Custer State Park, South Dakota

Custer State Park South Dakota Custer State Park ligt vlak bij Rapid City in South Dakota en staat bekend om zijn enorme kudde bizons. Deze kudde is met 1.300 bizons een van de grootste kuddes in de Verenigde Staten. Vroeger bestonden de kuddes uit miljoenen bizons, maar de aantallen liepen snel terug door de jacht in de negentiende en twintigste eeuw. De bizons zijn nu beschermd en maken hun comeback in dit gebied. Je kunt Custer State Park met de auto of camper verkennen via drie schilderachtige routes: de Needles Highway (Highway 87), de Wildlife Loop Road en de Iron Mountain Road (Iron Mountain Road is niet geschikt voor de meeste campers i.v.m. lage tunnels). Let op: op sommige wegen zijn tunnels waarvoor hoogte- en breedtebeperkingen voor campers gelden.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Custer State Park Visitor Center

Neem eerst een kijkje in het Custer State Park Visitor Center. Op het grote interactieve scherm vind je alle informatie over dit park. In het theater wordt een film over Custer State Park gedraaid, die is ingesproken door Kevin Costner. Je vindt het bezoekerscentrum op de hoek van de Wildlife Loop Road en Highway 16.

Visitor Center

Wildlife Loop Road

Vanaf deze autoroute door Custer State Park zie je de uitgestrekte prairie, omringd door heuvels. De bizons kun je vanaf de Wildlife Loop Road bijna niet missen. Vroeg in de morgen en in de late middag zijn er vaak herten te zien. De Wildlife Loop Road door Custer State Park is ongeveer 29 kilometer lang. Het rijden ervan duurt ongeveer drie kwartier. De Wildlife Loop Road ligt in het zuidelijke deel van Custer State Park.

Custer State Park South Dakota

Iron Mountain Road (Highway 16A)

Deze weg verbindt Custer State Park met het Mount Rushmore National Memorial. Van de zestig kilometer lange weg ligt ongeveer twintig kilometer in het staatspark. Het rijden van de Iron Mountain Road duurt drie kwartier tot een uur. De weg is een kunstwerk op zich. Je komt door het prachtige landschap van de Black Hills en kunt Mount Rushmore zien liggen als je door drie tunnels kijkt. De weg is beroemd vanwege de 'Pigtail Bridges'; de weg krult als een varkensstaart waardoor je in korte afstand snel kan stijgen of dalen. De Iron Mountain Road heeft drie tunnels die niet geschikt zijn voor de meeste campers (check dit goed!): Doane Robinson Tunnel, 13' 2" breed, 12' 2" hoog; de C.C. Gideon Tunnel, 13' 0" breed en 11' 0" hoog; en tot slot de Scovel Johnson Tunnel, 13' 2" breed en 12' 4" hoog. De Iron Mountain Road ligt aan de oostkant van Custer State Park. In 1930 was het gouverneur Peter Norbeck die de leiding nam over de bouw van de weg. In die tijd was het al bekend dat het geen snelweg zou worden, maar een weg waar je met dertig kilometer per uur overheen rijdt, om zo optimaal van het uitzicht en de natuur te kunnen genieten.

Custer State Park South Dakota

Needles Highway

De Needles Highway loopt door een gebied met granieten rotsformaties die wat weg hebben van naalden. Onderweg zie je naaldbossen, weiden en de ruige granieten bergen. Leuke stopplaatsen zijn Sylvan Lake en de unieke rotsformatie die Needle's Eye (het oog van de naald) genoemd wordt vanwege de smalle opening die door natuurlijke krachten, zoals wind en vorst, gevormd is. De weg is ongeveer 22 kilometer lang, het rijden duurt ongeveer een uur. De Needles Highway bestond in 1922 al, hij werd door gouverneur Norbeck op de rug van zijn paard uitgestippeld. Let op! De Needles Highway heeft twee tunnels. De tunnel bij Needle's Eye is 8,4 feet (2,5 meter) breed en 12 feet (3,7 meter) hoog. Je kunt hier niet met alle campers doorheen rijden! Tunnel 6, de eerste tunnel waar je doorheen moet als je vanuit het oosten rijdt, is 9 feet (2,7 meter) breed en 12,3 feet (3,7 meter) hoog. De Needles Highway ligt in het midden van Custer State Park.

Custer State Park South Dakota

Sylvan Lake

Sylvan Lake is een meer midden in het park en wordt omringd door bergen en steenformaties. Langs het meer zijn veel wilde dieren te vinden en je kunt er roeiboten huren.

Custer State Park South Dakota

Buffalo Roundup

Ieder jaar, rond 1 oktober, vindt de Buffalo Roundup plaats. Dit spektakel trekt ieder jaar zo'n 10.000 bezoekers. Alle 1500 bizons die in het Custer State Park leven worden op de traditionele western manier door cowboys te paard bij elkaar gedreven binnen omheiningen. Dit gaat gepaard met het gedreun van vele hoeven en stofwolken. Eenmaal binnen de omheiningen wordt de gezondheid van de bizons gecontroleerd, worden ze eventueel gevaccineerd en er wordt een selectie gemaakt voor de veeveiling in november. De roundup wordt gecombineerd met een driedaags Arts Festival met kraampjes en entertainment.

Custer State Park South Dakota

Vervoer

Custer State Park heeft geen openbaar vervoer. Je moet het park verkennen met je eigen auto of camper. Er lopen verharde wegen door het park, waaronder Highway 87 en 89. Er zijn drie Scenic Drives: Wildlife Loop Road, Needles Highway en Iron Mountain Road. Aan deze wegen zijn pull-outs waar je kunt stoppen om van het uitzicht te genieten of een van de wandelroutes te volgen.

Feiten

Staat South Dakota
County Custer
Oppervlakte 287 km²
Hoogte 1.439 meter
Opgericht 1912
Tijdzone Mountain Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Het Custer State Park ligt in het zuidwesten van South Dakota, midden in Amerika. Het park ligt in de buurt van de Badlands, waar niets groeit omdat het een droog gebied is waar weinig neerslag valt. Dit is ook het geval in het Custer State Park. Als er neerslag valt, zijn het echter ook wel heel heftige buien. In South Dakota heerst een landklimaat, met warme zomers (gemiddeld 23 graden) en door de warme Chinook wind milde winters (gemiddeld 0 graden). De meeste neerslag valt in de warmste maanden. In de winter valt neerslag meestal in de vorm van sneeuw.

Natuur, flora & fauna

Fauna

Naast de grote kudde bizons, die vaak voor verkeersopstoppingen op de Wildlife Loop Road zorgt, kun je in Custer State Park prairiehonden en ezels zien. De ezels zijn de minst schuwe beesten en hebben als bijnaam 'bedelende burros', omdat ze bij voorbijgangers om voedsel bedelen en ze daarvoor bedanken. Ook zijn ze niet onder de indruk van motorvoertuigen. Verder leven er in Custer State Park dikhoornschapen, herten, coyotes, berggeiten en katachtigen zoals de poema.

Geschiedenis

Custer State Park is het oudste park van South Dakota. Het staatspark is vernoemd naar Luitenant Kolonel George Armstrong Custer. Kolonel Custer was de eerste die dit stuk land in de negentiende eeuw koloniseerde met zijn manschappen. Rond 1920 groeide het Custer State Park snel en werd er meer land bij betrokken. Ongeveer een decennium later werden er vele wegen en kampeerplaatsen. Ook werden er rond 1930 drie dammen aangelegd, waardoor er meren ontstonden.

Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan