Medora, North Dakota

Medora North Dakota Medora ontstond aan de transcontinentale spoorlijn van de Northern Pacific Railway en biedt een echte ‘Westernsfeer. Je kunt het schitterende landhuis Chateau de Mores bezoeken of het aangrenzende Theodore Roosevelt National Park verkennen. Medora ligt bij de zuidingang van het National Park, waar je kunt kamperen, wandelen, paardrijden en fietsen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Theodore Roosevelt National Park

Dit nationale park is vernoemd naar oud-president Theodore Roosevelt. Hij was een groot liefhebber van de natuur en kwam in 1883 naar North Dakota om, tegenstrijdig genoeg, op bizons te jagen omdat de dieren bijna waren uitgestorven. Dankzij een succesvol beschermingsprogramma zijn de bijzondere dieren weer in redelijke mate in North Dakota aanwezig. Ook leven er paarden, elanden en witstaartherten. Je komt ze voornamelijk in de South Unit tegen, die het dichtst bij Medora ligt. Je hebt toegang tot Theodore Roosevelt National Park op vertoon van je parkpas.

Medora North Dakota

Chateau de Mores

Ten zuidwesten van Medora ligt het landhuis van Antoine de Vallombrosa, beter bekend als de Markies van Mores. Hij arriveerde in 1883 in de toenmalige nederzetting, die ontstond door de aanleg van de spoorlijn naar Chicago. De Markies van Mores (Marquis de Mores) noemde de nederzetting naar zijn vrouw; Medora. Hij was een welgesteld man en bezat naast een vleesverpakkingsfabriek, postkoetslijn en expeditiebedrijf ook gekoelde spoorwagons om vlees te vervoeren. Ook had hij een groot landgoed waarop hij schapen en ander vee hield. De Mores liet een landhuis bouwen met zesentwintig kamers, verspreid over twee verdiepingen. Het werd het zomerhuis van de familie. De originele meubelstukken kun je vandaag de dag bewonderen, want het landhuis is nu een museum. In de zomer mag je (tegen betaling) binnen een kijkje nemen. Trek hiervoor ongeveer een uur uit. In downtown Medora ligt het Mores Memorial Park, waar een bronzen beeld staat van Marquis de Mores. Rijd je via het westen de stad uit? Dan zie je misschien nog de kleistenen schoorsteen in Chimney Park: het overblijfsel van Mores' slachterij en koelhuizen die in 1907 afbrandden.

Medora, North Dakota

South Unit, Bezoekerscentrum

In het South Unit Visitor Center, nabij Medora, kun je een kijkje nemen in het museum over Theodore Roosevelt en dit bijzondere natuurgebied. Ook draait er een parkfilm van 17 minuten, die je meer leert over de natuur en de geschiedenis van het park. In de Roosevelt-cabin (Maltese Cross Cabin) vind je onder andere de schommelstoel waarin hij zat voor hij op bizonjacht ging. Tussen juni en half september zijn er rangeractiviteiten in het park. In het bezoekerscentrum kun je zien wanneer je met een ranger op pad kunt om meer te leren over de natuur, geschiedenis of om op zoek te gaan naar wilde dieren. Via de verharde parkweg van 58 kilometer kom je langs mooie uitkijkpunten met informatieborden die je meer leren over de unieke geografie van het park. Bij het Painted Canyon Visitor Center heb je een prachtig uitzicht over de Badlands.

Theodore Roosevelt National Park, North Dakota

Wandelroutes South Unit

In de South Unit van Theodore Roosevelt National Park vind je de volgende mooie wandelroutes:

  • Boicourt Overlook Trail (0,3 km): voor een schitterend uitzicht over de badlands. Vooral mooi bij zonsondergang.
  • Painted Canyon Nature Trail (1,4 km): Vanaf de kloofrand ziet de Painted Canyon er indrukwekkend uit. Wacht maar tot je naar de bodem loopt! Je ziet verschillende rotslagen, jeneverbesstruiken en hebt kans om wildlife te zien. Deze regio is geopend van mei tot en met oktober.
  • Petrified Forest Loop (16,6 km): In de verlaten noordwestelijke hoek van de South Unit loopt deze wandeling. Je loopt door oude versteende bossen en een wildernis met badlands. Deze gemiddeld uitdagende trail combineert stukken van de Petrified Forest Trails met de Maah Daah Hey Trail.
Theodore Roosevelt National Park, North Dakota

North Unit

Dicht bij Watford City ligt het noordelijke deel van Theodore Roosevelt National Park. Volg de 22 kilometer lange autoroute door het park naar Oxbow Overlook, waar je een weids uitzicht hebt over de Badlands en een bocht in de Missouri-rivier. Bij Oxbow Overlook start ook de Achenbach Trail, die je kunt volgen tot Sperati Point (2,4 km). Je loopt over de heuvelachtige prairie en hebt uitzichten over de Little Missouri-rivier. Volg goed de bordjes, want de hele Achenbach Trail is 30 kilometer. Daar moet je net de tijd voor hebben, zullen we maar zeggen. Ook een stop bij Cannonball Concretions is de moeite waard: je ziet er indrukwekkende, kogelvormige rotsen die zijn gevormd door wind en water.

Theodore Roosevelt National Park, North Dakota

Wandelroutes North Unit

  • Little Mo Trail (1,1 - 1,8 km): Verken de rivierbodem via dit natuurpad. De Little Mo Trail is goed toegankelijk en heeft enkele lichte hellingen. Je kunt de binnenste route volgen van 1,1 kilometer of de buitenste route, die iets langer is. Aan het begin van het wandelpad kun je een brochure pakken om meer te leren over de omgeving.
  • Caprock Coulee Trail (2,4 km): Voor het beste uitzicht over de badlands volg je deze gemiddeld uitdagende wandelroute. Als je klaar bent voor meer uitdaging, kun je de hele wandelroute volgen. Die is zeven kilometer lang. Je maakt een klim naar een butte (rotsformatie) waar je prachtig uitzicht hebt over de omgeving.
  • Buckhorn Trail (2,4 km): Wil je wilde dieren zien? Volg dan de Buckhorn Trail naar Prairie Dog Town (2,4 km). Blijf de bordjes volgen en keer op tijd om: de hele Buckhorn Trail is 18 kilometer en kost je een uur of zeven. Heb je die tijd en zin om op pad te gaan? Dan word je getrakteerd op prairiehondsteden, diepe kloven en open graslanden.
Theodore Roosevelt National Park, North Dakota

Omgeving

Little Missouri State Park

Tegen het ruige decor van de Badlands waan je je even in het Wilde Westen. Water, wind en zand vormden dit prachtige landschap, dat door de Sioux 'Mako Shika' (waar het land breekt) wordt genoemd. Het grootste gedeelte van dit staatspark is alleen te voet of per paard toegankelijk. Er zijn verschillende paden uitgestippeld. De groene zijn eenvoudig toegankelijk en starten op de camping. Je hebt uitzicht over de Little Missouri-badlands. De blauwe routes zijn wat uitdagender en hebben wat hoogteverschil; de zwarte routes zijn voor ervaren wandelaars met steile hellingen en smalle paden. De camping waar de wandelroutes starten heeft hook-up voor camperreizigers. Little Missouri State Park heeft verder weinig voorzieningen, zorg dus dat je altijd voldoende eten en drinken meeneemt voor onderweg. Little Missouri State Park ligt bij Killdeer, aan Highway 22. Het staatspark is geopend van mei tot en met oktober.

Little Missouri State Park North Dakota

Enchanted Highway

Tussen Medora en Bismarck aan Interstate 94 kun je bij Gladstone afslag 72 nemen om de Enchanted Highway te volgen. Deze toeristische route loopt naar het kleine plaatsje Regent. Onderweg kom je enorme metalen sculpturen tegen. Het begint met vliegende ganzen, gevolgd door herten, gigagrote vissen, fazanten en een joekel van een sprinkhaan. Je moet ervan houden. En als je dat doet, kun je in de souvenirwinkel in Regent een miniatuur kopen van alle metaaldieren. Of een kop koffie om ervan bij te komen. De Enchanted Highway is 51 kilometer lang.

Enchanted Highway North Dakota

Geschiedenis

Theodore Roosevelt kwam in 1883 voor het eerst naar North Dakota om het avontuur op te zoeken. Hij zocht zijn avontuur in Little Missouri, waar hij zijn droom om op wilde bizons te jagen verwezenlijkte. Twee weken lang was Roosevelt geheel alleen in het gebied, maar voordat hij vertrok vond hij gezelschap bij de Maltese Cross Ranch waar vee werd gehouden. Hij vond dit zo leuk en had het zo naar zijn zin gehad, dat hij regelmatig terugkeerde naar de ranch om te kijken hoe het met het vee ging.

Toen Roosevelt in 1919 stierf, waren er vele die de president wilden eren. Een vrouw genaamd Sylvane de Vries, die Roosevelt nog had gekend tijdens zijn dagen op de ranch in North Dakota, stelde een comité op. Dit comité had als doel een geschikte locatie te vinden waar de president zijn gedenkteken zou krijgen. Het plaatsje Medora werd gekozen, maar het duurde uiteindelijk nog bijna dertig jaar tot het Theodore Roosevelt National Memorial Park werd opgericht. In 1947 werd dit gerealiseerd toen president Truman het wetsvoorstel ondertekende. In 1978 kreeg het gebieden de status van National Park.

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan