Devils Tower, Wyoming

Devils Tower Devils Tower rijst zo abrupt op uit het landschap, dat het niet verwonderlijk is dat mensen door de eeuwen heen allerlei verklaringen voor dit natuurfenomeen hebben bedacht. De 250 meter hoge rotsformatie is een heilige plaats voor indianenstammen uit de omgeving, waaronder de Lakota, Arapaho en Shoshone. De top van Devils Tower is zo groot als een voetbalveld. De rotsformatie ligt in de Black Hills; een kleine, geïsoleerde bergketen midden in de Great Plains.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Bezoekerscentrum

Het bezoekerscentrum bij Devils Tower National Monument is geopend vanaf halverwege de lente tot en met de herfst. Er zijn interactieve tentoonstellingen die de geologische, natuurlijke en culturele geschiedenis van het gebied behandelen. De grote monoliet zelf is het hele jaar door te bekijken.

Devils Tower

Trails

Rondom Devils Tower zijn wandelpaden van verschillende lengtes. De trails slingeren door de omliggende bossen en weiden. De meest populaire wandeling is de twee kilometer lange Tower Trail rond het grote rotsblok, de langste wandelroute is twaalf kilometer. Het grootste deel van de heuvels rond Devils Tower bestaat uit naaldwoud en in het gehele gebied komen groene weiden en beken voor. De beken staan bekend om de vele forel die erin leeft. In de bossen en graslanden vind je onder andere prairiehondjes, marmotten, bizons, witstaart- en muildierherten, gaffelbokken, dikhoornschapen en poema’s.

Devils Tower

Circle of Sacred Smoke Sculpture

Deze sculptuur heeft als doel de bezoekers te wijzen op het belang van Devils Tower voor twintig indianenstammen.

Rotsklimmen

Het is toegestaan het enorme rotsblok te beklimmen. Hiervoor is klimuitrusting en enige ervaring vereist. Ook dien je je te registeren voorafgaand aan en direct na je bezoek. Dit kan bij het kantoor naast het bezoekerscentrum.

Devils Tower

Feiten

Staat Wyoming
County Crook
Oppervlakte 5,45 km²
Opgericht 24 september 1906
Bezoekers per jaar 385.000
Tijdzone Mountain Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

De omgeving van Devils Tower kent een landklimaat. De temperatuur ligt in de zomer overdag rond de 30 graden, terwijl het ’s nachts kan afkoelen tot zo’n 10 graden. In de lente en de herfst ligt de maximumtemperatuur tussen de 10 en 15 graden. In de winter is het een stuk kouder, met perioden van vrieskou, ook overdag.

Geschiedenis

Devils Tower is een gigantische monoliet die bestaat uit zogenaamd dieptegesteente, gesteente dat diep onder de oppervlakte van de aarde is gestold. Door verschuivingen van de aardkorst is het gesteente naar boven gestuwd. In eerste instantie was het omringd door ander gesteente, maar vele duizenden jaren van erosie door weer en wind hebben het omringende zachtere gesteente weggesleten, zodat uiteindelijk alleen de opmerkelijke rotsformatie is overgebleven.

Indianen noemen de rots vaak ‘berentoren’. Deze naam is gerelateerd aan de legendes over het ontstaan ervan. Bijvoorbeeld: Een paar kinderen zijn buiten aan het spelen, wanneer ze door beren gezien worden. De dieren zetten de jacht in en de kinderen bidden in paniek tot de Grote Geest om hen te redden. De Grote Geest laat vervolgens het stuk rots waarop de kinderen zich bevinden omhoog rijzen. De beren proberen omhoog te klimmen, hun klauwen maken diepe groeven in de rots. Gelukkig is de rots te steil en zijn de kinderen veilig.

De Engelse naam Devils Tower is in 1885 gegeven door Richard I. Dodge, een kolonel die een geologische expeditie leidde. De naam ontstond toen zijn tolk een indiaanse naam voor de rots verkeerd verstond. De tolk dacht dat het 'de toren van de slechte god', oftewel duivel, genoemd werd.

Richard Dodge was trouwens niet de eerste blanke bezoeker van het gebied. De eerste blanken van wie het zeker is dat zij het gebied bezochten, waren verschillende leden van de Yellowstone Expeditie van Captain W.F. Raynold in 1859. In 1892 werd de rotsformatie en het omliggende gebied door de Verenigde Staten tot een beschermd bos verklaard, en in 1906 werd het het eerste National Monument van het land.

In 1977 speelde Devils Tower een grote rol in de sciencefictionfilm Close Encounters Of The Third Kind van Steven Spielberg.

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan