Mount Robson Provincial Park, British Columbia

mount robson british columbia Mount Robson Provincial Park in British Columbia grenst aan Jasper National Park. Mount Robson Provincial Park is het op één na oudste park van BC en dankt zijn naam aan de 3.954 meter hoge Mount Robson, de hoogste piek van de Canadese Rocky Mountains. In Mount Robson Provincial Park word je voortdurend omringd door duizenden hectares aan ruige, besneeuwde bergtoppen, steile canyons, gletsjermeren en snelstromende rivieren. Je verkent het park via de Yellowhead Highway, die toegankelijk is voor (huur)auto's en campers. Het park bestaat ook voor een aanzienlijk deel uit wildernis en verlaten valleien die nauwelijks bezoekers zien. Wil je echt veel van het park zien, dan zul je te voet de natuur in moeten. De Fraser-rivier, de langste rivier van British Columbia, vindt zijn oorsprong in dit park.  

Bezienswaardigheden & activiteiten

Bezoekerscentrum

Het bezoekerscentrum van Mount Robson ligt bij Mount Robson Viewpoint. Dit is bij de oostelijke ingang van het park, aan Yellowhead Highway/Hwy 16. Je kunt er terecht voor informatie over bijvoorbeeld wandelroutes. Ook zijn er tentoonstellingen over de natuurlijke en culturele historie van het park. Er zijn daarnaast medewerkers aanwezig die je meer kunnen vertellen over de activiteiten in het park. Wil je een meerdaagse wandeltocht maken, meld dit dan altijd bij het bezoekerscentrum.

Mount Robson

Rearguard Falls

Deze watervallen liggen 12 kilometer ten westen van het bezoekerscentrum van Mount Robson Provincial Park. De watervallen zijn laag en breed en het water van de Fraser-rivier stroomt er snel. Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer driehonderd meter lopen naar het watergeweld. Je bekijkt de waterval vanaf het Rearguard Falls Viewpoint, een klein uitzichtpunt. In de herfst heb je hier kans om zwemmende Chinook-zalmen te zien, die terugkeren naar hun geboorterivier.

Rearguard Falls, Mount Robson Provincial Park

Overlander Falls

Ook deze waterval is niet te vergelijken met de Niagara Falls, maar de wandelroute ernaartoe is wel de moeite waard. De Overlander Falls liggen 1,6 kilometer ten oosten van het bezoekerscentrum. Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer vijfhonderd meter lopen. De leukste route start op Robson Meadows Campground en voert je langs de Fraser River naar de watervallen. 

Mount Robson

Wandelroutes

In Mount Robson Provincial Park zijn diverse wandelroutes uitgezet. Zo kun je de Portal Lake Trail rond het gelijknamige meer volgen, of de Lookout Trail (4 km round-trip). Deze route start aan het oostelijke eind van de parkeerplaats, onderweg heb je prachtige uitzichten over de omgeving. Langere wandelingen zijn Yellowhead Mountain Trail (8,5 km) en Mount Fitzwilliam Trail (7,2 km one-way). Wil je meerdere dagen wandelen in Mount Robson Provincial Park, laat je dan informeren over de Berg Lake Trail (22 km) of de Moose River Route (66 km). Je kunt ook een gedeelte van de Berg Lake Trail lopen naar het prachtige Kinney Lake. Het ruim 4 km lange wandelpad is goed onderhouden en loopt geleidelijk omhoog.

Berg Lake Trail, Mount Robson

Omgeving

Jasper National Park

Dit is het grootste park in de Canades Rockies. Je vindt er gletsjers, kristalheldere meren, watervallen, diepe kloven en dichte, groene bossen. Ook is er meer dan duizend kilometer aan wandelpaden. In de winter heb je uitzicht op besneeuwde bergtoppen en zie je bevroren watervallen. Jasper is dan een echt winterwonderland. Het park staat echter vooral bekend vanwege het vele wild dat er leeft, waaronder elanden, herten en beren. 

Jasper National Park

Vervoer

Je kunt Mount Robson Provincial Park met je eigen huurauto of -camper bezoeken. De hoofdweg in het park is de Yellowhead Highway/Hwy 16. Deze weg start bij het bezoekerscentrum aan de oostelijke parkingang, doorkruist het park langs Moose Lake en Yellowhead Lake en loopt door tot Jasper National Park, in buurprovincie Alberta. Langs de weg liggen parkeerplaatsen waar je kunt stoppen voor een picknick of het maken van een wandeling. In Mount Robson Provincial Park zijn drie campgrounds.

Natuur, flora & fauna

Flora

Het landschap van Mount Robson Provincial Park is kenmerkend voor de Rocky Mountains. Naast hoge, besneeuwde bergtoppen kom je in dit park diepe canyons, gletsjermeren, valleien, naaldbossen, rivieren en andere waterstromen tegen. De grootste meren van het park zijn Moose Lake, Yellowhead Lake en Berg Lake. Een van de mooiste meren is Kinney Lake, dat de omringende bergen weerspiegelt. In het park ontspringt de Fraser River, die zich over 1280 kilometer tussen canyons, valleien en kloven uitstrekt naar de Stille Oceaan. 

Fauna

In Mount Robson Provincial Park leven ruim 40 soorten zoogdieren en en ruim 180 vogelsoorten, denk aan elanden, berggeiten en adelaren. In de lager gebieden leven zwarte beren, elanden en witstaartherten, terwijl bijvoorbeeld grizzlyberen en berggeiten in hoger gelegen gebieden rondlopen. 

Geschiedenis

Mount Robson werd in 1913 uitgeroepen tot Provincial Park. Het is daarmee het op één na oudste park van British Columbia. Samen met Jasper National Park vormt Mount Robson een van 's werelds grootste beschermde gebieden. In 1990 werd het park opgenomen als deel van de 'Rocky Mountains World Heritage Site' van UNESCO.

24 februari infodag in Zwolle:
presentaties (o.a. Kids go West), camper bekijken, persoonlijk adviesgesprek
Meld je aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan