Cherokee, North Carolina

Cherokee, North Carolina De stad Cherokee is het hoofdkwartier van de 'Eastern Band' van de Cherokee-indianen. Deze oostelijke groep stamt af van de Cherokee die achterbleven toen het grootste deel gedwongen verplaatst werd naar het westen van het land. Die tocht werd berucht als de 'Trail of Tears'. Daarnaast is Cherokee het westelijke toegangspunt tot de Blue Ridge Parkway en een handige uitvalsbasis voor het Great Smoky Mountains National Park.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Museum of the Cherokee Indian

Door middel van eeuwenoude voorwerpen, kunstwerken, special effects en interactieve tentoonstellingen duik je in de geschiedenis en de cultuur van de Cherokee-indianen. Leer meer over belangrijke mythes en legenden, het speciale Cherokee-alfabet (dat je overigens overal tegenkomt in Cherokee) en de Trail of Tears. Meer bijzondere historische én hedendaagse Cherokee-kunst vind je in Qualla Arts and Crafts Mutual, een museum en kunstgalerie in één.

Cherokee indianen

Oconaluftee Indian Village

In dit levende historische dorp keer je terug naar de achttiende eeuw en zie je hoe Cherokee hun dagelijkse bestaan leidden. Gekostumeerde acteurs maken ambachtelijk aardewerk en laten zien hoe je een 'blowgun' gebruikt. Misschien spelen ze ook wel een potje 'stokbal', de voorloper van het huidige lacrosse. Bekijk het Council House, waar de Zeven Clans belangrijke vergaderingen hielden over het voortbestaan van het dorp. Direct naast het dorp ligt de Botanical Garden and Nature Trail, een mooie wandelroute die je meer leert over plantensoorten die belangrijke functies hadden voor de Cherokee.

Indian Village in de Great Smoky Mountains

Unto These Hills

De indrukwekkende voorstelling Unto These Hills vertelt de Cherokee-geschiedenis van 1780 tot de 21e eeuw. Het dramatische verhaal van de Trail of Tears speelt een belangrijke rol in de voorstelling, die al sinds 1950 elke zomer wordt opgevoerd. De openluchtvoorstelling vindt elke avond (met uitzondering van zondag) plaats in het amfitheater Mountainside Theater en speelt van begin juni tot half augustus.

Omgeving

Mingo Falls

Net buiten de grenzen van Great Smoky National Park, in het Cherokee Indian-reservaat (Qualla Boundary) ligt de schitterende Mingo Falls. Deze 37 meter hoge waterval stroomt als een soort waaier over rotsblokken naar beneden. Je kunt de waterval van dichtbij bekijken door de circa 600 meter lange Pigeon Creek Trail te volgen, die uit meer dan 150 traptreden bestaat en eindigt op een houten brug voor de waterval. Na een fikse regenbui is de waterval op z'n mooist. Een andere mooie waterval in de buurt is de Soco Falls, een dubbele waterval die gemakkelijk te bereiken is vanaf Highway 19 (vanaf Cherokee ongeveer 16 kilometer richting Maggie Valley). Via een wandeling van vijf minuten bereik je het uitzichtplatform.

Mingo Falls

Feiten

Staat North Carolina
County Swain, Jackson
Oppervlakte 31 km²
Hoogte 607 meter
Inwoners 2.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Cherokee kent een landklimaat. Dit betekent dat er veel variatie in temperatuur is, al naar gelang het tijdstip, seizoen en de hoogte waarop je je bevindt. De gemiddelde temperatuur ligt ’s winters tussen de 7 en -5 graden Celsius. ’s Zomers kruipt de temperatuur overdag richting de 30 graden, terwijl het ’s nachts nog af kan koelen tot een graad of 15.

Geschiedenis

De geschiedenis van de Cherokee gaat terug tot in de prehistorie. In het westen van North Carolina zijn stenen voorwerpen en speren gevonden die aantonen dat er zelfs aan het einde van de laatste ijstijd al indianen in het gebied woonden. In 8000 voor Christus verschenen de eerste dorpjes, die in de volgende millennia zouden uitgroeien tot steden, met eigen wetten, religies en een bloeiende agricultuur. De eerste Europeanen arriveerden in 1540, maar vertrokken weer snel toen ze bedreigd werden door de grote handbogen van de Cherokee. De indianenstam kon zich verder ontwikkelen en hun grondgebied bleef groeien: in de achttiende eeuw besloeg het gebied van de Cherokee meer dan 225.000 vierkante kilometer. Elke stad werd democratisch bestuurd en had een eigen opperhoofd voor de vrede, een opperhoofd voor oorlog en een priester. Terwijl de vrouwen onder andere groenten verbouwden en fruit plukten, gingen de mannen jagen en vissen.

In de achttiende eeuw arriveerden er wederom nieuwkomers, die gastvrij werden ontvangen door de Cherokee. De Amerikanen en de indianen sloten vrede en leerden veel van elkaar. Zo werd in 1821 de geschreven taal van Cherokee door de indiaan Sequoyah ingevoerd. Binnen enkele maanden maakte een groot aantal Cherokee zich deze geschreven taal eigen.

Na een aanvankelijke vredevolle periode van tweehonderd jaar werd het gebied van Cherokee steeds kleiner. De Amerikanen hadden de indianen niet langer als bondgenoten nodig in de strijd tegen de Fransen en Britten en probeerden aanspraak te maken op het gebied, dat goed gebruikt kon worden om katoenplantages en goudmijnen aan te leggen. Andrew Jackson stelde voor dat alle indianen in het zuidoosten van het land het beste verplaatst konden worden naar een gebied ten westen van de Mississippi. Ondanks protesten en een rechterlijke procedure van de Cherokee vond Jacksons voorstel doorgang en werden de Cherokee en vele andere indianenstammen in 1838 onder dwang naar het westen verplaatst. Deze dramatische volksverhuizing, die aan 16.000 Cherokee het leven kostte, staat tegenwoordig bekend als de Trail of Tears en is een gitzwarte bladzijde in de geschiedenis van de Native Americans.

De Cherokee die tegenwoordig in het westen van North Carolina wonen, stammen af van de indianen die erin slaagden zich te verstoppen of terug te keren naar hun oorspronkelijke leefgebied. Na grote inspanningen is het hen gelukt om weer een florerende gemeenschap  op te bouwen, die nog steeds haar wortels heeft in de eeuwenoude geschiedenis en cultuur van de Cherokee.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan