Amarillo, Texas

Amarillo Palo Duro Canyon 'Is this the way to Amarillo?', zingt Tony Christie in zijn bekende hit. De stad waar het liedje over gaat is de belangrijkste plaats in het uiterste noordwesten van Texas, de zogenaamde Panhandle. Amarillo, dat ook wel de 'Yellow Rose of Texas' wordt genoemd, is ontstaan uit verschillende ranches. De western- en cowboycultuur speelt nog steeds een grote rol in de stad. Bekende attracties in de omgeving zijn Cadillac Ranch en Palo Duro Canyon, de op één na grootste canyon in Amerika.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Cadillac Ranch

Langs de Interstate 40 richting het westen staat een eigenaardige verzameling bontgekleurde Cadillacs met de neuzen in het zand. Dit kunstproject werd in 1974 opgezet door Stanley Marsh 3, een kunstenaar en grappenmaker uit Amarillo. Het bijzondere aan het kunstproject is dat het constant verandert: het is namelijk toegestaan om de Cadillacs eigenhandig met graffiti te bespuiten. Af en toe worden de Cadillacs overgespoten, zodat nieuwe bezoekers zich uit kunnen leven op de auto’s. Marsh is eveneens de bedenker van Dynamite Museum, een kunstproject dat bestaat uit verkeersborden met vreemde teksten die kriskras door Amarillo verspreid staan.

Amarillo Cadillach Ranch

American Quarter Horse Hall of Fame & Museum

In een authentieke westernstad als Amarillo spelen paarden nog steeds een belangrijke rol. In het American Quarter Horse Museum kom je meer te weten over de geschiedenis en het belang van de 'quarter horses', een van de oudste en populairste Amerikaanse paardenrassen. Quarter horses zijn bijzonder snel, waardoor ze vaak ingezet worden bij paardenraces. 

Amarillo Cadillac Ranch

Amarillo Botanical Gardens

Deze botanische tuinen bestaan onder andere uit een grote serre met allerlei exotische planten. Er zijn verschillende thematuinen aangelegd, waaronder een Japanse tuin en een vlindertuin. Het hele jaar door worden er speciale tentoonstellingen en seizoensgebonden evenementen georganiseerd.

Amarillo

Tri-State Fair & Rodeo

Elke derde week van september staat Amarillo in het teken van de Tri-State Fair & Rodeo, het grootste evenement in de Panhandle. Tijdens dit negendaagse festival kun je genieten van paardenconcoursen, rodeo’s met quarter horses, concerten, een parade, een grote kermis en een expo die voornamelijk draait om landbouw. Bezoekers komen uit heel Texas, Oklahoma en New Mexico om dit evenement mee te maken.

Amarillo

Amarillo Museum of Art

Het Amarillo Museum of Art is een klein kunstmuseum op de campus van Amarillo College. De permanente collectie bestaat onder andere uit zeventiende-eeuwse tot negentiende-eeuwse Europese schilderijen, modernistische kunstwerken, foto's, Aziatische kunst en textiel uit het Midden-Oosten.

Omgeving

Palo Duro Canyon State Park

Ongeveer vijftig kilometer ten zuidoosten van Amarillo bevindt zich de Palo Duro Canyon (bijgenaamd 'de Grand Canyon van Texas'), een ontzagwekkende kloof die dwars door de Panhandle loopt. Het is de op één na grootste canyon van de Verenigde Staten. Er zijn verschillende grotten en hoodoos (smalle rotspilaren) te vinden. De bekendste hoodoo is The Lighthouse, om deze te bezoeken volg je de Lighthouse Trail (4,4 kilometer one-way).

Amarillo Palo Duro Canyon

Panhandle-Plains Historical Museum

Als je meer wilt weten over de roemruchte ranchgeschiedenis van het gebied rondom Amarillo, is een bezoek aan het Panhandle-Plains Historical Museum de moeite waard. Het grote museum is gelegen in het plaatsje Canyon, ongeveer dertig kilometer ten zuiden van Amarillo. Je vindt er onder andere een nagemaakt pioniersdorp en allerlei tentoonstellingen over het oude westen, indianen, dinosauriërs en historische auto's.

Panhandle-Plains Historical Museum Amarillo Canyon

Caprock Canyons State Park

Ten zuidoosten van Amarillo, richting Abilene/Dallas, vind je het Caprock Canyons State Park. In dit kleine staatspark leeft een kudde bizons. Ook is er een schat aan paden die geschikt zijn voor wandelaars, mountainbikers en ruiters. Je kunt ook een kijkje nemen bij de laatste spoortunnel van Texas die nog in gebruik is. De leukste manier om Caprock Canyons State Park te verkennen, is per paard. Omdat er paden zijn met ruige kliffen, steile afdalingen en grote gaten, is het slim om mee te gaan met een begeleide paardrijtocht. Hiervoor kun je onder andere terecht bij Quitaque Riding Stables.

Amarillo Caprock Canyons State Park

Feiten

Staat Texas
County Potter, Randall
Oppervlakte 234 km²
Hoogte 1.099 meter
Inwoners 191.000
Tijdzone Central Time Zone (tijdverschil met Nederland: 7 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

In Amarillo en de omgeving heerst een koud steppeklimaat. Dat betekent dat de warme zomers (20 tot 33 graden) worden gevolgd door een relatief koude winter (-5 tot 11 graden overdag). In de winters kan het licht sneeuwen. Tijdens de zomermaanden is opvallendst genoeg het meeste kans op regen.

Sport

Amarillo heeft twee bijzondere sportclubs. Een daarvan is de Amarillo Gun Club, die jarenlang tot de beste schietclubs van Amerika behoorde. Daarnaast heeft Amarillo een lange geschiedenis in professioneel worstelen. Worstelaars als Dory Funk en Doc Sarpolis vertegenwoordigden de stad jarenlang op het hoogste niveau.

Geschiedenis

Het waren enkele handige zakenlieden die rond 1880 de handen ineen sloegen en op een kruispunt van spoorwegen Amarillo stichtten. Het plaatsje werd aanvankelijk ‘Oneida’ gedoopt, maar zou later herdoopt worden tot Amarillo, vermoedelijk vernoemd naar de gele bloemen die veelvuldig in het gebied groeien (‘amarillo’ betekent geel in het Spaans). In eerste instantie werd de naam ook Spaans uitgesproken (als ‘amarijo’), maar al snel nam de Amerikaanse tongval de overhand. Amarillo werd een belangrijke handelsplaats voor rundvee en er werden meerdere industrieën gevestigd. Ook kwamen er in 1918 diverse gas- en oliebedrijven naar Amarillo. Rondom de stad werd ook een helium-rijk gebied ontdekt.   Verschillende grote autowegen, waaronder Route 66, kwamen bij elkaar in Amarillo, waardoor het een populaire stopplaats werd voor toeristen. Uiteraard werd er gretig ingesprongen op de behoeften van de hongerige, dorstige en slaperige reizigers die Amarillo aandeden, en werden er hotels, restaurants en winkeltjes geopend. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het Amarillo Army Air Field en een munitiefabriek aangelegd. Tussen 1950 en 1960 nam de bevolking explosief toe en groeide de stad uit tot een gebied van wel 160 km².

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan