Bier & wijn in Amerika

Amerikanen hebben in Europese ogen soms een wat krampachtige omgang met alcohol. Bekend is de periode van de drooglegging (prohibition, 1920-1933), een weinig succesvolle affaire waar alleen de georganiseerde criminaliteit van heeft geprofiteerd. Tegenwoordig is er een brede keus aan verrassende biertjes en uitstekende wijnen, maar er zijn ook nog steeds gebieden die zijn drooggelegd.

wijn in Amerika

Verschillende regels

De omgang met alcohol is een van die zaken waar je aan kunt merken dat de Verenigde Staten echt een federatie zijn, want elke staat heeft op dit punt andere regels. De minimumleeftijd waarop je alcohol mag kopen of drinken verschilt (vaak is die minimumleeftijd 21 jaar, zelfs voor de verkoper!), de tijdstippen waarop het mag worden verkocht (bijvoorbeeld niet op zondag), het maximale alcoholpercentage van bier, of de manier van verkopen (in sommige staten is de verkoop van drank een staatsmonopolie).

Alcohol in papieren zak

Vaak mag alcoholhoudende drank niet zichtbaar worden vervoerd of mag je niet drinken in de buitenlucht. Het heeft het uit talloze films bekende beeld opgeleverd van zwervers die af en toe een teugje nemen uit een bruine papieren zak.

Wijnproeverij

Identiteitsbewijs

Al die verschillen rond de behandeling van alcohol maken voor de reiziger niet zoveel uit, maar zeker in kleinere plaatsjes is de kans groot dat je een identiteitsbewijs moet vertonen voor je ergens een biertje krijgt. Dat kun je overdreven vinden, maar het is toch ook aardig dat je er als pakweg veertiger kennelijk nog zo fris en fruitig uitziet dat je veel jonger wordt geschat. Handig om te weten: in een family restaurant wordt helemaal geen alcohol geserveerd.

Bierbrouwerij Amerika

Drooggelegd

Hoewel er tegenwoordig geen totaal drooggelegde staten zijn, heb je binnen een aantal staten wel drooggelegde counties (zeg maar regio’s). Die tref je vooral aan het streng-protestante deep south in staten als Alabama en Mississippi. De drankbestrijding heeft altijd een binding met de protestantse kerk gehad, ook in Europa: anti-alcoholbewegingen trof je vroeger vooral aan in overwegend protestantse naties als Groot-Brittannië, Nederland en Scandinavië. Dat wil niet zeggen dat er geen katholieke drankbestrijders waren (of zijn), maar in landen als België, Frankrijk en Italië is er op dit punt nooit veel activiteit geweest.

Verrassende biertjes in Amerika

Verrassende speciale biertjes

Maar goed, wat kan de Amerikaganger verwachten? Behalve de ‘gewone’ en – naar mijn mening – nogal saaie bieren van de grote brouwerijen Anheuser (‘Bud’, tegenwoordig veelal ‘Bud light’), MillerCoors en Pabst zijn er talloze lokale en regionale biersoorten. Net als bij ons zijn er de afgelopen decennia overal kleine bierbrouwerijen verrezen die vaak verrassende biertjes produceren. Sommige van die brouwerijen zijn inmiddels zo groot dat je hun producten in het hele land kunt krijgen; Samuel Adams uit Boston is daar een voorbeeld van. Anderzijds storten ook de grote brouwerijen zich op het maken van speciaalbieren. Zo heeft MillerCoors het succesvolle Blue Moon Belgian Style White Beer. Daarnaast zijn er vooral aan de westkust vaak producten van lokale brouwerijtjes te vinden. Het zijn soms biertjes voor wie durft: extreem van smaak en met een stevig alcoholpercentage.

wijngaard, Californië

Wijnproductie

Ook als het om wijn gaat is er in de Verenigde Staten veel te beleven. In letterlijk alle vijftig staten – zelfs in Alaska! – wordt wijn geproduceerd. Kampioen daarin is Californië met bijna 4000 wijnhuizen, maar ook staten als Oregon (bijna 500) en Washington (bijna 900) scoren goed. De staat New York heeft ruim 400 wijnproducenten en zelfs industriestaten als Ohio en Michigan hebben elk ruim 200 wijnbedrijven. De productie loopt uiteen van goedkoop en prima drinkbaar tot absolute topwijnen (met uiteraard een bijbehorend prijskaartje). Amerikaanse wijnen zijn over het algemeen heel betaalbaar, voor een laag bedrag heb je al gauw iets goeds. De weersomstandigheden zijn over het algemeen minder wisselvallig dan in Europa, wat een constante kwaliteit oplevert.

Wijn uit Napa Valley

Napa Valley en Sonoma County

Ik kan me niet zo goed voorstellen dat je een reis maakt langs de wijngaarden van Michigan of Illinois (al zul je waarschijnlijk hartelijk worden ontvangen), maar een reis door de Californische wijngebieden is zeker een aanrader. Een tocht door Napa Valley en Sonoma County ten noorden van San Francisco, met een bezoek aan enkele van de vele wineries, is in meer dan één opzicht een heerlijke vakantie. Bedenk alleen: don’t drink and drive! En bekijk als voorproefje de roadmovie Sideways.

Ook leuk om te lezen

  • Beervana Portland in Oregon telt 65 bierbrouwerijen en tal van wijnhuizen.
  • In Seattle drink je een pint in een van de twaalf bierbrouwerijen.
Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan