Cranbrook, British Columbia

Cranbrook British Columbia Cranbrook is de grootste stad in de Rocky Mountains en staat daarnaast bekend als de zonnigste plaats in British Columbia. Met zijn mooie uitzichten op besneeuwde bergtoppen, groene valleien en heldere meren is Cranbrook een prima locatie voor natuurliefhebbers. Daarnaast kun je in het stadje zelf onder andere een bezoek brengen aan het Canadian Museum of Rail Travel.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Canadian Museum of Rail Travel

Het Canadian Museum of Rail Travel, dat ook wel bekendstaat als Trains Deluxe, beschikt over een uitgebreide collectie authentieke treinstellen en andere artefacten die in verband staan met de treinhistorie van Cranbrook en omgeving. Er worden het hele jaar rondleidingen gegeven door de tentoongestelde treincoupés. Daarnaast organiseert het museum treinexcursies.
 

St. Eugene Mission Church

Deze kerk is gelegen tussen Cranbrook en Kimberley en werd aan het eind van de negentiende eeuw gebouwd voor de Ktunaxa, om hen te bekeren tot het christendom. De kerk is volledig opgetrokken uit hout.

Fort Steele Heritage Town

Fort Steele werd in de negentiende eeuw gebouwd tegen de westelijke hellingen van de Rocky Mountains, zo dicht mogelijk bij de goudmijnen. Het veranderde echter van een bruisende mijnstad in een spookstad en behoort tegenwoordig tot het belangrijkste erfgoed van British Columbia. Maak een ritje in een paardenkoets, kijk hoe een paardensmid te werk ging en ga op zoek naar goud. Er staan meer dan zestig authentieke gebouwen, waaronder een oud theater waar in de zomer regelmatig voorstellingen worden opgevoerd.
 

Fort Steele

Omgeving

Moyie Lake Provincial Park

Moyie Lake, afgeleid het Franse woord 'mouille' (nat), is gevormd door het smeltwater van een gletsjer. Er is een duidelijk droog en een vochtig gebied, waardoor er veel verschillende planten en bomen voorkomen. In het park ligt meer dan 1.300 meter aan zandstrand, grenzend aan een groot grasveld. Hierdoor is het een geliefd park onder families, die er onder andere komen zwemmen en watersporten. Het park ligt ongeveer twintig kilometer ten zuiden van Cranbrook.

Wasa Lake Provincial Park

Wasa Lake, gelegen langs de highway ten noorden van Cranbrook, is een van de warmste meren in de Kootenay-regio. Er wordt veel gezwommen en gewatersport. Rond het meer loopt de acht kilometer lange Wasa Lions Way (voor fietsers en wandelaars) en er is een 2,7 kilometer lange informatieve Forest of the Rainshadow Trail. Je vindt er veel beschermde planten en dieren.

Feiten

Provincie British Columbia
Regio East Kootenay
Oppervlakte 32 km²
Hoogte 921 meter
Inwoners 19.000
Tijdzone Mountain Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger)

Klimaat

In de statistieken van het Canadese weerbureau staat Cranbrook bovenaan met het aantal zonuren. Dit is dan ook de reden dat de stad het hele jaar behoorlijk droog is. De meeste neerslag valt in de vorm van  sneeuw. In de winter ligt de gemiddelde dagtemperatuur enkele graden onder het vriespunt, terwijl de gemiddelde temperaturen in de zomer oplopen tot 25°C.

Sport

In 1999 werd in Cranbrook een nieuwe ijshal geopend, waardoor er een nieuw ijshockeyteam kon worden aangetrokken. Het team, de Kootenay Ice ('Kootenay' is een andere naam voor Ktunaxa), won in 2002 de nationale finale en speelt op hoog niveau mee in de Canadese eredivisie.

Geschiedenis

Cranbrook heeft een erg kleurrijk verleden en er wordt wel eens gezegd dat de stad zijn succes te danken heeft aan de aanleg van een spoorweg. Voor de komst van de spoorwegen werd het huidige Cranbrook bewoond door de Ktunaxa (spreek uit als: too nah hah), die er circa tienduizend jaar leefden. Ze volgden de terugtrekkende gletsjers om uiteindelijk in de omgeving van het huidige Cranbrook te belanden.

David Thompson was de eerste ontdekkingsreiziger rond 1800 die in het gebied van de Ktunaxa kwam. Na hem volgden anderen, van wie er enkelen infiltreerden in de indianenstam. Toen er vlakbij Joseph’s Prairie (vernoemd naar Joseph, het opperhoofd van de Ktunaxa) in 1863 goud werd gevonden, werd het gebied overstroomd door goudzoekers. De goudkoorts duurde echter niet lang: na twee jaar was het meeste goud uit de grond gehaald en keerde de rust weer terug voor de Ktunaxa. Toch zou het gebied nooit meer geheel toebehoren aan het indianenvolk.

In 1884 verhuisde de Britse kolonel James Baker samen met zijn vrouw vanuit Engeland naar Skookumchuck in British Columbia. Twee jaar later kocht kolonel Baker een groot deel van Joseph’s Prairie en noemde hij de ranch op het terrein 'Cranbrook Farm', naar een familiepand in Kent. Baker werd meerdere keren verkozen als ‘Member of the Legislature’ en was daarnaast onder andere betrokken in verschillende lokale industrieën, zoals de mijnbouw, houtkap en landontwikkeling. De kolonel zette zich, samen met zijn zoon, actief in voor de komst van een spoorweg, die voornamelijk van belang zou zijn voor de steenkoolindustrie. Mede door Bakers invloedrijke rol in het gebied ging de regering uiteindelijk overstag en begon de kolonel met het voorbereiden van de aanleg van een geheel nieuwe stad, die hij Cranbrook doopte. Terwijl de spoorweg beetje bij beetje vorm kreeg, verkocht Baker vele stukken land aan toekomstige Cranbrookers.

Het eerste nieuwe gebouw in Cranbrook was het Cranbrook Hotel, dat in 1897 het levenslicht zag. In het hotel overnachtten veel spoorwegwerkers en speculanten die kwamen onderzoeken of het gunstig was om te investeren in de pas gestichte stad. Het stadje begon langzaam te groeien en toen in september 1898 de eerste trein het station in Cranbrook binnenreed, telde het stadje al enkele gebouwen. Het werd in 1905 geïncorporeerd als stadje en telde op dat moment 2.000 inwoners. Cranbrook ontwikkelde zich geleidelijk tot het transport- en regeringscentrum van de regio. Twee jaar later werd Cranbrook aangesloten op een tweede spoorweg, waardoor het kon blijven groeien.

Tegenwoordig is Cranbrook de grootste stad in British Columbia ten oosten van Penicton en is de stad voornamelijk bekend geworden door de Canadian Museum of Rail Travel. Het toerisme heeft dan ook een hoge vlucht genomen. De vele toeristen bezoeken Cranbrook onder ander omwille van de skiheuvels en de vele golfbanen.

24 februari infodag in Zwolle:
presentaties (o.a. Kids go West), camper bekijken, persoonlijk adviesgesprek
Meld je aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan