum van het Four Corners-gebied. Tegenwoordig kun je reconstructies en ruines bekijken van de huizen die vaak honderden kamers telden. Het historische park ligt op de route van Gallup naar Farmington en Durango. 

Gallup New Mexico

Feiten

Staat New Mexico
County McKinley
Oppervlakte 35 km²
Hoogte 1.971 meter
Inwoners 22.000
Tijdzone Mountain Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Gallup heeft duidelijk vier verschillende seizoenen waarbinnen het klimaat ook nog eens flink kan verschillen van dag tot dag. Zo is het in de winter vooral ’s ochtends erg koud met temperaturen (ver) onder het vriespunt, terwijl het overdag 10 graden boven nul kan zijn. In de zomer kan het overdag erg warm zijn met temperaturen rond de 35 graden, maar ’s nachts kan het dan weer afkoelen tot 10 graden. De meeste neerslag valt in de maanden juli en augustus en af en toe valt er sneeuw rond december en januari.

Geschiedenis

Gallup werd in 1881 gesticht als een belangrijk knooppunt tussen de Atlantic en de Pacific Railroad. De naam van de stad, die in het Nederlands toch wat vreemd klinkt, komt van de grootste geldschieter van de Atlantic en de Pacific Railroad: David Gallup.

Gallup wordt ook wel 'Heart of Indian Country' genoemd door zijn ligging in het centrum van verschillende  indianenreservaten. In dit gebied wonen onder andere Navajo, Zuni en Hopi. Meer dan een derde van Gallup heeft indiaanse voorouders. Het is dan ook niet vreemd dat de invloed van al deze indianenculturen en gebruiken een grote invloed heeft op de stad zelf. Dit houdt aan de ene kant in dat het een authentieke stad is, waar het wildwestgevoel nog duidelijk aanwezig is. Er moet echter ook opgemerkt worden dat de huidige indianenpopulaties in de VS vaak arm zijn, waardoor de aanwezigheid van indianen kan leiden tot armere en vervuildere wijken.

De beroemde Route 66 liep vroeger door Gallup. Daarnaast was het stadje verbonden met Highway 666, die in 2003 omgedoopt werd tot Route 491, omdat sommige indianenstammen het getal 666 associeren met de duivel en zij geloofden dat de weg anders vervloekt zou worden.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan