Dallas, Texas

Dallas, Texas Het moderne en veelzijdige Dallas lijkt uit het niets te verrijzen uit het glooiende prairielandschap van Noord-Texas en trekt reizigers van over de hele wereld. De uitgestrekte stad is onder andere geliefd vanwege de winkelmogelijkheden en culturele voorzieningen. In de jaren 80 werd Dallas door de gelijknamige populaire tv-serie in één klap op de kaart gezet. De serie Dallas draaide rond de familie Ewing die haar fortuin had gemaakt in de olie-industrie en woonde op de Southfork Ranch. Verken de stadswijken en voorsteden en laat je verrassen door het diverse karakter van Dallas.

Bezienswaardigheden & activiteiten

The Sixth Floor Museum

In dit museum krijg je inzicht in een van de meest mysterieuze gebeurtenissen uit de Amerikaanse geschiedenis: de moord op president John F. Kennedy. Op de zesde etage van het voormalige Texas School Book Depository, de plaats waar de (vermeende) dader Lee Harvey Oswald zich bevond toen hij de geliefde president doodschoot, vind je permanente tentoonstellingen over het leven, de dood en het nalatenschap van JFK. De Dealy Plaza, het plein voor het museum waar JFK werd getroffen, is tegenwoordig een Historic District. In de buurt, aan de Market Street, ligt het John F. Kennedy Memorial Plaza. Dit grote monument in de vorm van een open tombe symboliseert de vrijheid van Kennedy’s geest.

Dallas, Texas

Fort Worth Stockyards Historic District

Forth Worth is typische Texaanse (voor)stad met veel historie. Saloons, steakhouses en winkels met cowboyartikelen zorgen voor een echte Wild West-sfeer. Tweemaal per dag is er een 'cattle drive': cowboys drijven hun vee (longhorns, in dit geval) over Exchange Avenue. In het Stockyards Museum en Texas Cowboy Hall of Fame duik je in het authentieke cowboyverleden. Ook zijn er regelmatig rodeo's en Wild West-shows. Een goed startpunt voor je bezoek is het Fort Worth Stockyards Visitor Center. Zij kunnen je alles vertellen over leuke activiteiten. Wij raden een Walking of Biking Tour aan!

Forth Worth, Texas

Reunion Tower

Op een kilometer van het Sixth Floor Museum staat de Reunion Tower. Deze observatietoren is een goed herkenningspunt en niet weg te denken uit de skyline van Dallas. De toren is in totaal 171 meter hoog. Het observatiedeck (GeO-Deck) bevindt zich op 143 meter hoogte. Op heldere dagen zie je Fort Worth, dat 50 kilometer verderop ligt (lees hieronder).

Dallas, Texas

Dallas Arboretum and Botanical Gardens

Op enkele minuten van downtown vind je de Dallas Arboretum and Botanical Gardens,  botanische tuinen die meer dan 26 hectare beslaan. Vanuit de tuinen heb je mooie uitzichten op White Rock Lake. Op de oevers van dit grote stuwmeer ligt onder andere het White Rock Lake Park, een populaire locatie om te wandelen en fietsen.

Dallas Arboretum, Texas

Arts District

Het Arts District beslaat maar liefst negentien 'blocks' en is daarmee de grootste stedelijke kunstwijk van de VS. In het Arts District bevindt zich onder meer het prestigieuze Dallas Museum of Art, Dallas Contemporary en het Nasher Sculpture Center, een museum en beeldenpark met moderne en hedendaagse beeldhouwkunst. Ook in de rest van het Art District vind je verschillende standbeelden en publieke kunstwerken. Het is mogelijk om mee te gaan met een anderhalf uur durende tour onder leiding van een gids die je meer vertelt over de kunstwijk. Direct naast het Art District ligt Klyde Warren Park, een groot stadspark met veel recreatiemogelijkheden.

Arts District, Dallas, Texas

Perot Museum of Nature and Science

Gelegen in Victory Park heeft dit museum van alles te bieden voor liefhebbers van natuurwetenschappen. Bekijk dinosaurusskeletten en fossielen, ervaar hoe het is om een aardbeving of orkaan mee te maken en krijg een heel andere blik op je eigen mens-zijn. Er is ook een speciaal deel voor jonge kinderen.

Dallas, Texas

Bush Presidential Library and Museum

Het George W. Bush Presidential Center, met het Bush Presidential Library and Museum (gelegen op de hoofdcampus van de Texas A&M University) opende in mei 2013 zijn deuren. In het museum vind je tienduizenden documenten en foto's die de twee ambtstermijnen van Bush, Jr. beslaan. Bekijk een replica van de Oval Office uit het Witte Huis, bezoek de Texas Rose Garden en bezichtig de indrukwekkende tentoonstelling over 9/11.

Dallas, Texas

Dallas World Aquarium

Midden in het West End Historic District, dat deel uitmaakt van downtown, ligt het grote Dallas World Aquarium (DWA). De onderste etage wordt in beslag genomen door grote aquaria, die onder ander de onderwaterwereld van Japan, Zuid-Australië en de Canadese provincie British Columbia nabootsen. Erg bijzonder is de grote glazen tunnel die je het idee geeft dat je over de bodem van een zee loopt. Op de bovenste etage bevindt zich de dierentuin, die bestaat uit een reproductie van het Orinoco-regenwoud in Zuid-Amerika. Naast het aquarium en het regenwoud bestaat het DWA uit Mundo Maya (met flora en fauna uit de Maya-cultuur) en tentoonstellingen over Zuid-Afrika en Borneo.

Dallas, Texas

Omgeving

Caddo-LBJ National Grasslands

Ten noordoosten en noordwesten van Dallas liggen de Caddo-LBJ National Grasslands. In deze twee grote natuurgebieden krijgt de natuur alle ruimte en heb je een grote kans om een glimp op te vangen van dieren zoals de coyote of de roodharige vos.

Caddo LBJ National Grasslands, Texas

Six Flags Over Texas

Op vijftien kilometer van Dallas ligt Six Flags, het eerste regionale themapark in de Verenigde Staten. Hoewel het in Six Flags vooral om de achtbanen draait, vind je er een stuk of veertig andere attracties, voor jong en oud.

Dallas, Texas

Southfork Ranch

Een bezoek aan Dallas is niet compleet zonder een bezoek aan de legendarische Southfork Ranch. Deze ligt op ruim een half uur rijden vanaf het centrum van Dallas in het plaatsje Plano. Southfork Ranch was eind jaren 70 en de jaren 80 dertien jaar lang het toneel van de beroemde serie Dallas. Nog steeds kun je hier een kijkje nemen. Voor meer informatie check de site van de Southfork Ranch: http://www.southforkranch.com/

Southfork Ranch, Dallas, Texas

Vervoer

Het openbaar vervoer in Dallas wordt verzorgd door het Dallas Area Rapid Transit (DART). Zowel het centrum van Dallas als de buitenwijken zijn prima met de bus en lightrail (tram) te bereiken. De stad beschikt over een enorme hoeveelheid aan bus- en tramlijnen. De lightrail doet veel bestemmingen in het centrum aan en bestaat uit drie lijnen, die ook naar de voorsteden lopen. De bussen hebben doorgaans meer haltes, stoppen daarom vaker en zijn iets langzamer.

Feiten

Staat Texas
County Dallas, Collin, Denton, Rockwall, Kaufman           
Oppervlakte 997 km²       
Hoogte 131 meter
Inwoners 1.198.000
Tijdzone Central Time Zone (tijdverschil met Nederland: 7 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Het voorjaar en het najaar is de beste tijd om Dallas te bezoeken. In maart komt de temperatuur voor het eerst boven de 20, en loopt geleidelijk op tot bijna 30 graden in mei, de natste maand van het jaar. Koude fronten vanuit het noorden komen in botsing met de warme lucht vanuit de Golfkust, wat leidt tot onstuimig weer in het noordelijke en centrale deel van Texas. In oktober en november dalen de temperaturen vanaf 25 graden tot net onder de 20 graden. In juli en augustus schiet de temperatuurmeter ver voorbij de 30: op een gemiddelde zomerdag wordt het 36 graden.

De winters in Texas zijn aangenaam, met gemiddelde dagtemperaturen tussen de 13 en 16 graden in de maanden december, januari en februari. 's Nachts reikt de temperatuur maar af en toe onder het nulpunt; dit is vooral het geval wanneer de Blue Northers, koude luchtstromen vanuit het noorden, de stad bereiken. Aan de andere kant kunnen de warme en vochtige luchtstromen vanuit het zuiden voor een omslag in het winterweer zorgen.

Sport

Zodra je in Dallas bent, zul je merken hoe trots de stad is op haar professionele sportclubs. Wellicht de populairste club is de Dallas Mavericks, dat al jarenlang hoge ogen gooit in de NBA, de hoogste divisie van het Amerikaanse basketbal. De 'Mavs' spelen hun thuiswedstrijden in het American Airlines Center, gelegen in de wijk Victory Park. Ook erg geliefd zijn de Dallas Cowboys, die de stad vertegenwoordigen op het gebied van American football. Je kunt hun wedstrijden bijwonen in het AT&T Stadium, een gigantisch stadion met een verschuifbaar dak. Het stadion ligt in Arlington, een voorstad van Dallas. De andere professionele teams van Dallas zijn de Dallas Stars (ijshockey, ook gevestigd in het Amercan Airlines Center) en de Texas Rangers (gevestigd in Rangers Ballpark in Arlington).

Geschiedenis

Dallas, Texas Texas maakte deel uit van het Spaanse Rijk tot 1821, het jaar waarin Mexico zich onafhankelijk verklaarde van Spanje. Texas werd een deel van de United Mexican States, genaamd ‘Coahuila y Tejas’. In 1836 scheidde het huidige Texas staat zich af van Mexico en was het tien jaar lang een onafhankelijke republiek.

In 1839 zocht John Neely Bryan naar een goede plaats om handel te gaan drijven met de oorspronkelijke bewoners van het gebied. Hij onderzocht het gebied waar nu Dallas ligt, waarna hij terugkeerde naar Arkansas. Toen hij in november 1841 terugkwam om te starten met de bouw, was de helft van zijn klanten verdwenen. Hij besloot dat hij in plaats van een handelspost, een permanente nederzetting ging bouwen. Het eerste huisje is nog steeds te bezichtigen aan de oever van de Trinity-rivier.

De nederzetting begon vorm te krijgen in 1844. J.P. Dumas bouwde verschillende huizen en legde straten aan nabij het huidige dowtown. In 1855 zette een groep Europese artiesten en musici een commune op ten westen van Dallas, ‘La Reunion’ genaamd. Dit zorgde ervoor dat in 1857 nog meer artiesten naar Dallas verhuisden, waar zij de basis van een aparte cultuur legden, die nog steeds te proeven is in creatieve buurten als Deep Ellum.

In 1860 werd er een spoorlijn aangelegd, maar brak er ook een grote brand uit, die de meeste gebouwen in het zakencentrum verwoestte. Tijdens de industriële periode veranderde Dallas definitief van een boerendorp in een groot, industrieel machtscentrum. Ondanks de depressie in 1930 liepen de zaken goed. In dat jaar werd er namelijk een olieveld gevonden, wat de stad ongeveer een jaar uitstel van financiële problemen gaf. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende Dallas als een productiecentrum voor tanks en trucks. In de jaren vijftig en zestig specialiseerde de stad zich in technologie.

Op 22 november 1963 gebeurde er iets waardoor Dallas internationaal bekend werd. Lee Harvey Oswald schoot John F. Kennedy dood, toen de president tijdens een parade over de Dealey Plaza in downtown Dallas werd rondgereden. Tegenwoordig staat de plaats van de moord met een groot rood kruis op de weg aangegeven en kun je de hele geschiedenis van de moordaanslag herbeleven in het Sixth Floor Museum.

Economie

Dallas is een van de belangrijkste handelssteden in het zuidwesten van de Verenigde Staten. De katoenindustrie is van oudsher een belangrijke sector, maar ook de aardolie-industrie (zowel de winning als de raffinage) en de fabricage van vliegtuigen, auto’s en landbouwmachines nemen een prominente plaats in. De stad ligt op een belangrijk en omvangrijk verkeersknooppunt en is mede daardoor een toonaangevend centrum op het gebied van film, mode en uitgeverij geworden. Naast drie grote vliegvelden zijn ter plaatse ook enkele belangrijke militaire bases voor de lucht- en landmacht.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan