Vernon, British Columbia

Vernon British Columbia Vernon is gelegen in een landelijk gebied, tussen drie mooie meren. Het is een van de meest populaire vakantiebestemmingen in de Okanaganvallei. De vallei is divers wat betreft het klimaat en het landschap. Je vindt er - in tegenstelling tot in het overige deel van British Columbia - niet alleen bergen en meren, maar ook wijngaarden, fruitbomen en zandstranden.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Allan Brooks Nature Centre

Vijf minuten buiten Vernon ligt het Allan Brooks Nature Centre. Vanaf het uitzichtpunt kun je uitkijken over Vernon en de drie omliggende meren. Ook de grote diversiteit van het noordelijke Okanagangebied zal je niet onopgemerkt blijven: veel informatieborden vertellen je het een en ander over de omgeving. In de Habitatkamer kun je een virtuele tour door de North Okanaganvallei doen. Je ziet wat er zich in de lucht, op de grond, onder de grond en onder het water afspeelt.

Kalamaka Lake

Okanagan Spirits

In de stad bevindt zich de Okanagan Spirits: een van Canada’s bekendste destilleerderijen. Hier worden likeuren, fruitsappen en dranken gemaakt van de verschillende fruitsoorten die in de omgeving geteeld worden. Ook wordt er Absinth gebrouwen; een groen drankje waarvan je schijnt te gaan hallucineren.

Historic O’Keefe Ranch

Op deze plaats kun je de oudste producten en overblijfselen van Vernon en omgeving bekijken. Er zijn oude machines en werktuigen te zien, die vroeger op de boerderijen gebruikt werden.

Vernon Museum & Archives

Ontdek het erfgoed van Vernon en bekijk de indrukwekkende verzameling voorwerpen die de geschiedenis vanaf het tijdperk van de inheemse bevolking tot de ontwikkeling van de moderne stad vertelt.

The Vernon Public Art Gallery

Hier worden verschillende tentoonstellingen gehouden van lokale, nationale en internationale kunstenaars.

Vernon Winter Carnival

Dit feest werd in 1961 voor het eerst gehouden en is het West-Canada’s grootste en Noord-Amerika’s tweede grootste wintercarnaval. Er zijn grote praaloptochten, circusvoorstellingen en andere evenementen voor het hele gezin.

Atlantis Waterslides Park

Dit waterpretpark telt tien verschillende glijbanen, geschikt voor durfallen van alle leeftijden. Er zijn massages en wellnessbehandelingen mogelijk.

Cruise

In Vernon kun je een cruise boeken over het meer, langs de prachtige vallei. Wie weet zie je de Ogopogo, de Canadese tegenhanger van het monster van Loch Ness, dat zich volgens de legende schuilhoudt in het Okanaganmeer.

Vervoer

Per auto is Vernon goed te bereiken vanaf een van de drie provinciale snelwegen: Highway 97 loopt langs Vernon, Highway 6 eindigt in Vernon en Highway 97A begint in Vernon. De openbaar vervoersdienst in Vernon is Vernon Regional Transit, dat onderdeel is van BC Transit. Houd er wel rekening mee dat de bussen niet elke tien minuten rijden, zoals in grote steden het geval is. Het kan zijn dat sommige routes maar vijf keer op een dag gereden worden. Hierom vind je in Vernon veel taxi- en autoverhuurbedrijven.

Feiten

Provincie British Columbia
Regio North Okanagan
Oppervlakte 96 km²
Hoogte 380 meter
Inwoners 38.000
Tijdzone Pacific Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger)

Klimaat

Na de winter, waarin de temperatuur in januari overdag net onder het vriespunt ligt en in november, december en februari er één of twee graden boven, wordt het in april warmer. De temperatuur stijgt naar 14 graden. Mei en juni zijn aangenaam warm met gemiddelde dagtemperaturen van 18 tot 23 graden. De temperatuur ligt in de warmste twee zomermaanden (juli en augustus) rond de 26 graden. Ook september is een fijne maand, met gemiddelde maxima van 20 graden. Oktober is alweer heel wat kouder: 12 graden. Neerslag valt redelijk gelijkmatig over het jaar, met mei en juni en november en december als 'natste' maanden. In november en december kan er sneeuw vallen en vanaf november tot en met maart kan het 's nachts tot 7 graden vriezen.

Geschiedenis

Voordat de westerlingen het gebied ontdekten woonde het inheemse Salishvolk in de Okanagan Valley. De westerse handelaren trokken rond 1811 het gebied binnen. In de jaren die volgden werd de Okanagan Valley steeds populairder en ontstonden er talrijke handelsposten. De ontdekking van goud in de Mission Creek, Cherry Creek en langs het Okanagan Lake trok in de jaren vijftig van de negentiende eeuw veel goedzoekers en mijnwerkers.

Naast handelaren en mijnwerkers trokken missionarissen door de vallei om de inheemse volken te bekeren. In 1863 bouwde Father Durieu voor dit doel een hut bij de kruising van Swan Lake en Long Lake Creeks. Op deze plek bestond al een kamp van mijnwerkers en gaandeweg kwamen er ranches in de omgeving. De belangrijkste route in het gebied was een trail naar Fort Kamloops en verder oostwaarts naar de mijnen bij Cherry Creek. 

Langzamerhand breidde de nederzetting (toen Priest's Valley geheten) uit: een postkantoor, hotel, winkel en schoolgebouw verrezen. In 1887 veranderde men de naam in Vernon en in 1890 kreeg de handel een boost door de voltooiing van de hoofdlijn van de Canadian Pacific Railway. Rond het jaar 1900 was Vernon uitgegroeid tot het economische centrum van de Okanaganstreek. De periode van groei en bloei kwam in 1913 tot een eind, wanneer economische terugval de uitbreiding van de stad tot stilstaan bracht. De terugval werd enigszins opgevangen en afgezwakt door de vestiging van een militair kamp en de groeiende verpakkingsindustrie.

Tijdens de twee wereldoorlogen was Vernon een belangrijke trainingsplaats voor Canadese troepen. Het Canadian Army Basic Training Centre vormde een trainingsbasis voor duizenden soldaten, en verschillende onderdelen van het leger hadden er hun hoofdkwartier. Zes kilometer van het kamp vandaan werd in 1942 de Battle Drill School opgericht, waar Canadese soldaten in speciale vechtvaardigheden getraind werden. Dit trainingscentrum was het eerste FIBUA-trainingscentrum ter wereld (Fighting In Built Up Areas). Tegenwoordig zijn er in de omgeving van Vernon sporen van de aanwezigheid van het leger terug te vinden: wanneer het vriest of tijdens afgravingen in de bergen komt er regelmatig artillerie aan de oppervlakte.

De bosbouw is de belangrijkste en meest stabiele bron van inkomsten, maar de meeste banen worden door de toeristenindustrie gecreëerd. De komende jaren zal deze industrie zich steeds verder ontwikkelen en wellicht de belangrijkste bron van inkomsten worden. Door het goede weer vindt in de Okanagan Valley land- en akkerbouw plaats. Ook zijn er (fruit)boomgaarden en wijngaarden.

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan