Kodachrome Basin State Park, Utah

Kodachrome Basin State Park Kodachrome Basin State Park is een relatief klein en onontdekt staatspark in Utah. Het park staat bekend om zijn 67 losstaande rotspilaren, die soms wel vijftig meter hoog zijn. De witte, beige, gele, roze en rode rotsen vormen samen met de (vaak) strakblauwe lucht een prachtig plaatje. Vooral tijdens zonsondergang zijn de kleuren spectaculair, wat voor mooie fotomomenten zorgt - vandaar de naam Kodachrome. Je verkent het park via een van de wandelroutes, of per mountainbike of paard. Doordat er nauwelijks sprake is van lichtvervuiling, is het park een perfecte locatie om sterren te kijken.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Angels Palace Trail

In Kodachrome Basin State Park zijn diverse mooie wandelroutes. Een populaire rondwandeling is de Angels Palace Trail van ongeveer 2,4 kilometer. Het pad leidt je door het uitgestrekte rode woestijnlandschap vol hoodoos, kleine bosjes en rode rotsen. Je krijgt een goed beeld van het staatspark en hebt onderweg goede mogelijkheden om foto's te maken. Let op: blijf altijd op het wandelpad! De ondergrond buiten de paden kan zacht zijn en verschuiven. Houd ook ruime afstand tot kloofranden.

Kodachrome Basin State Park

Grand Parade Trail

Deze wandelroute slingert over de bodem van Kodachrome Basin. Het pad is populair onder wandelaars, ruiters en mountainbikers. Onderweg krijg je een goed beeld van de verscheidenheid aan planten, vogels en reptielen in het park. Je ziet ook wat miljoenen jaren aan erosie door wind en water met het landschap doen; hierdoor zijn de indrukwekkende rode rotsformaties ontstaan. Vanaf de hoofdweg zie je twee kloven en diverse zandsteen pilaren, waaronder Dinosaur Spire. De wandelroute is 2,4 kilometer en goed toegankelijk. De Grand Parade Trail start aan de Kodachrome State Park Road.

Kodachrome Basin State Park

Nature Trail

Erg toegankelijk is de 0,8 kilometer lange Nature Trail. Je maakt een korte wandeling langs de wonderen van Kodachrome Basin. Onderweg leer je van alles over de planten en dieren in het park en over de unieke ontstaanswijze van het landschap. Om in aller rust van het uitzicht te genieten, kun je op een van de bankjes naast de route gaan zitten.

Kodachrome Basin State Park

Panorama Trail

Deze wandelroute is ongeveer 5 kilometer lang en voert je door de westelijke helft van het park. Onderweg maak je kennis met prachtige rotsformaties als Big Bear Spire, Cool Cave en Secret Passage. Je wandelt over het glooiende terrein en lang diverse kloven. Je krijgt een goed beeld van de natuur in het zuiden van Utah. Het pad is ook toegankelijk voor mountainbikers en paardrijders. Als je alle zijwegen meepakt, is de route 9,6 kilometer lang. De Panorama Loop Trail start aan de Kodachrome State Park Road.

Kodachrome Basin State Park

Shakespeare Arch - Sentinel Trail

Via een onverharde zijweg van de park road bereik je de trailhead naar de Shakespeare Arch. De indrukwekkende geologie maakt de Shakespeare Arch-Sentinel Trail (2,7 km) een van de interessantste routes van Kodachrome Basin State Park. Je loopt in korte tijd via een eenvoudige route naar de plek waar Shakespeare Arch stond. Let op: deze is in april 2019 ingestort, dus op deze plek liggen nu de resten van de imposante boog. Vanaf deze plek is het een licht inspannende wandeling naar Sentinel Spire; een van de hoge zandstenen pilaren waar het park om bekend staat. Onderweg kun je vanaf diverse punten uitkijken over het Grand Staircase-Escalante National Monument en Bryce Canyon National Park. Wil je vanaf Sentinel Spire een extra uitdagende route naar het beginpunt nemen? Volg dan de Slickrock Cutoff.

Kodachrome Basin

Vervoer

Kodachrome Basin State Park is een relatief klein park en kent daarom geen shuttlevervoer of andersoortig openbaar vervoer. De enige manier om het park via een verharde weg te bereiken, is via de plaats Cannonville aan Scenic Byway 12. Rijd na het bezoek aan het park dezelfde verharde weg terug, navigatiesystemen sturen je soms verder via de onverharde Cottonwood Canyon Road.

Feiten

Staat Utah
County Kane
Oppervlakte 9 km²
Hoogte 1.768 meter
Opgericht 1962
Bezoekers per jaar 50.000
Tijdzone Mountain Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger)

Geschiedenis

In 1948 arriveerde de National Geographic Society-expeditie in het gebied om foto’s te maken voor een uitgave van het blad. De bijzondere kleuren van de stenen in combinatie met de heldere blauwe lucht inspireerden het team om het gebied Kodachrome Flat te noemen, naar de toen relatief nieuwe kleurenfilm. In 1962 kreeg het gebied de status van staatspark. Uit angst voor repercussies van het Kodak-bedrijf werd de naam in de eerste instantie gewijzigd in Chimney Rock State Park. Een paar jaar later kreeg het park - met toestemming van Kodak - toch weer zijn oorspronkelijke naam en sindsdien staat het bekend als Kodachrome Basin State Park.

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan