Cache Creek, British Columbia

Cache Creek British Columbia Cache Creek beleefde haar bloeitijd tijdens de goudkoorts in de negentiende eeuw. Het was een handelspost waar goudzoekers overnachtten en pelshandelaren zich verzamelden. Nu trekken vooral de prachtige omgeving en het gunstige klimaat veel bezoekers. De grootste publiekstrekker is de historische Hat Creek Ranch. Populaire activiteiten zijn mountainbiken, wandelen en watersporten op de Thompson-rivier.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Hat Creek Ranch

De grootste publiekstrekker is de Hat Creek Ranch, elf kilometer ten noorden van Cache Creek (geopend van mei tot oktober). Op het terrein van de ranch staat onder andere een roadhouse uit de jaren 1860, dat een populaire stop was voor mijnwerkers en reizigers die per trein, huifkar of koets arriveerden. Verklede gidsen leiden je er graag rond. Een andere bezienswaardigheid op de ranch is een indianendorp, waar Shuswap-indianen je meer vertellen over hun geschiedenis en cultuur. De geschiedenis komt pas echt tot leven door een ritje te maken in een paardenkoets langs de historische Cariboo Wagon Road, te zoeken naar goud of te schieten met pijl en boog.

Hat Creek Ranch in Cache Creek

Juniper Beach Provincial Park

Kamperen, vissen en wandelen zijn de populairste activiteiten in Juniper Beach, gelegen op een kwartier rijden ten oosten van Cache Creek. Het landschap is er woestijnachtig, met cactussen, jeneverbessen en alsem. Ook treinspotters komen er aan hun trekken: er rijden heel lange goederentreinen over het nabijgelegen spoor.

Omgeving van Cache Creek BC

Elephant Hill Provincial Park

Een bezienswaardigheid in het zuiden is Elephant Hill. Het park beschermt de droogste gebieden van de provincie. Je vindt er droge graslanden met bijzondere wilde dieren, waaronder ratelslangen en coyotes. Vanaf Elephant Hill heb je een panoramisch uitzicht over Cache Creek, Ashcroft en de vallei van de Bonaparte-rivier.

Marble Canyon Provincial Park

Veertig kilometer ten westen van Cache Creek ligt een breed kalkstenen ravijn, met daarin Marble Canyon Provincial Park. Er zijn drie meren: Crown Lake (met zandstrand), Turquoise Lake (met een mooie waterval) en Pavilion Lake. In Pavilion Lake bevinden zich zeldzame koraalachtige opeenhopingen van afzettingsgesteente. Enkele hiervan zijn vier meter hoog en wel 11.000 jaar oud.

Marble Canyon

Evenementen

In juni staat Cache Creek drie dagen lang in het teken van de Graffiti Days, het grootste festival van het jaar. Keer terug naar de jaren 1950 en geniet van klassieke auto’s, autoraces en een grote barbecue. Andere evenementen zijn Cars on Ice (een racewedstrijd in februari op het bevroren Barnes Lake), de Bonaparte Pow Wow (een driedaags indianenfestival in augustus op de Hat Creek Ranch) en de Hat Creek Rodeo, een rodeofestival in juli op de Hat Creek Ranch. In de lente kun je op het grondgebied van de Skeetchestn-indianen (twintig minuten rijden vanaf Cache Creek) de Dead Man’s Creek Rodeo bezoeken.

Rodeo

Feiten

Provincie British Columbia
Regio Thompson Country
Oppervlakte 10 km²
Hoogte 396 meter
Inwoners 1.000
Tijdzone Pacific Time Zone (tijdverschil met Nederland: 9 uur vroeger)

Klimaat

Cache Creek ligt in een van de droogste gebieden van British Columbia. De natste maanden (voor zover je van 'nat' kan spreken), zijn de zomermaanden. Het weer is warm in de zomer, met een gemiddelde dagtemperatuur rond de 25 graden. Oktober is al een stuk koeler, met 10 graden. Van november tot en met februari schommelen de temperaturen rond het vriespunt, met december en januari als koudste maanden. In het voorjaar is het eerst nog fris: in maart en april is het tussen de 5 en 12 graden. Mei en juni zijn beter, de temperaturen stijgen dan van 17 naar gemiddeld 20 graden.

Geschiedenis

Sinds de Europese kolonisatie vroeg in de negentiende eeuw lag Cache Creek aan drie verschillende handelsroutes. De allereerste handelsroute langs Cache Creek was de brigade-trail van de Pacific Fur Company in 1811. De route liep tussen Fort Okanogan aan de Columbia-rivier (in de Amerikaanse staat Washington) en Fort Kamloops. Twee jaar later nam de Northwest Company een trail tussen Fort St. James en Fort Kamloops in gebruik, die ook langs Cache Creek voer. In 1826 volgde de Hudson's Bay Company met een route tussen Fort St. James en Fort Vancouver, in de Amerikaanse staat Washington.

Over de geschiedenis en oorsprong van de naam Cache Creek doen vele verhalen de ronde. Sinds het begin van de negentiende eeuw kwam de naam Rivière de la Cache veelvuldig in gebruik bij Franse handelaars. Cache betekent in het Frans verstopplek. Volgens de legende maakten bandieten bij een overval op een transport van de Hudson's Bay Company een goudschat buit. Om sneller te kunnen vluchten verstopten ze het goud. De bedoeling was de buit later op te halen, maar voordat die mogelijkheid zich voordeed waren alle rovers gestorven. Bij een andere versie van het verhaal vermoordde een gewapende overvaller een mijnwerker en ontvreemdde hem tachtig pond goud. Een bewoner had het tafereel van een afstand gadegeslagen en zette de jacht op de overvaller in: de overvaller raakte hierbij zwaargewond en verstopte zijn buit alvorens hij verdween. Hij keerde nooit meer terug om de buit op te halen. Hoogstwaarschijnlijk zijn deze wilde legendes niets dan sterke verhalen over goudbuiten zoals die wel meer verteld werden in de Cariboo-regio. Toen de naam 'Rivière de la Cache' - of Cache Creek in het Engels - omstreeks 1835 voor het eerst op een kaart verscheen, was er namelijk nog helemaal geen goud gevonden in de wijde omtrek. Het ligt meer voor de hand dat de naam door handelaren gegeven is die een stop in het dorpje maakten en hun bezittingen en handelswaar daar veilig opborgen.

Tientallen jaren later, rond 1860, werd er goud ontdekt in de Fraser Canyon. De Cariboo Wagon Road werd aangelegd om mijnwerkers en goederen naar de noordelijke goudvelden bij Barkerville te krijgen. Cache Creek was een mooie stopplek voor de mijnwerkers. Ook na de goudkoorts bleef het een drukbezochte doorreisplek.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan