Campbell River, British Columbia

Campbell River British Columbia Campbell River, ook wel 'Salmon Capital of the World' genoemd, staat bekend als een perfecte locatie om te sportvissen en zalmen te zien. Daarnaast ligt de focus op ecotoerisme en avontuur. Campbell River is de toegangspoort tot Strathcona Provincial Park, de Discovery Islands en de gematigde regenwouden in het noorden en westen van Vancouver Island. De kans is groot dat je er zalm, walvissen of adelaars ziet.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Wildlifetours

Veel toeristen komen naar Campbell River om orka's, dolfijnen en beren te zien. De orka's en (in de herfst) de grizzlyberen zijn voornamelijk te vinden in de Johnston Strait en in de buurt van de Discovery Islands. Vanuit Campbell River vertrekken verschillende tours.

Wildlife

Campbell River Museum

Ten zuiden van het centrum ligt het plaatselijke museum, waar het verleden van de plaats tot leven komt. Het museum beschikt over een prachtige collectie van maskers, ceremoniële voorwerpen en andere kunstvoorwerpen van indianen. Verder kom je er meer te weten over de eerste kolonisten, de zalmindustrie en het belang van de houtindustrie. Buiten het museum kun je onder ander een stoommachine en een inheemse tuin bekijken.

Campbell River Museum tentoonstelling over First Nations

Campbell River Art Gallery

Direct gelegen naast het bezoekerscentrum vind je de Campbell River Art Gallery, een interessante kunstgalerij waar je het hele jaar door afwisselende tentoonstellingen kunt bezichtigen. De meeste kunst staat in het teken van Vancouver Island. In de zomer worden er verschillende programma's georganiseerd, ook voor kinderen.

Campbell River Art Gallery

Maritime Heritage Centre

Het Maritime Heritage Centre, een National Historic Site, ligt op loopafstand van het museum, vlak bij de Discovery Fishing Pier. De belangrijkste bezienswaardigheid is de BCP 45, een vissersboot die ooit op het Canadese biljet van vijf dollar stond. Er worden rondleidingen verzorgd op de boot, waarbij je meer informatie krijgt over het maritieme verleden van de streek.

Campbell River Maritime Heritage Center

Elk Falls Provincial Park

Direct naast Campbell River ligt Elk Falls Provincial Park, genoemd naar de 25 meter hoge Elk-waterval. Een populaire wandelroute is de Canyon View Trail. De route bevat een hangbrug over de Campbell-rivier. In de herfst zitten de wateren in het park boordevol zalmen die er hun eitjes komen leggen. Via een korte wandelroute bereik je de vissenkwekerij Quinsam River Salmon Hatchery. In de herfstmaanden, wanneer er veel zalmen te vinden zijn, kun je op afspraak een tour regelen.

Elk Falls Provincial Park nabij Campbell River

Shoreline Arts Festival

Elk jaar eind juni verzamelen kettingzaagkunstenaars zich in Campbell River voor een vijfdaags festival. Campbell River wordt omgetoverd tot Chainsaw Carving Capital of the World. De zagers krijgen vier dagen de tijd om een boomstam om te toveren in een kunstwerk. De mooiste creaties verrijzen, van totempalen en tijgers tot fantasiefiguren. Op de vijfde dag, meestal op 1 juli, kiest een jury de winnaar. De kunstwerken blijven vervolgens het hele jaar staan in het Frank James Park, zodat bezoekers ervan kunnen genieten.

Chainsaw Carvings in Campbell River

Totempalen

Net als in veel andere plaatsen op Vancouver Island staan er in Campbell River diverse totempalen. Je ze onder andere zien bij het Tyee Plaza Shopping Centre, Foreshore Park en het Discovery Harbour Centre.

Totempole

Omgeving

Discovery Islands

Campbell River is de toegangspoort tot de Discovery Islands, ook wel de Northern Gulf Islands genoemd. De eilandengroep bestaat uit onder meer Quadra Island, Cortes Island, Read Island en Maurelle Island. Vanuit een kajak of kano kun je via de zoute wateren wilde dieren in hun natuurlijke leefomgeving bekijken.

Quadra Island

Miracle Beach Provincial Park

Dit park ligt 22 kilometer ten zuiden van Campell River. Vanaf het strand kun je tijdens eb naar de zandbanken lopen waar je dikwijls reigers, zeehonden en adelaars treft. Het strand lijkt zich in beide richtingen eindeloos uit te strekken. Vanaf de picknickplaats kijk je uit op Elma Bay. Vanaf hier kun je dolfijnen, zeeleeuwen en orka’s zien.

Campbell River Miracle Beach

Vervoer

Campbell River Transit System voorziet Campbell in buslijndiensten, waarvan de meeste samenkomen op Tyee Plaza nabij het Visitor Centre. Je kunt met het openbaar vervoer naar het zuiden gaan, naar bijvoorbeeld Oyster River.

Feiten

Provincie British Columbia
Regio Mid-Island
Oppervlakte 143 km²
Hoogte 24 meter
Inwoners 36.500
Tijdzone Pacific Time Zone (tijdverschil met Nederland: 9 uur vroeger)

Klimaat

Campbell River heeft een mild klimaat, met maxima van -5 in de winter en 25-30 graden in de zomer. Op zo'n 160 dagen per jaar valt er wat neerslag. Het regenseizoen is van oktober tot maart, met een piek in november en januari. In de winter valt er af en toe sneeuw; de sneeuw blijft echter nooit lang liggen. De droogste en warmste maanden zijn juli en augustus. Soms zijn er uitschieters in temperatuur en wordt het 28 tot 30 graden. 's Nachts ligt het kwik rond 14-16 graden.

Geschiedenis

Volgens historici kwamen Europese ontdekkingsreizigers al aan het eind van de zestiende eeuw aan land. Sir Francis Drake zou overwinterd hebben op een plaats net ten zuiden van het huidige Campbell River. Twee eeuwen later, in 1778, bereikte kapitein James Cook het gebied. Hij ging bij Friendly Cove in Nootka Sound aan land. In 1792 bereikte kapitein George Vancouver Quadra Island. Hij vernoemde Discovery Passage naar zijn boot, de HMS Discovery. De kapitein en zijn bemanning ontdekten een kleine groep van 350 inheemse bewoners, van wie de voorouders al 8.000 jaar in het gebied leefden.

De eerste nederzettingen ontstonden in de jaren tachtig van de negentiende eeuw. De zalmvisserij, al eeuwenlang beoefend door de inheemse bevolking, werd een commerciële industrie. Ook het sportvissen nam een vlucht. Nadat een autoriteit op dit gebied, Sir Richard Musgrave, zijn wilde verhalen over Campbell River als perfecte visstek en de dertig kilo wegende zalmen die hij er ving publiceerde in een Brits tijdschrift, kwam een stroom sportvissers op gang. In 1924 werd de Tyee Club of British Columbia opgericht die erop toezag dat de zalm niet overbevist werd. Hierdoor nam de populariteit van het gebied juist toe. Zo vestigde E.P. Painter zich in 1925 in Campbell River. Hij opende de Painter’s Lodge in 1929, dat onder andere sterren uit Hollywood trok.

Ondertussen was Campbell River uitgegroeid tot een bevoorradingspunt voor het noorden van Vancouver Island, Quadra Island, de Discovery Islands en de dorpjes in het binnenland. Met de bouw van de Elk Falls Pulp Mill en houtzagerijen in het nabije Tahsis en Gold River veranderde Campbell River na de Tweede Wereldoorlog in een industrieel centrum. Bosbouw, mijnbouw en visserij werden belangrijke bronnen van inkomsten. Tegenwoordig zijn de natuur en vispopulaties vooral bestemd voor recreatiedoeleinden. Het toerisme is de grootste inkomstenbron geworden.

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan