Kamloops, British Columbia

Kamloops British Columbia Kamloops is een middelgrote stad in het hart van British Columbia en een van de warmste plekjes in West-Canada. De stad heeft een rijke geschiedenis met veel erfgoed van de inheemse bevolking, onder andere in het Secwepemc Museum & Heritage Park. De stad is het ontmoetingspunt van de North- en South Thompson-rivier en draagt met trots de bijnaam 'Canada's Tournament Capital'. De stad is namelijk het hele jaar door het toneel van allerlei grote sporttoernooien, culturele evenementen en (inter)nationale competities. De vele kunstgalerieën en muurschilderingen geven de stad een authentieke sfeer.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Secwepemc Museum & Heritage Park

Het Secwepemc Museum & Heritage Park is gelegen aan de oever van de South Thompson-rivier en bestaat uit een binnen- en een buitengedeelte. Een tour door het museum biedt je een kijkje in het leven van het Secwepemc-volk. Het museum heeft een uitgebreide collectie aan voorwerpen en kunst. In het bijbehorende Heritage Park kun je een wandelroute volgen (iets meer dan een kilometer) met informatiepanelen over de lokale flora en fauna. Het pad leidt naar de overblijfselen van een 2.000 jaar oud winterdorp van de Secwepemc.

Kamloops, British Columbia

BC Wildlife Park

Een andere populaire attractie is het BC Wildlife Park, een groot wildpark waar meer dan 70 verschillende dierensoorten leven. Het park dient tevens om gewonde dieren op te vangen. Je kunt van zeer dichtbij onder andere grizzlyberen, poema’s en wolven zien. Elke dag staan er activiteiten op het programma, waaronder rondleidingen en het voeren van dieren. Er is ook voldoende te doen voor kinderen; zo rijdt er een miniatuurtrein door het park.

Kamloops, British Columbia

Rivers Trail

Een leuke manier om Kamloops en omgeving te verkennen is door de Rivers Trail langs de Thompson-rivier te volgen. De wandel-/fietsroute is in totaal 40 kilometer lang en voert je langs historische en culturele plekken, natuurgebieden, stadsparken en kunstwerken.

Thompsom River

Kamloops art & musea

Kamloops is heeft een artistieke sfeer door de vele kunstgalerieën en muurschilderingen die je veelal vindt in 'back alleys'. Er is zelf een 'Back Alley Tour' waarbij een gids je meer vertelt over het kunstwerk en de artiest. Het Kamloop Museum telt drie verdiepingen met permanente en wisselende tentoonstellingen vertellen de geschiedenis van Kamloops. Je vindt er onder andere informatie en voorwerpen uit de pionierstijd en het tijdperk van de goudkoorts. Er is een speciale kinderafdeling.

Muurschildering Kamloops, British Columbia

Kamloopa Pow Wow

Dat het indiaanse erfgoed in Kamloops alom aanwezig is, moge duidelijk zijn. Naast het Secwepemc Museum & Heritage Park vindt er namelijk ook elke zomer een van de grootste pow wows van West-Canada plaats. Tijdens dit driedaagse festival kun je genieten van allerlei verhalen, dansvoorstellingen en muziek van het Secwepemc-volk. Het festival vindt begin augustus plaats op de Pow Wow Grounds langs de South Thompson-rivier.

Pow Wow

Omgeving

Paul Lake Provincial Park

Ongeveer vijf kilometer ten noorden van Kamloops ligt het door bossen omringde Paul Lake, dat door zijn strand en aanmeermogelijkheden erg geliefd is als recreatiegebied. Er is meer dan zeven kilometer aan wandelpaden uitgezet, waaronder een route die voert naar de top van de Gibraltar Rock. Hier heb je een prachtig uitzicht over het meer en de omliggende bergen.

Kamloops, British Columbia

Walloper Lake Provincial Park

Tussen Merritt en Kamloops liggen twee provinciale parken waar je een tussenstop zou kunnen maken. Walloper Lake is een klein meer, omringd met bos. Vlakbij ligt Lac La Jeune Provincial Park, dat populair is onder kampeerders en vissers. Rond het meer en de aangrenzende bossen en weiden loopt de Gus Johnson Trail (8 km).

Kamloops, British Columbia

Vervoer

BC Transit is de openbaar vervoersmaatschappij in Kamloops en omgeving. Er zijn zo'n twintig busroutes, die niet alleen voor vervoer in de stad zorgen, maar ook vervoer bieden naar omliggende plaatsen zoals Tranquille, Aberdeen, Barmhartvale en Rayleigh. De meeste bussen rijden meerdere malen per uur.

Feiten

Provincie British Columbia
Regio Thompson Country
Oppervlakte 299 km²
Hoogte 345 meter
Inwoners 86.000
Tijdzone Pacific Time Zone (tijdverschil met Nederland: 9 uur vroeger)

Klimaat

Kamloops ligt in een erg zonnig gebied, met meer dan 2.000 zonuren per jaar, verspreid over alle vier de seizoenen. In april doet het aangename, milde weer zijn intrede. Het wordt dan al gemiddeld 17 graden. De zomers zijn zonnig, warm en droog, hoewel er net iets meer neerslag valt dan in de winter. Temperaturen liggen tussen de 24 en 28 graden. Oktober is gelijk een stuk koeler (14 graden) en in november zakt de dagtemperatuur richting het vriespunt. Met dank aan genoeg sneeuwval zijn er in de winter zeer goede mogelijkheden tot skiën, snowboarden en andere wintersporten.

Sport

Kamloops wordt gepromoot als ‘Canada’s Tournament Capital’ en is een belangrijke stad als het gaat om het organiseren van toernooien, culturele evenementen, trainingskampen en nationale en internationale competities. Sporttoerisme is dan ook een belangrijke bron van inkomsten. Jaarlijks worden er in Kamloops meer dan honderd toernooien gehouden.

Geschiedenis

Het woord ‘Kamloops’ is afgeleid van het inheemse woord 'Tk’emlúps', dat zoveel betekent als 'daar waar de rivieren elkaar ontmoeten'. Vanaf Kamloops Lake, waar South- en de North Thompson-rivier in uitmonden, kun je de Balancing Rock zien, een groot en massief rotsblok dat uitkijkt over het hele meer. Geologen beweren dat het rotsblok zijn vorm heeft gekregen door natuurkrachten en erosie, maar volgens de legende vertelt dit rotsblok het overwinningsverhaal van de Secwepemc. Zij bevolkten 8.000 jaar geleden de vallei en voerden een jarenlange strijd tegen de Okanagan, een ander inheems volk. Om de strijd tot een eind te brengen, organiseerden de twee volken een beslissende wedstrijd. Degene die het zware rotsblok vanaf zijn plek in het dal naar boven kon tillen, had gewonnen. De sterkste man van de Secwepemc kreeg het voor elkaar, en zo werd zijn volk de baas over het gebied.

Rond 1811 arriveerden de Europeanen in Kamloops. Zij stichtten een handelspost (Thompson's River Post) van waaruit de handel met de inheemse volken gecontroleerd werd. In 1843 verplaatste men de post naar North Kamloops. Niet veel later werd er goud ontdekt in de Cariboo-regio. Veel mijnwerkers deden tijdens hun tocht naar de goudvelden Kamloops aan. Om aan de vraag naar voedsel te voldoen, ontstonden boerderijen en ranches, die tegenwoordig nog een vitaal onderdeel van de plaatselijke economie vormen.

In 1871 werd British Columbia onderdeel van Canada en werden er plannen gesmeed voor de aanleg van een transcontinentale spoorlijn. Een dikke tien jaar later bereikte de spoorweg het gebied, en een smal dorpje ontstond aan de oever van de Thompson-rivier. In 1915 opende de Canadian Northern Railway. De Trans-Canada Highway volgde in 1962 en de Yellowhead Highway in 1970. Tel daar het station van de Canadian Pacific Railway bij op en je hebt een kruispunt van vier transportsystemen. Het is dus niet gek dat Kamloops uitgroeide uit tot een algemene opslagplaats van goederen uit de gehele regio en de bijnaam 'Hub City' kreeg.

24 februari infodag in Zwolle:
presentaties (o.a. Kids go West), camper bekijken, persoonlijk adviesgesprek
Meld je aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan