Wyoming

Wyoming is een staat van het echte wilde westen, waar overweldigende natuur te vinden is en waar je op veel plaatsen nog een echte cowboysfeer kunt proeven. In deze staat bevindt zich het oudste nationale park ter wereld en het eerste Amerikaanse park dat opgenomen is op de Werelderfgoedlijst: Yellowstone.

Feiten

Bijnaam: The Equality State
Hoofdstad: Cheyenne
Grootste stad: Cheyenne
Bevolking: 565.000
Oppervlakte: 253.348 km²
Toetreding tot de VS: 10 juli 1890
Officiële website: www.wyoming.gov

Vlag & Seal

Vlag Wyoming Seal Wyoming

Cultuur/Geschiedenis

Wyoming maakte deel uit van het gebied dat de VS in 1803 van Frankrijk kocht met de Louisiana Purchase. De bijnaam van de staat is ‘The Equality State’, wat duidt op het feit dat Wyoming de eerste staat binnen de Verenigde Staten was die vrouwenkiesrecht invoerde (in 1869).
 
Het is vooral de natuur die Wyoming interessant maakt voor toeristen. Yellowstone National Park is veruit het bekendste park van de staat en is ook een van de meest bezochte parken van het hele land. Deze trekpleister werd in 1872 opgericht door toenmalig president Ulysses S. Grant, met de bedoeling een stukje ongerepte natuur te behouden als groen eiland in de steeds verder opkomende industriële samenleving.
 
Yellowstone National Park bevindt zich in vulkanisch gebied. Vulkanen liggen meestal op grenzen tussen verschillende tektonische platen, maar bij Yellowstone is dit niet het geval. Onder het park ligt namelijk een hotspot: een plek waar hete magma uit de aardmantel naar boven komt. Hotspots liggen op een vaste plek in de aarde en de tektonische platen schuiven daar overheen. Daarom laten ze een spoor achter in de aardkorst. In Nevada is bijvoorbeeld bewijsmateriaal gevonden voor een uitbarsting van de vulkaan die nu onder Yellowstone ligt. In Yellowstone zijn onder andere veel geisers en hot springs (warmwaterbronnen) te vinden.

Feesten

In de laatste volle week van juli vindt het tien dagen durende Frontier Days Festival plaats in Cheyenne, de hoofdstad van de staat. Het festival heeft het wilde westen als thema, en er zijn parades en concerten. Ook danst men op countrymuziek en wordt er gegeten en gedronken in de saloon. De rodeo, een belangrijk programmaonderdeel van dit festival, staat bekend als een van de beste van het westen en draagt daarom de bijnaam ‘Daddy of Them All’.

Culinair

Wat eten betreft wordt Wyoming vaak geassocieerd met bonen. Al voor de kolonisten er hun heil zochten, werden er in het gebied veel bonen geconsumeerd. Voor de indianen die er toen woonden waren bonen het hoofdbestanddeel van vrijwel elke maaltijd. Ook tegenwoordig ligt de bonenproductie er nog erg hoog.
 
In de oostelijke helft van de staat ligt Fort Laramie. Dit fort diende tijdens de negentiende eeuw als belangrijke opslagplaats voor goederen, waaronder ook voedingsmiddelen. Voor veel reizigers die de zware tocht naar het westen aflegden en voor soldaten in de verschillende oorlogen van deze eeuw was het een comfortabele rustplaats. Bij dit fort hoorde een bekende bakkerij, waar elke dag opnieuw voor elke soldaat en reiziger brood werd gebakken. Het brood werd ’Fort Laramie Bread‘ genoemd.

Klimaat

In Wyoming heerst een continentaal klimaat, waardoor er grote verschillen tussen zomer en winter zijn. Het weerbeeld kan erg wisselvallig zijn, vooral in de lente. In de bergen, die in het westen liggen, valt vanaf oktober tot en met maart veel sneeuw. De vlaktes ten oosten daarvan zijn semi-droog. Over het algemeen liggen de maxima in de winter enkele graden boven het vriespunt en in de zomer tussen de 25 en 30 graden.

Beste reistijd

Omdat de lente onvoorspelbaar kan zijn en het in de zomer vaak door toerisme drukker is, is het begin van de herfst de beste tijd om in Wyoming te zijn. Het skiseizoen is ook de moeite waard en loopt van eind oktober tot en met eind maart.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan