Keystone, South Dakota

Keystone South Dakota Keystone ligt in de Black Hills. Deze kleine en geïsoleerde bergketen ligt in de Great Plains, het enorme prairiegebied dat dwars door de Verenigde Staten loopt. Keystone is een perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan drie toeristische attracties. De eerste is Mount Rushmore, waar de hoofden van de presidenten George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln vereeuwigd zijn in het graniet. De tweede bezienswaardigheid is het Crazy Horse Memorial, een Sioux-tegenhanger van Mount Rushmore. Ten slotte kun je vanuit Keystone het Custer State Park bezoeken.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Black Hills Central Railroad

Toen er in de negentiende eeuw goud in de Black Hills gevonden werd, legde men er een spoorlijn aan voor transport van mensen, goud en goederen. Tijdens het werk aan Mount Rushmore gebruikte men de spoorlijn voor het vervoer van materialen. Sinds 1957 rijdt er tussen mei en oktober een trein speciaal voor toeristen, die zestien kilometer lang van het uitzicht op de Black Hills kunnen genieten. De spoorlijn loopt tussen Keystone en Hill City.

Black HIlls Central Railroad, stoomtrein door de Black Hills

Rush Mountain Adventure Park & Rushmore Cave

Het Rush Mountain Adventure Park in de Black Hills is een avontuur voor kinderen en waaghalzen. Voel de sensatie van de Rushmore Mountain Coaster, een achtbaan die via scherpe bochten razendsnel de berghelling afsuist. In het park kun je ook ziplinen en afdalen onder de grond in de Rushmore Cave. De tours van een uur zijn geschikt voor de hele familie.

Bezienswaardigheden Keystone, South Dakota

Big Thunder Gold Mine

Tijdens een tour neemt een gids je mee naar de ondergrondse mijnschachten terwijl hij je alles vertelt over de fascinerende geschiedenis van de goudmijn, het proces van goudzoeken en hoe de mensen tijdens de goldrush leefden. De gids brengt dit alles op een humoristische en boeiende manier zodat ook kinderen aan zijn lippen hangen. Tot slot mag je zelf de mouwen opstropen en proberen om goud te zeven.

Bezienswaardigheden Keystone, South Dakota

Vervoer

Keystone is een zogenaamde resort town, hetgeen wil zeggen dat er meer dan genoeg overnachtingsmogelijkheden en eetgelegenheden zijn, van campings tot luxe hotels en van snackbars tot sterrenrestaurants. De stad ligt vlakbij een kruispunt van de Highway 16 en State Route 40 en is gemakkelijk te bereiken vanuit Rapid City, de dichtstbijzijnde grote stad. Mount Rushmore (5 kilometer), Custer State Park (25 kilometer) en het Crazy Horse National Monument (35 kilometer) zijn vanuit Keystone goed met de auto te bereiken.

Feiten

Staat South Dakota
County Pennington
Oppervlakte 7,4 km²
Hoogte 1.320 meter
Aantal inwoners 350
Tijdzone Mountain Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Het klimaat in Keystone is gematigd. In de wintermaanden liggen de maxima rond het vriespunt en kan het 's nachts tot bijna 10 garden vriezen. Van december tot en met maart kan er sneeuw vallen. Wanneer daarna de lente aanbreekt, verdwijnt de sneeuw al snel en worden de temperaturen aangenamer. In mei is het kwik tot bijna 20 graden gestegen en in juli, de warmste zomermaand, wordt het bijna 30 graden. Mei is de natste maand, de wintermaanden zijn het droogst.

Geschiedenis

Keystone is van origine een mijnstad. Tegenwoordig is het echter een zogenaamde 'resort town', waar bezoekers aan Mount Rushmore National Memorial, Crazy Horse National Monument en het Custer State Park terecht kunnen voor een overnachting en andere voorzieningen.

Van oudsher hebben verschillende indianenvolken een sterke band met dit gebied. Vroeger behoorde het tot het territorium van de Cheyenne, maar in de achttiende eeuw werden zij overwonnen door de Lakota-Sioux en deze namen het Black Hillsgebied over als territorium. De Black Hills vormden uiteindelijk zelfs het centrum van hun cultuur en werden hun meest heilige plaats. Toen de kolonisten de heuvels betraden en claims op het grondgebied maakten, werd er in de Treaty of Fort Laramie van 1868 vastgesteld dat het gebied eigendom was van de Lakota. In de negentiende eeuw ontdekten kolonisten er echter goud, waardoor veel strubbelingen tussen de Lakota en de blanken ontstonden. De problemen leidden uiteindelijk tot een oorlog, die de Amerikanen wonnen. Vervolgens werden de Lakota tegen hun wil naar reservaten verder naar het westen verplaatst. Ondanks het eerder gesloten verdrag, claimde de Amerikaanse overheid het gebied. De Lakota vochten deze onrechtmatige inbeslagneming aan en pas in 1980 oordeelde het Hooggerechtshof dat de Amerikaanse overheid het gebied onrechtmatig verkregen had en dat de overheid de oorspronkelijke aanbodprijs plus rente (bijna 106 miljoen dollar) moest betalen aan de Lakota. Maar de Lakota weigerden dit, omdat zij het gebied terug wilden, geen geld. Het bedrag is op een rentedragende rekening gezet en bedraagt ondertussen meer dan 757 miljoen dollar, maar de Lakota weigeren het nog steeds omdat ze vinden dat het aannemen van dat geld betekent dat ze de diefstal van hun heiligste land goedkeuren.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan