Port Hardy, British Columbia

Port Hardy British Columbia In het uiterste noorden van Vancouver Island en aan einde van Highway 19 ligt Port Hardy, dat zichzelf presenteert als 'het einde van de bewoonde wereld'. Het is een uitvalsbasis voor het verkennen van de omringende natuur, waar je rust en eenzaamheid vindt. Je kunt er onder andere kajakken (Beaver Harbour, net ten zuiden van Port Hardy), duiken (Gods Pocket Marine Provincial Park) en walvisspotten. Vanuit Port Hardy vertrekken van eind juni tot begin oktober verschillende walvistours.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Port Hardy Museum and Archives

Het museum is onderdeel van het grote erfgoed van de First Nations in Port Hardy. Er worden gebruiksvoorwerpen van First Nations tentoongesteld en er is aandacht voor de vroege kolonisten en natuurlijke geschiedenis. Bijzonder aan Port Hardy is dat je op verschillende locaties muurschilderingen vindt. Bijvoorbeeld bij Airport Inn, de bibliotheek en de Chamber of Commerce.

Port Hardy Museum

Quatse River Trail

Vanaf Fisherman’s Wharf loopt de Harbourfront Walkway naar de mond van de Quatse-rivier. Volg hier de 45 minuten durende route door het bos langs de rivier en de Quatse Salmon Hatchery, waar verschillende soorten zalmen gekweekt worden. Je kunt deelnemen aan een tour, waarbij verteld wordt over het werk, de viscultuur en de ecologie.

Trail

Tex Lyon Trail

Nog niet uitgewandeld? Op een paar minuten afstand van de stad, aan het noordelijke eind van Storey's Beach, begint de Tex Lyon Trail. Deze uitdagende route is ongeveer 12 kilometer lang en brengt je richting Dillon Point. Je hebt onderweg weliswaar de prachtigste uitzichten, ervaring met wandelen en een goede uitrusting zijn een must. Je klautert tussen hoge boomwortels en via steile afdalingen het dichte bos door. De route leidt je over bosgrond en rotsstranden. Trek voor het maken van deze trip een volledige dag uit: de route naar Dillon Point duurt ongeveer vijf uur. Je moet daarna het pad weer terug volgen. Let ook op dat het pad bij regen koud en glad kan zijn. Dit is vooral tijdens de vroege lente en late herfst.

Tex Lyon Trail

Wildlife/walvissen spotten

De noordelijke kust van Vancouver Island bied je de kans om diverse soorten wildlife te zien. Je kunt een tour volgen om de natuurlijke leefomgeving van bijvoorbeeld zwarte beren, poema's of elanden. Meer een liefhebber van de grote waterdieren? Vanuit de haven vertrekken van eind juni tot begin oktober diverse vaarten om walvissen, zeeleeuwen en zeehonden.

Whlae Watching

Omgeving

Cape Scott Provincial Park

Ten noordwesten van Port Hardy ligt het Cape Scott Provincial Park. Dit is een waar paradijs voor wandelaars. Dit natuurpark loopt langs 64 kilometer Pacifische kust; van Nissen Bay in het noorden tot San Josef Bay in het zuiden. Van de negen stranden in het park, is Nels Bright de meest indrukwekkende. Deze is maar liefst 2,4 kilometer lang en 200 meter breed. Het park herbergt wandelpaden voor wandelaars van elk niveau: van een korte route die voor roelstoelen toegankelijk is tot dagtochten en meerdaagse backpaktrips. Een van de mooiste, kortste routes is die naar het strand van San Josef. De Cape Scott Trail is een meer uitdagende dagtocht naar de kaap, waar je over kunt stappen op de North Coast Trail langs de kust en het woud. Onderweg kan worden gekampeerd op het strand of in de wildernis. Let op: de weersomstandigheden zijn het gehele jaar door veranderlijk. Zelfs in de zomer ben je niet verzekerd van droog weer.

Cape Scott Provincial Park, British Columbia

Marble River Provincial Park

Dit park beschermt een deel van de Marble-rivier die door een ondiepe canyon stroomt. Het park wordt omringd door een prachtig bos. Een mooie route van 4,2 kilometer leid je door deze wildernis. Langs de route, die onder andere Bear Falls aandoet, staan informatieborden over de bosrijke omgeving. In de herfst vindt het kuitschieten van zalm plaats. Je kunt de zalmen vanaf observatieplatforms zien. Kijk uit voor beren: zij komen zich voeden met de vis. Je bereikt het park met de auto vanuit Port Hardy via de Port Alice road tot Island Highway 19. Of per boot vanuit Coal harbour, 10 kilometer ten zuiden van Port Hardy.

Marble River Provincial Park, British Columbia

Gods Pocket Marine Provincial Park

Zie je de onderwaterwereld liever van dichterbij? Het water ten noorden van Vancouver Island is zeer geschikt voor een duiktocht. Het Gods Pocket Marine Provincial Park is een van de beste mogelijkheden om te duiken. De populairste opstapplek is bij Browning Pass. Gods Pocket bestaat uit een groep eilanden. De grootste hiervan zijn Bull en Hurst Island.

Vervoer

De meest gangbare manier om Port Hardy te bereiken is via de veerboot naar Nanaimo of per auto via (Island) Highway 19 in noordelijke richting. Deze highway is de enige toegangsroute voor automobilisten. Op minder regelmatige basis varen er veerboten van Port Hardy naar Prince Rupert en Bella Bella op het vasteland van British Columbia. Vanaf Port Hardy lopen er enkele niet altijd goed begaanbare wegen landinwaarts (naar Coal Harbour en Holberg) en tot aan de westkust (Winter Harbour).

24 februari infodag in Zwolle:
presentaties (o.a. Kids go West), camper bekijken, persoonlijk adviesgesprek
Meld je aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan