Wind Cave National Park, South Dakota

wind cave south dakota Wind Cave National Park ligt in het zuidwesten van de staat South Dakota. Het park is opgericht in 1903 en omvat een groot natuurgebied met een grottenstelsel van 219 kilometer lang. Het grottenstelsel is de op twee na langste in de Verenigde Staten. Het natuurgebied bestaat voornamelijk uit prairie en biedt leefruimte aan grote bizonkuddes. Wind Cave staat bekend om zijn unieke kalkstenen grotformaties, waaronder 'boxwork', een zeldzaam soort uitgehouwen patroon dat je nergens anders ter wereld in deze mate zult vinden. De Wind Cave-grot staat ook bekend om de sterke luchtstroming, waar het zijn naam aan dankt. Wanneer de druk buiten hoger is dan binnen, wordt de lucht naar binnen gezogen. Wanneer de druk hoger is binnen de grot, waait de wind naar buiten. De wind kan er een snelheid van tachtig kilometer per uur halen.

Bezienswaardigheden & Activiteiten

Visitor Center

In het bezoekerscentrum van Wind Cave National Park krijg je informatie over deze bijzondere grot en hoe hij aan zijn naam komt. Hier kun je ook terecht voor een plattegrond van het park en informatie over (bovengrondse) wandelroutes. Het bezoekerscentrum is ook de plek om kaartjes voor tours door de grot te bemachtigen: de toegang is enkel op basis van een tour met gids. Voor tours door de grot geldt een toeslag. Entree tot Wind Cave National Park krijg je met je parkpas.

Tours

In de Wind Cave kun je vijf verschillende tours volgen. Een rondleiding met een gids vertrekt vanaf het bezoekerscentrum. Kaartjes kun je niet reserveren, maar worden verkocht op basis van first-come, first-served. Soms moet je één tot twee uur wachten voor je mee kunt en soms zijn de tours al aan het begin van de middag uitverkocht. De tours verschillen in moeilijkheidsgraad. De Garden of Eden Tour is goed toegankelijk, ook voor kinderen en wie niet goed ter been is. de Natural Entrance Tour is de populairste tour voor families. De Fairgrounds Tour is een uitdagende excursie met veel trappen.

Natural Entrance Tour

Tijdens deze tour breng je een bezoek aan de natuurlijke ingang van de Wind Cave. Je leert hoe de grot is ontdekt en waarom het deze naam draagt. Je wordt rondgeleid door het middelste gedeelte van de grot en leert alles over de 'boxwork'. Je moet 300 traptreden bedwingen, maar gelukkig gaan de meeste naar beneden. Deze tour is gemiddeld uitdagend en duurt één uur en een kwartier. Je verlaat de grot met de lift. De Natural Entrance Tour is beschikbaar van eind april tot begin oktober.

Fairgrounds Tour

Deze tour duurt anderhalf uur en brengt je naar de kern van de Wind Cave. Je leert alles over de boxworks en loopt door ruimtes waar je aparte formaties ziet, zoals popcornvormpjes en ijskristallen. Je gaat de grot in en uit via de lift, maar moet in de grot 450 traptreden over, waarvan een deel omhoog klimt. Fysiek is deze tour een wat grotere uitdaging dan de Natural Entrance Tour. Je kunt alleen in de zomermaanden deelnemen.

Candlelight Tour

Een hele leuke manier om de Wind Cave te ontdekken is via de Candlelight Cave Tour. Bij deze pittige tocht bezoek je de minder ontwikkelde en onverlichte gedeelten van de grot. Elke deelnemer krijgt een eigen lampje. Maximaal tien deelnemers per groep. De Candlelight Tour is alleen in de zomer beschikbaar.

Wandelroutes

Je kunt in Wind Cave National Park verschillende wandelroutes volgen. Een aanrader is de Rankin Ridge Trail (1,6 km) op het hoogste punt van het park. Je wandelt vanaf de parkeerplaats door naaldbossen en hebt vanaf verschillende punten een prachtig uitzicht over de Black Hills, open weides en uitgestrekte vlakten. Neem ongeveer een uur om deze wandeling te maken. Andere wandelingen die geschikt zijn voor gezinnen met kinderen, zijn de korte Elk Mountain Trail rondom Elk Mountain Campground (1,8 km) en Wind Cave Canyon Trail (3 km) langs Wind Cave Canyon naar de grens van het park. Onderweg zie je zandstenen kliffen en vogels die af en aan vliegen uit de beboste heuvels. Wil je een wandelroute maken met iets meer uitdaging, dan kun je gaan voor de Cold Brook Canyon (2 km) die een steile afdaling maakt in de kloof, of Lookout Point Trail (3,5 km) waarbij je uitkijkt over de heuvelachtige prairie en Beaver Creek. Je kunt de Lookout Point Trail verlengen via de uitdagendere Highland Creek en Centennial Trails tot een wandeling van 7 km. Een pittige wandeling waarbij je kans hebt om elanden te zien, is de Boland Ridge Trail van bijna 4 kilometer.

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan