Clearwater, British Columbia

Clearwater, Dawson Falls, British Columbia Clearwater ligt op een steenworp afstand van Wells Gray Provincial Park, dat de bijnaam ‘Waterfall Park’ draagt. Mooie en gemakkelijk te bereiken watervallen zijn de Helmcken Falls en Spahats Creek Falls. Verder is Clearwater een populaire overnachtingsplek op doortocht naar andere bestemmingen langs Yellowhead Highway 5.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Dutch Lake

Een bezienswaardigheid waar je niet omheen kunt als je in Clearwater bent, is Dutch Lake, een klein recreatiemeer met uitzicht op de bergen van Wells Gray. Je kunt er kanoën, kajakken, zwemmen en wandelen.

Clearwater

North Thompson River Provincial Park

Net onder Clearwater, bij de samenkomst van de Clearwater- en North Thompson-rivier ligt een park waar je veel korte wandelingen kunt maken. Vanaf het uitzichtpunt onderscheid je de groene Clearwater-rivier gemakkelijk van de bruine, modderige North Thompson. Langs de rivieroevers zijn ronde kuilhuizen en voedselopslagplaatsen van de Shuswap First Nations te vinden.

Dawson Falls Wells Gray Provincial Park

Buitenactiviteiten

De omgeving van Clearwater is een mekka voor liefhebbers van buitenactiviteiten. Zo kun je raften over de Clearwater-rivier of een boottocht maken over Clearwater en Azure Lake in Wells Gray Provincial Park. Wandel- en visliefhebbers komen eveneens goed aan hun trekken door de aanwezigheid van tientallen meren en mooie routes.

Clearwater

Evenementen

Een festival dat nog sterk verbonden is met de oorspronkelijke bevolking is de First Fish Ceremony. Tijdens het evenement, dat in augustus plaatsvindt, organiseren de Simpcw diverse activiteiten, spellen en demonstraties. Net ten noorden van Clearwater ligt het Senerity Performing Arts Center, waar in augustus het Becoming Shiloh Music Festival op het programma staat. Ten slotte is de North Thompson Fall Fair & Rodeo een leuk jaarlijks evenement. Tijdens de rodeo staat de lokale agricultuur centraal en kun je genieten van livemuziek, huifkarraces, paardenshows en uiteraard rodeowedstrijden. Het driedaags evenement staat gepland in het Labour Day weekend (doorgaans laatste weekend van augustus).

Clearwater

Vervoer

Busmaatschappij Greyhound rijdt tussen Clearwater en Kamloops. Een busmaatschappij die vervoer over kortere afstanden biedt is Yellowhead Community Service. De bussen rijden van maandag tot en met vrijdag tussen Blackpool en Vavenby en stoppen onder andere in Clearwater en Birch Island.

Feiten

Provincie British Columbia
Regio Thompson-Nicola
Hoogte 400 meter
Inwoners 5.000
Tijdzone Pacific Time Zone (tijdverschil met Nederland: 9 uur vroeger)

Geschiedenis

De Simpcw First Nations waren de eerste bewoners van de Thompson-vallei. In 1850 bracht de handel de eerste kolonisten naar het gebied. Zij vervoerden pelsen en hout over de North Thompson-rivier. Rond de eeuwwisseling vestigden de eerste mensen zich permanent in het gebied, voornamelijk rond Dutch Lake. Het Clearwater van nu werd aanvankelijk gesticht als Raft River door goudzoeker John Smith. De nederzetting groeide uit tot een dienstencentrum voor de hele North Thompson Valley. In het begin van de twintigste eeuw verliep steeds meer transport via de nieuw aangelegde spoorwegen. De grootste groei van het dorp vond plaats toen Clearwater via de weg verbonden werd met Kamloops. Dit bracht veel boeren naar Clearwater. In 1939 kon de eerste school geopend worden.

Vandaag de dag bestaat Clearwater uit drie delen: het oude deel langs de Thompson-rivier (zuid), het nieuwe gedeelte over de brug (noordwest) en het gedeelte langs de snelweg waar een aantal restaurants, hotels en een toeristencentrum gevestigd zijn. De economie van Clearwater is grotendeels gebaseerd op toerisme en bosbouw. Vooral het toerisme is in opkomst. Dit valt goed te zien aan de vele overnachtings- en ontspanningsmogelijkheden. Het dorp is redelijk zelfvoorzienend en trekt de laatste jaren nieuwe industrieën aan die vooral in de retail- en servicebranche te vinden zijn. Clearwater heeft in de regio een centrumfunctie door de voorzieningen die er te vinden zijn.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan