Merritt, British Columbia

Merritt British Columbia Merritt, ook wel 'the Country Capital of Canada' genoemd, ligt in de Nicola River Valley en dient voor veel mensen als rustplek op doortocht via de Coquihalla Highway 5 en de Okanagan Connector. Omdat het een kleine plaats is, kan het prima te voet verkend worden. Tijdens het zesdaagse Merritt Mountain Music Festival in juli wordt de plaats overspoeld door tienduizenden countrymuziekliefhebbers.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Nicola Lake

Tien kilometer ten noorden van Merritt ligt het grote Nicola Lake. In de zomer biedt dit meer verkoeling. Het meer is het best toegankelijk via de noordkant (Monck Park), waar het ook mogelijk is via een klein strand het water te bereiken. Nicola Lake leent zich ook goed voor vissen. Je dient wel in het bezit te zijn van een visvergunning. Douglas Lake, ten noordoosten van Merritt biedt overigens een goed alternatief als vis- en zwemlocatie.

Merritt Nicola Lake

Merritt Mountain Music Festival

Bijna jaarlijks (in 2010 was het festival tijdelijk van de agenda geschrapt) vindt in juli dit zesdaagse countryfestival plaats. Er komen meer dan 100.000 bezoekers op af en daarmee is het een van de grotere festivals in Canada.

Walk of Stars

Hier vind je afbeeldingen van voornamelijk countryzangers en -zangeressen die opgetreden hebben in Merritt. Naast de muurschilderingen zijn er ook bronzen handafdrukken in het plaveisel te vinden. Met het countryfestival en de Walk of Stars profileert Merritt zich als de Canadese hoofdstad van de countrymuziek.

Mountainbiken

Door het heuvelachtige gebied is de vallei waarin Merritt zich begeeft uitermate geschikt voor mountainbiken. Plattegronden zijn verkrijgbaar bij de City Hall en in een aantal winkels in de stad.

Vervoer

Busmaatschappij BC Transit verzorgt busritten in en om Merritt. Als je het niet erg vindt om te lopen, dan is het goed om te weten dat nagenoeg elke locatie in de stad met maximaal een uur wandelen te bereiken is.

Feiten

Provincie British Columbia
Regio Nicola
Oppervlakte 25 km²
Hoogte 605 meter
Inwoners 7.000
Tijdzone Pacific Time Zone (tijdverschil met Nederland: 9 uur vroeger)

Klimaat

Merritt kent frisse winters en warme, zonnige zomers. In juli ligt de maximumtemperatuur rond de 26 graden Celsius en in januari schommelt het kwik rond het vriespunt. Het late voorjaar en het vroege najaar zijn (naast de zomer) goede periodes voor buitenactiviteiten. Vanaf mei liggen de temperaturen boven de 20 graden en dat blijft zo tot en met september. Regen en zon wisselen elkaar gedurende het hele jaar af, met een lichte piek in de neerslag tijdens de wintermaanden.

Geschiedenis

Merritt bevindt zich in een vallei met veel grasland. Dit trok pioniers in de negentiende eeuw naar het gebied. Deze pioniers exploiteerden de graslanden door het ontwikkelen van ranches langs de rivieren. In het begin van de twintigste eeuw werd de weg vrij gemaakt voor mijnbouw en de houtindustrie.

In 1906 werd de plaatsnaam ‘Merritt’ officieel in gebruik genomen, een vernoeming naar William Hamilton Merritt, een lokale mijnbouw- en spoorwegwerker. Toen de spoorwegen zich ontwikkelden kreeg Merritt een spilfunctie en bloeide de stad op. Overheidsgebouwen en kantoren vestigden zich vanuit het nabijgeleden Nicola in Merritt. In 1912 werd er een gemeentehuis gebouwd en kreeg het de status van stad.

Een omslag in de samenstelling van de bevolking vond plaats tussen 1950 en 1970, met de komst van buitenlandse migranten naar Merritt. Vanuit India streken er vele arbeidsmigranten neer om in de houtindustrie te werken. Deze Indo-Canadezen zijn nog steeds onderdeel van de bevolking en bezitten restaurants of kleine bedrijven in de stad.

In 2023 op reis? Kom naar een infodag voor presentaties, camperbezichtiging en adviesgesprek
Meld je gratis aan
Reis de wereld rond in één dag! Presentaties en informatie over de mooiste bestemmingen. Kom gratis beleven op 27 november
Woon je in Zuid-Nederland of Vlaanderen? Kom zondag naar Breda voor onze roadshow!
Snel aanmelden
Kom naar onze extra infodag op woensdag 16 maart in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!