Roanoke, Virginia

Roanoke Een Amerikaanse stad met een typisch Amerikaans verhaal: ontstaan dankzij de handel, groot geworden dankzij het spoor. Natuur is er genoeg, want de stad ligt midden in de Appalachen. Het hart van Roanoke is Center in the Square. Hier ligt een wetenschapsmuseum met planetarium en een museum over de lokale geschiedenis.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Mill Mountain

Direct ten zuiden van de stad, boven op de gelijknamige berg, ligt de Mill Mountain Zoo, waar tientallen diersoorten wonen. En als je toch boven op Mill Mountain bent, kun je meteen de Mill Mountain Star van dichtbij bekijken, een 27 meter hoge neonverlichte ster die ervoor heeft gezorgd dat de stad als bijnaam 'The Star City' kreeg.

Roanoke

Virginia Museum of Transportation

De Norfolk & Western Railway ontwierp en bouwde in Roanoke de meest geavanceerde stoomlocomotieven van het land. In het museum zijn er verschillende te zien. Ook zijn er diesellocomotieven, restauratiewagens en ander spoorwegmaterieel tentoongesteld. Andere tentoonstellingen gaan over auto's en vliegtuigen.

Roanoke

Openluchtmarkt

Roanoke staat  bekend om zijn grote openluchtmarkt, waar verse groenten, vis en vlees en versgebakken deegwaren gekocht kunnen worden. Deze markt, een van de oudste van de regio, is niet te missen wanneer je het stadscentrum aandoet.

Roanoke centrum

Taubman Museum of Art

In deze futuristische staal-glasconstructie vind je een mooie collectie van klassieke en moderne kunst. Tot de vaste collectie behoort onder andere zuidelijke kunst. 

Museum Roanoke

O. Winston Link Museum

O. Winston Link was een fotograferende treinfanaat. Zijn werk is te zien in een museum, waar ook een gerestaureerde passagierstrein van de Norfolk & Western Railway staat.

Roanoke

Roanoke Mountain Loop

Ga vroeg op pad en wandel de Roanoke Mountain Loop (6,4 km) aan de top van Roanoke Mountain. Je hoeft niet extreem te klimmen, maar wordt wel beloond met een prachtig uitzicht op de Blue Ridge-regio aan je voeten. De wandelroute is geschikt voor wie in korte tijd kennis wil maken met de omgeving. Je bereikt de wandelroute in ongeveer een kwartier vanaf downtown Roanoke; volg Walnut Street heuvelopwaarts tot de kruising met de Blue Ridge Parkway. Daar vlak bij begint de wandelroute.

Roanoke

Harrison Museum of African American Culture

Het museum was vroeger de eerste openbare school voor Afro-Amerikanen in de Verenigde Staten. De tentoonstellingen geven de cultuur weer. Ook is er traditionele en hedendaagse Afro-Amerikaanse kunst te zien.

Omgeving

National D-Day Memorial

Ongeveer 45 kilometer ten oosten van Roanoke ligt het dorp Bedford. Hier staat het grootste D-Day Memorial van Amerika. Het kleine dorpje verloor namelijk bij de invasie in Normandië, beter bekend als D-day, negentien jongens; een enorme klap voor de gemeenschap. Om het monument te bekijken, moet je kaartjes kopen. Hiervoor kun je terecht in het Bedford Area Welcome Center, aan de voet van het monument op 816 Burks Hill Road. Weetje: Steven Spielberg betaalde mee aan het monument en baseerde zijn beroemde film Saving Private Ryan op de Bedford Boys, zoals de gesneuvelde jongens ook wel genoemd worden.

Smith Mountain Lake

Een van de meest gewaardeerde parken in de staat Virginia is het Smith Mountain Lake. Het meer, met zijn bijzonder gevormde en beschermde oevers, zorgt voor een unieke aanblik en is voor velen een bron van rust. Smith Mountain Lake ligt op ruim een uur rijden ten zuidoosten van Roanoke.

Technische Universiteit Blacksburg

Een ander icoon, landelijk zelfs, is Virginia Tech, de technische universiteit in buurstadje Blacksburg. De universiteit is vooral op het gebied van sport een bijzonder succesvolle universiteit. In alle grote sporten spelen de Hokies, zoals de bijnaam van de universiteit luidt, op het hoogste niet-professionele niveau. Er ligt een redelijke ov-verbinding tussen Roanoke en Blacksburg, maar het makkelijkst is de een klein uur durende reis met eigen vervoer te maken.

Virginia Safari Park

Altijd al een kameel willen voeren vanuit je autoraam? Dan is het Virginia Safari Park een aanrader. Je doorkruist deze "Drive-Thru Zoo" per auto. Uniek is de mogelijkheid om de dieren te voeren met speciaal verkrijgbaar voedsel. De meeste dieren lopen vrij rond. En dat betekent ook dat ze uitgebreid kunnen gaan zonnen, midden op de weg... Het safaripark ligt vlak bij Natural Bridge. Ben je op weg van Roanoke naar Shenandoah National Park (via de I-81), dan kom je er praktisch langs.

Natural Bridge

Natural Bridge zelf is een klein plaatsje, maar telt een aantal leuke bezienswaardigheden. De Natural Bridge zelf, een toeristische rotsbrug (entreegeld vereist!) is een van de opties.

Feiten

Staat Virginia
Oppervlakte 111 km²
Hoogte van 269 tot 530 meter
Inwoners 97.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger) 

Geschiedenis

In de zeventiende eeuw werd Roanoke (spreek uit Row-noke) voor het eerst ontdekt door westerse pioniers. Vanaf 1740 begonnen deze nieuwkomers met het bewerken van de grond in Roanoke Valley. De eerste stad, die in 1852 werd gesticht, heette Big Lick. In 1882 werd dit kleine stadje, dat toen slechts 500 inwoners telde, herdoopt tot Roanoke, een woord dat zou zijn afgeleid van het indiaanse woord voor 'schelpgeld' (bepaalde indianenstammen gebruikten schelpen als geld).

Geleidelijk aan werden er nieuwe counties en nederzettingen gesticht. Roanoke zelf groeide gestaag, vooral door de gunstige ligging ten westen van de Blue Ridge Mountains en midden in de 'great valley' tussen Maryland en Tennessee. Toen in 1882 de Shenandoah Valley Railroad vanaf Hagerstown, Maryland, werd aangesloten op de pas aangelegde Norfolk & Western Railway, werd Roanoke het middelpunt van alle transport in het westen van Virginia.

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan