Gatlinburg, Tennessee

Gatlinburg Gatlinburg is een bergdorp aan de rand van het Great Smoky Mountains National Park, het meest bezochte nationale park van de Verenigde Staten. In dit natuurgebied vind je een zeer gevarieerde flora en fauna. Verder is Gatlinburg een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan Dollywood, het amusementspark van Dolly Parton. In Gatlinburg zelf zijn talloze souvenirwinkels, restaurantjes en hotels. De huizen en winkels in chaletstijl maken de plaats een karikatuur van een Zwitsers bergdorpje.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Ripley’s Aquarium of the Smokies

In Ripley’s vind je tientallen attracties in één. De naam doet vermoeden dat je slechts een bezoek brengt aan een aquarium, maar niets is minder waar. Bij Ripley’s kun je door een doolhof lopen, rondkijken in het ‘Ripley’s Believe it or Not’ Museum of een potje mini golf spelen.

Bezienswaardigheden Gatlinburg

Gatlinburg Skylift Park

De Gatlinburg Skylift Park biedt avontuurlijke bezoekers de kans om de Great Smoky Mountains op een avontuurlijke manier te ervaren. Je kunt de Skylift nemen naar het uitkijkplatform bovenaan de berg, waar je kunt genieten van een panoramisch uitzicht en een wandeling kunt maken over de SkyBridge, de langste hangbrug in Noord-Amerika.

bezienswaardigheden Gatlinburg

Winkelen

In het centrum vind je winkels gebouwd in ‘historische’ stijl. Naast veel standaardwinkels heeft Gatlinburg ook enkele bijzondere winkels. Wat dacht je bijvoorbeeld van een winkel met meer dan 100.000 verschillende magneten? Of een winkel met 1.000 verschillende hete sauzen? Grote winkelcentra zijn de Mountain Mall en Smoky Mountain Outfitters. In Gatlinburg kun je bovendien veel handwerk kopen.

Gatlinburg

Arrowmont School of Arts and Crafts

Een nationaal erkend centrum voor de moderne kunsten en kunstonderwijs. Je kunt hier workshops volgen of de kunstwerken in de museumvleugel bezoeken.

Great Smoky Arts and Crafts Community

De historische Great Smoky Arts and Crafts Community, opgericht in 1937, is de grootste onafhankelijke organisatie van artiesten van het land. Het is een zeer gevarieerde en getalenteerde groep. Hier kun je authentieke handgemaakte kunstwerken en ambachten vinden, zoals sieraden, aardewerk, houtbewerking en nog veel meer. Het is een geweldige plek om unieke souvenirs en geschenken te kopen.

Omgeving

Dollywood and Dollywood’s Splash Country

Een bekend plaatsje in de omgeving van Gatlinburg is Pigeon Forge. Dankzij Dollywood en andere country-etablissementen is dit ooit zo stille bergdorpje uitgegroeid tot een imperium van vermaak voor het hele gezin. Pretparken, winkelcentra en countrymuziek zover oog en oor reiken. Dollywood is een themapark dat in handen is van countryzangeres Dolly Parton. Naast de standaardattracties toont Dollywood ook traditionele handwerken en muziek uit de regio. Dollywood’s Splash Country is een waterpark dat ook tot Dollywood behoort.

Gatlinburg

Great Smoky Mountains National Park

De Great Smoky Mountains (met als bijnaam The Smokies) is een gebergte en tevens nationaal park in het zuiden van de Appalachen. Met meer dan negen miljoen bezoekers per jaar is het Great Smoky Mountains National Park het meest bezochte nationale park van de Verenigde Staten. De bossen vol hardhout zijn een van de grootste van zijn soort. Het gebergte dankt haar naam aan de mysterieuze nevel die vaak boven de toppen van de bergen hangt. Deze mist, die je meestal in de morgen en na regenval zult aantreffen, is het resultaat van de warme vochtige lucht uit de Golf van Mexico die afkoelt. De Great Smoky Mountains liggen op de grens tussen Tennessee en North Carolina. Het hoogste punt is Clingmans Dome op 2.025 meter. Het nationale park is opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Gatlinburg

Vervoer

Het openbaar vervoer bestaat al tientallen jaren uit trolleybussen. Er zijn verschillende locaties waar je je auto kunt parkeren en op de bus kunt stappen, zoals Gatlinburg Visitor Center en Gatlinburg Mass Transit Center (bij het Ripley's Aquarium). Elke route heeft zijn eigen kleur, welke je terug kunt vinden op de trolley. Enkele voorbeelden van handige routes die je kunt nemen zijn: de gele lijn (voor de cultuurliefhebbers), de roze lijn (als je naar Dollywood wilt), de bruine lijn (naar Great Smoky Mountains National Park) en de paarse route (een welkomstronde).

Feiten

Staat Tennessee
County Sevier
Oppervlakte 26,3 km²
Hoogte 393 meter
Inwoners 6.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Gatlinburg kent een gematigd klimaat. In de zomer is het warm, zonnig en vochtig. In juni, juli en augustus wordt het overdag met gemak 30 graden. 's Nachts daalt de temperatuur tot net onder de 20. De winters zijn koel, met af en toe vorst en sneeuwval. In de hoger gelegen delen in de bergen valt veel meer sneeuw. De lente en de herfst zijn aangenaam, met temperaturen rond 20 graden overdag en 7 graden 's nachts.

Geschiedenis

Eeuwenlang gebruikten Cherokee-indianen op weg naar hun jachtgebied de Indian Gap Trail. Dit pad gaf hen toegang tot de dichte bossen van de Smoky Mountains en liep langs het hedendaagse Gatlinburg.

Vroeg in de negentiende eeuw ontstond er een nederzetting, White Oak Flats genaamd, naar de vele witte eikenbomen in het landschap. Een weduwe van middelbare leeftijd, Martha Jane Huskey Ogle, was de eerste officiele bewoner van Gatlinburg. Zij wilde hier met haar familie een nieuw bestaan opbouwen.

Er gaan veel verschillende verhalen de ronde over hoe Gatlinburg precies aan haar naam komt. In alle verhalen komt een controversieel persoon voor, die zich in 1854 in de plaats settelde. Zijn naam: Radford C. Gatlin. Hij opende de tweede winkel in de stad, waar ook een postkantoor kwam. In 1856 kreeg de plaats zijn naam. Gatlin opende zijn eigen 'Gatlinite' Baptist Church. Als flamboyant figuur en als democraat in een republikeinse gemeenschap werd hij uiteindelijk de stad uit gezet.

Tijdens de Burgeroorlog die in 1861 uitbrak probeerde Gatlinburg neutraal te blijven. Toch ging de oorlog niet onopgemerkt voorbij. Eerst kwam het leger van de Confederatie, om de zoutmijnen bij Alum Cave, nabij de grens van Tennessee en North Carolina te beschermen. Dit trok het leger van de Union aan die de stad in bezit kreeg.

Aan het einde van de negentiende eeuw zorgden de uitvinding van de kettingzaag en de aanleg van spoorwegen voor een grote vooruitgang in de houtindustrie. De Little River Lumber Company werd opgericht en veel bomen werden gekapt in het Smoky Mountains gebied. Ook kwamen steeds meer toeristen naar dit gebied. Zij waren benieuwd naar dit natuurrijke gebied waar schrijvers als Mary Noailles Murfree en Horace Kephart over schreven.

Tegenwoordig is het toerisme de belangrijkste inkomstenbron voor de inwoners van Gatlinburg. Toeristen komen het hele jaar door naar Gatlinburg om vanuit hier een bezoek te brengen aan het Great Smoky Mountains National Park (kortweg: the Smokies). De winter staat in het teken van wintersport. ‘Ober Gatlinburg’ is het enige skiresort van de staat Tennessee.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan