Jewel Cave National Monument, South Dakota

jewel cave national monument south dakota In Black Hills National Forest, in het zuidwesten van de staat South Dakota, ligt Jewel Cave National Monument. Deze grot is, met bijna 500 kilometer, een van de langste grotten ter wereld. Jewel Cave werd in 1908 een nationaal monument. Van het grottenstelsel is nog maar een klein deel ontdekt. Ieder jaar wordt er een aantal kilometer aan het verkende gebied toegevoegd. De naam Jewel Cave is afgeleid van de prachtige calcietkristallen die de wanden in deze grot versieren. Ook stalactieten en stalagmieten vind je in deze grot. Je kunt Jewel Cave alleen betreden wanneer je deelneemt aan een rondleiding. Neem wel een vest of jas mee: de temperatuur is hier onder de grond gemiddeld 9 graden Celsius.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Rondleidingen

Je kunt Jewel Cave alleen betreden door deel te nemen aan een rondleiding. Wees er op tijd bij; er is een beperkt aantal tickets beschikbaar. Er zijn diverse (seizoensgebonden) tours beschikbaar. Het hele jaar door kun je deelnemen aan de Scenic Cave Tour. Deze rondleiding duurt ongeveer anderhalf uur. Je betreedt de grot via een lift en beklimt vervolgens 723 traptreden. Je komt in diverse ruimtes en wandelt over een verlicht en mooi aangelegd pad. Heb je kleine kinderen of heb je lichamelijke klachten, dan kun je beter meedoen aan de Discovery Talk. Deze 'rondleiding' duurt twintig minuten en beperkt zich tot één (makkelijk toegankelijke) ruimte.

Wiens hart uitgaat naar avontuur en klauteren, kan nog verder de grot in. In het hoogseizoen wordt de Historic Lantern Tour georganiseerd. Bezoekers krijgen een lantaarn en maken een tocht van bijna twee uur over steile, smalle (touw)ladders. Je moet daarnaast geregeld bukken en kruipen. Wie dit niet ruig genoeg vindt, moet eens informeren naar de Wild Caving Tour...

Boven de grond

Wie niet graag in de Jewel Cave afdaalt, kan de omgeving verkennen. Rondom Jewel Cave National Monument bevinden zich bijna 400 plantensoorten. Maak een wandeling door de natuur en bewonder, fotografeer en besnuffel de bloemen. Daarnaast leven rondom Jewel Cave National Monument ongeveer 120 vogelsoorten. Hoewel de Bald Eagle maar af en toe overvliegt, is de kans groot dat je Canadese boomklevers ziet. Bij het bezoekerscentrum kun je een lijst krijgen waarmee je op vogelwacht kunt. Hoewel een groot deel van het bos rondom Jewel Cave werd verwoest door een bosbrand (the Jasper Fire), herstelt de natuur zich langzaam maar zeker.

Wandelen

Voor de liefhebbers zijn er verschillende wandelpaden rondom Jewel Cave National Monument. Voor (route)informatie kun je terecht in het bezoekerscentrum. De wandelpaden variëren van een halve kilometer (A Walk on the Roof Trail) tot 9 kilometer (Hell Canyon Trail) en kunnen erg steil zijn.

Vervoer

Je bereikt Jewel Cave National Monument via de U.S. Highway 16. Jewel Cave ligt tussen Custer en Newcastle, de afstand vanaf Custer is ongeveer 21 kilometer. De afstand vanaf Rapid City is ongeveer 85 kilometer. Let op: In 2014 wordt er rondom Jewel Cave aan de weg gewerkt. Plan je bezoek vooraf online zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

 

Feiten

Staat South Dakota
County Custer County
Opgericht 7 februari 1908
Bezoekers 77.146 (2011)
Tijdzone Mountain Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

In Jewel Cave is het 9 graden Celsius. Het verschil tussen de temperatuur in de grot en de temperatuur buiten kan flink zijn. Neem daarom een jasje of vest mee als je de grot in gaat. Zorg ook voor dichte (wandel)schoenen. Gemiddeld is het in Custer County -9 tot 3 graden in de winter en 10 tot 24 graden in de zomer. Van oktober tot en met mei is er kans op sneeuw.

9 maart infodag in Zwolle:
presentaties (waaronder Zuidwest-Amerika), camper bekijken & adviesgesprek
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan