Kanab, Utah

Kanab Grand Staircase Escalante omgeving Het stadje Kanab ligt in het hart van de zogenaamde Grand Circle, een gebied dat gekenmerkt wordt door beroemde natuurparken zoals Bryce Canyon en Zion. In de directe omgeving van Kanab kun je je laten verrassen door het Grand Staircase-Escalante National Monument, de Wave en Coral Pink Sand Dunes State Park. Kanab staat in de volksmond ook wel bekend als 'Little Hollywood' vanwege de vele western-films en series die in de nabije omgeving werden opgenomen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kanab Historic District

Door een wandelroute te volgen in het historische district van Kanab kom je langs verschillende laat-achttiende-eeuwse gebouwen. Een bijzonder gebouw is het victoriaanse Heritage House Museum, een monument waar in de zomer tours onder leiding van een gids plaatsvinden.

Kanab Heritage Museum

Little Hollywood Movie Museum & Frontier Movie Town

Duik in de geschiedenis van Little Hollywood en kom meer te weten over alle films en series die ooit in (de omgeving van) Kanab werden opgenomen. Van Stagecoach tot Planet of the Apes: de lijst van meer dan 100 films en series is indrukwekkend. In de Frontier Movie Town zijn originele filmsets uit Little Hollywood's hoogtijdagen tentoongesteld. Tijdens een tour ervaar je zelf hoe het is om in een western-film te spelen. Verkleed als cowboy, saloonbaas of bijvoorbeeld indiaan voer je samen met de andere deelnemers de korte sketch ‘How the West was Lost’ op. Aan het einde wordt een groepsfoto gemaakt en kun je in het restaurant genieten van een ouderwets 'western dinner'. Meer filmhistorie vind je langs Kanabs eigen Walk of Fame.

Kanab Heritage Museum

Moqui Cave

De Moqui Cave, een zandstenen grot, werd oorspronkelijk gebruikt door de Anasazi-indianen als schuilplaats en opslagruimte voor voedsel. In de negentiende eeuw werd het ontdekt en diende het eveneens als schuilplaats om de strenge regels van de Drooglegging te omzeilen. In de jaren 1950 deed de grot dienst als taverne en danshal, waar diverse duistere praktijken zich afspeelden. Tegenwoordig is het een museum met een grote collectie aan stenen, mineralen, fossielen, overblijfselen van indianen en sporen van dinosauriërs. In de gift shop zijn allerlei snuisterijen verkrijgbaar.

Moqui Cave bij Kanab

Best Friends Animal Society

Kanab staat naast beroemde filmlocatie ook bekend om het grootste dierenreservaat van Amerika. In de Angel Canyon ligt het circa 15 km² grote reservaat, waar gemiddeld 2.000 gewonde of verweesde dieren worden opgevangen, uiteenlopend van honden, konijnen en paarden tot ezels en vogels. Het reservaat is elke dag geopend voor rondleidingen, die je in drukke periodes het beste van tevoren kunt reserveren. Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld een paar uur vrijwilligerswerk te verrichten of te overnachten in het reservaat.

Best Friends Animal Society bij Kanab

Western Legends Round-up

Ieder jaar in augustus staat Kanab drie dagen lang in het teken van de Western Legends om de bekende western-acteurs te eren. Tijdens het festival delen acteurs handtekeningen uit en vertolken muzikanten en dichters op eigen wijze het western-gevoel.

Muziekoptreden bij events in Kanab

Omgeving

The Wave/Coyote Buttes North

Op bijna anderhalf uur rijden van Kanab (op de weg naar Page) ligt het Vermilion Cliffs National Monument. De meest bijzondere locatie in dit beschermde gebied is de Coyote Buttes North, een groot gebied waar Navajo-zandsteen op een bijzondere manier door de wind is afgesleten. Hier ligt the Wave, een spectaculaire golfachtige vorm. Om ervoor te zorgen dat the Wave niet al te veel lijdt onder drommen toeristen, is er een soort loterij opgezet waarmee je toegang kunt winnen, zie de site van het Bureau of Land Management. Het aantal beschikbare plekken is beperkt. Let op: het gebied rondom de buttes is slecht bereikbaar. Als je tickets gewonnen hebt, kun je ervoor kiezen om mee te gaan met een georganiseerde tour. Meer informatie over een bezoek aan the Wave vind je op de website van het Bureau of Land Management.

Wave, Coyote Buttes North vanuit Kanab

White Pocket & Coyote Buttes South

Is het je niet gelukt om een ticket voor de Wave te bemachtigen? Niet getreurd! Het Vermilion Cliffs National Monument bevat nog veel meer bijzondere natuurpracht. Je kunt je inschrijven voor een permit voor de White Pocket en/of Coyote Buttes South. Dit gaat ook via de site van het Bureau of Land Management. Beide gebieden zijn erg mooi en worden vaak gecombineerd. Je kunt ze bereiken met een 4x4 of via een georganiseerde tour vanuit Kanab.

White Pocket, tour vanuit Kanab

Grand Staircase-Escalante National Monument

Een goed startpunt voor je bezoek aan Grand Staircase-Escalante is het Kanab Visitor Center. Het uitgestrekte gebied biedt een afwisselend landschap met rotsen, canyons, natuurlijke bogen en hoodoo's. Het bevat een schat aan informatie over de natuurlijke en menselijke geschiedenis; zo zijn er veel sporen van indianen en dinosauriërs aangetroffen. Highway 12 is de (verharde) toeristische route door het National Monument. Rijd je van Kanab richting Capitol Reef of Moab, dan is deze weg zeer zeker een aanrader. Heb je niet zo'n strak tijdschema? Kijk dan eens of je de wandeling naar Calf Creek Falls wilt maken. Je loopt door een prachtig rotsgebied naar een idyllische waterval van 38 meter hoog. De waterval stort bijna loodrecht naar beneden in een poel die door hoge rotswanden omsloten wordt. De wandeling bedraagt 4,5 km (enkele afstand). Trek minstens drie uur uit voor alleen al de totale wandeltijd en doe dit - in verband met mogelijke drukte en beschikbare parkeerruimte - het liefst 's morgens.

Grand Staircase Escalante nabij Kanab

Coral Pink Sand Dunes State Park

Dit staatspark, dat ook wel wordt aangeduid als de roze Sahara, is een bijzonder woestijnachtig gebied met zandduinen en kliffen van zandsteen. Vanuit Kanab is het 30-45 minuten rijden naar het staatspark. Vanaf de weg (US 43) kun je via enkele parkeerplaatsen het park in. De zandduinen zijn het mooist rond zonsondergang.

Coral Pink Sand Dunes staatspark bij Kanab

Feiten

Staat Utah
County   Kane
Oppervlakte   36 km²
Hoogte 1.515 meter
Inwoners 3.500
Tijdzone Mountain Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

In Kanab heerst een steppeklimaat. In de winter liggen de temperaturen overdag rond het nulpunt en valt er regelmatig sneeuw. In de zomer stijgt het kwik richting de 35 graden en koelt het ’s nachts af tot ongeveer 16 graden. Als je Kanab in de zomer bezoekt, moet je rekening houden met onweersbuien die vooral in de middag regelmatig voorkomen.

Geschiedenis

Aanwijzingen op de hogere plateaus in het gebied rondom Kanab vertellen ons dat er ongeveer 2.000 jaar geleden al Anasazi-indianen in de bergen verbleven. De Anasazi leefden van de jacht op herten en bergschapen en verbouwden diverse gewassen. De hoogtijdagen van hun cultuur liggen naar schatting tussen 700 en 1000. Door onbekende oorzaken verlieten de Anasazi in 1300 hun huizen in de bergen om naar het zuiden te trekken. Waarschijnlijk is het een lang aanhoudende droogte of een inval van Navajo-indianen geweest die hen die kant op heeft gedreven.

Nadat de Anasazi het gebied hadden verlaten, werd het bevolkt door nomadische Paiute- en Navajo-stammen. In 1776 arriveerden de eerste Spaanse kolonisten in het gebied onder leiding van pater Escalante en pater Dominguez, die een route trachtten te vinden van Santa Fe naar Californië. Het gebied behoorde een tijdlang aan de Spaanse kroon toe, maar na de Mexicaanse onafhankelijkheid kwam het onder Mexicaans bewind te staan. Na de oorlog tussen de Verenigde Staten en Mexico in 1846 werd het gebied uiteindelijk door de Treaty of Guadalupe Hidalgo aan de Verenigde Staten toegewezen.

In 1847 vestigden zich mormonen in de Salt Lake Valley in Utah. Al snel ontstonden er her en der nieuwe dorpjes. Jacob Hamblin, een indiaanse zendeling, speelde een grote rol in het opbouwen van een nederzetting in het Kanab-gebied. ‘Kanab’ is overigens een indiaans woord voor een rieten mand waarmee moeders hun kinderen op de rug droegen. Onder leiding van Hamblin begon in 1865 de bouw van Fort Kanab, die moest dienen als uitvalbasis voor verdere verkenning van het gebied en als bescherming tegen indiaanse aanvallen. Doordat het fort vaak het mikpunt was van aanvallen, werd het twee jaar later verlaten. Het stond enkele jaren leeg, totdat tien mormoonse families onder leiding van Levi Stewart in 1870 begonnen met de stichting van een permanente nederzetting. Er werden huizen gebouwd en plannen gesmeed voor verdere uitbreiding. Het aantal inwoners groeide gestaag en in 1935 werd Kanab officieel geïncorporeerd als stad.

Tegenwoordig wonen er bijna 4.000 mensen in Kanab. De bewoners duiden hun stad vaak aan als ‘Little Hollywood’, omdat Kanab in de loop van de filmgeschiedenis veelvuldig is gebruikt als filmlocatie voor western-films en series, zoals Gunsmoke, El Dorado, The Lone Ranger en Stagecoach.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan