Greensboro, North Carolina

Greensboro, North Carolina Greensboro ligt midden in het noorden van North Carolina. Het is een van de grotere steden in deze staat. Opgericht in 1808, draaide 'Greensborough' voornamelijk om de centrale rechtbank. Greensboro is van een klein textieldorpje uitgegroeid tot een van de grootste zakencentra van het zuiden van de Verenigde Staten. De Interstate 40 doorkruist de stad van west naar oost, U.S. Route 29 van noord naar zuid.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Greensboro Science Center

Het Greensboro Science Center bestaat uit een museum, een aquarium en een dierentuin. Je ontmoet haaien, pinguïns, otters en pijlstaartroggen in het aquarium en komt in de dierentuin oog-in-oog te staan met tijgers, apen en krokodillen. Daarnaast kun je een kijkje nemen in de dinosaurus-galerij en een reis maken door het menselijk lichaam. Ook zijn er 3D-shows in het theater. Het Greensboro Science Center is gevestigd aan 4301 Lawndale Drive.

Greensboro Science Center

Guilford Courthouse National Military Park

Op 15 maart 1781 werd bij het Guilford Courthouse de grootste strijd uitgevochten van de Amerikaanse Revolutie. De oorlog tussen de revolutionairen en de Britten duurde van 1775 tot 1783. Begin je bezoek bij het Visitor Center van het Battleground Parks District. Hier krijg je informatie over het park en over het gevecht. Je kunt een film kijken in het theater, een tentoonstelling met originele wapens bekijken en een wandeling maken door het park.

Greensboro North Carolina

International Civil Rights Center & Museum

In een voormalige winkel aan 134 South Elm Street ligt dit indrukwekkende museum. Je maakt een reis door de geschiedenis van Amerika, waarin de strijd om (gelijke) burgerrechten een grote rol speelde. Foto's, videobeelden en voorwerpen laten zien hoe Afro-Amerikanen voor zichzelf opkwamen en hoe moeilijk dat soms was. Er is een tentoonstelling gewijd aan de Sit In: vier studenten protesteerden tegen hun achtergestelde positie door een lunchplek te kiezen in een ruimte waar alleen blanken mochten zitten. Het was één van de stappen die bijdroeg aan het verkrijgen van gelijke rechten voor Afro-Amerikanen.

Greensboro Science Center

Benjamin Park & Bog Garden

Vlakbij het Benjamin Lake ligt het Benjamin Park. Vooral Bog Garden is indrukwekkend, met zijn verharde wandelpad door natuurlijke moeraslanden. In de beboste heuvels vind je mooie watervallen, de Serenity Falls.

Bog Garden, Greensboro

Winkelen

In Greensboro zijn redelijk veel winkels te vinden, zowel van grotere ketens als lokale boetiekjes. De meeste winkels vind je in de mall (overdekt winkelcentrum) Four Seasons Town Centre, ten zuidwesten van de stad aan de Interstate 40.

Greensboro North Carolina

Greensboro Historical Museum

Dit museum besteedt aandacht aan de rol die Greensboro speelde in de Amerikaanse geschiedenis. Heb je te weinig tijd om bovenstaande bezienswaardigheden te bekijken, dan leer je hier in één bezoek toch veel over de Battle of Guilford Courthouse en de Sit In.

Greensboro Museum

Feiten

Staat North Carolina
County Guilford
Oppervlakte 283 km2 (waarvan 271,2 kilometer land en 11,8 kilometer water)
Aantal inwoners 257.997 (843 inwoners per km2).

Geschiedenis

De stad Greensboro is vernoemd naar generaal Nathanael Greene, de commandant van de Amerikaanse troepen bij de 'Battle of Guildford Court House' op 15 maart 1781. Hoewel de Amerikanen de slag verloren van de Britten, hadden de Amerikaanse troepen het Britse leger van Lord Cornwallis zodanig verzwakt dat deze besloot zijn leger te verplaatsen van North Carolina naar Virgina. Deze beslissing gaf de Amerikaanse en Franse troepen de kans om Cornwallis te overvallen in Yorktown, Virginia, waar de Britten zich op 19 oktober 1781 (na een slag van twintig dagen) overgaven. Hierbij kwam een einde aan de Amerikaanse Revolutie. De inspanningen van Greene bleken dus een sleutelrol in Amerika 's overwinning.

Greensboro is opgebouwd vlakbij het geografische centrum van Guilford County, in een landschap vol bossen en fruitbomen. In 1840 werd besloten dat de stad werd aangesloten op een treinnetwerk. Hierna groeide de stad enorm en werd bekend als de 'Gate City' dankzij haar rol als transportcentrum van de staat. De goederentreinen vervoerden textielproducten. Veel van deze bedrijven bleven tot in de 21e eeuw overeind. In deze eeuw gingen echter veel textielbedrijven failliet, reorganiseren of werden ze samengevoegd. Greensboro is echter een belangrijke plaats gebleven voor de textielindustrie met bedrijven zoals de International Textile Group en de VF Corporation (die merken als Wrangler, Lee en Nautica produceert). Hoewel de stad zich langzaam ontwikkelde, werd het verdiende geld geïnvesteerd in de constructie van verschillende (bijzondere) gebouwen.

Economie

Greensboro was al vroeg een centrum voor de textielhandel. Aan het einde van de 19e eeuw trok de stad de aandacht van andere noordelijke industriën, waaronder Moses en Ceasar Cone van Baltimore. De 'Cone brothers' richtten grote textielplantages op en veranderden Greensboro van een dorpje in een stad binnen een decennium.  In Greensboro werden broeken, t-shirts en overalls gemaakt. Andere belangrijke industrieën werden ook opgericht in de stad. Een belangrijk voorbeeld is 'Vick Chemical Co.', een producent van verschillende geneesmiddelen. Gedurende deze periode ontstond er in Greensboro een groot tekort aan huisvesting. De groei bleef doorgaan, ondanks de Grote Depressie, en Greensboro kon ieder jaar zo'n 200 nieuwe families verwelkomen. Naast de bloeiende fabriekstakken stonden ook briljante architecten op, zoals Walter Gropius, Eduardo Catalano en George Matsumoto.

Greensboro ontwikkelde zich in een van de belangrijkste steden van North Carolina. Ondertussen veranderde de sociale structuur van de stad. Op 1 februari 1960 gingen vier zwarte studenten van het North Carolina Agricultural and Technical College uit protest zitten bij een Woolworth's lunchhoek, nadat hun werk was geweigerd vanwege hun huidskleur. Honderden anderen steunden hun protest. Dit hield enkele maanden aan en  zorgde ervoor dat Woolworth's en andere bedrijven geen onderscheid meer maakten in het aannemen van blanke of zwarte werknemers. Je kunt deze beroemde lunchhoek bezoeken bij het bedrijf 'Smithsonian', of naar het International Civil Rights Center and Museum gaan.

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan