Summerland, British Columbia

Summerland British Columbia Summerland is een kleine plaats in British Columbia, Canada. Het ligt in de Okanagan-vallei, die voornamelijk bekendstaat om de vele wijngaarden en fruitteelt. Summerland is een populaire vakantiebestemming door zijn zandstranden en mooie ligging bij Okanagan Lake. Het stadscentrum wordt gekenmerkt door veel gebouwen in Britse Tudorstijl.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kettle Valley Steam Railway

De Kettle Valley Steam Railway zorgde ervoor dat Summerland uit kon groeien tot een plaats van betekenis. Tegenwoordig wordt een deel van de spoorlijn nog steeds gebruikt. Ga aan boord van een gerestaureerde trein en laat je meevoeren door boomgaarden, wijngaarden en over de lange Trout Creek Bridge, een 73 meter hoge brug boven de Trout Creek Canyon. De trein vertrekt vanaf het Prairie Valley-station in Summerland en biedt regelmatig themaritten aan.

Summerland British Columbia

Giant's Head Mountain

Naast het stadscentrum ligt de uitgedoofde vulkaan Giant's Head, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over Summerland, Okanagan Lake en het nabijgelegen Penticton. De hele berg is ingericht als park, waardoor het een geliefde locatie is onder fietsers en wandelaars. Op de top van de berg is een tijdcapsule begraven, die tijdens Canada's tweehonderdjarige bestaan in 2067 zal worden geopend.

Wandel- en fietsroutes

Bij het bezoekerscentrum van Summerland zijn brochures verkrijgbaar met de mooiste parken en wandel- en fietsroutes in de buurt. Een voorbeeld van een route is de Summerland Rotary Loop, een 6 kilometer lange route die je door parken, boom- en wijngaarden en een vogelreservaat voert. Voor geschiedenisliefhebbers is de Brigade Trail een aanrader. Hierbij volg je de voetstappen van de bonthandelaren die in het begin van de negentiende eeuw door de Okanagan-vallei trokken. In latere jaren werd de route gebruikt door goudzoekers en deed het dienst als de eerste autoroute naar Summerland.

Summerland British Columbia

Wijngaarden

Wijnliefhebbers kunnen hun hart ophalen tijdens de Bottleneck Drive Wine Trail, een route die je langs twaalf wijngaarden voert. Je kunt je van wijngaard naar wijngaard laten rijden door een chauffeur. Veel wijngaarden bieden proeverijen of rondleidingen aan. Bij het bezoekerscentrum van Summerland vind je meer informatie over de Bottleneck Drive.

Summerland British Columbia

Stranden

Een van de redenen waarom Summerland zo druk bezocht wordt in de zomer zijn de zes zandstranden die het stadje rijk is. Geniet van de zon en ontspan op Powell Beach, Gordon Rotary Beach, Kin Beach, Peach Orchard Beach, Sun-Oka Beach Provincial Park of Crescent Beach. De meeste voorzieningen vind je op Peach Orchard Beach, waar onder andere een speeltuin, waterpark, volleybalveld, picknickgebied, afmeerplaats voor boten en een hondenstrand aanwezig is.

Summerland Ornamental Gardens

Als je meer te weten wilt komen over de lokale flora, kun je een bezoek brengen aan de Summerland Ornamental Gardens. Hier vind je onder andere een rozentuin, rotsentuin en uitgestrekte gazonnen. Bovendien zijn er uitzichtpunten die een prachtig beeld geven van de Trout Creek Canyon.

Summerland Museum

Maak kennis met het verleden van Summerland en keer terug naar de tijd van bonthandelaren en de eerste pioniers die het gebied verkenden. Het museum beschikt onder andere over een 15 meter lange muurschildering die je een indruk geeft hoe het moest zijn om in een tent te wonen. Neem een kijkje bij het vroegere treinstation van Summerland en een historische keuken. De tweede etage is gewijd aan een schaalmodel van de Kettle Valley Railway rond 1950. Meer geschiedenis vind je bij Nixdorf Classic Cars, een museum waar je meer dan vijftig historische voertuigen kunt bekijken.

Summerland British Columbia

Festivals

Summerland heeft niet voor niets de bijnaam 'Town of Festivals': het hele jaar door staat het stadje in het teken van festivals en evenementen. Enkele voorbeelden zijn het Okanagan Winter Wine Festival (januari), het Spring Wine Festival (april-mei), het Meadow Lark Festival (mei), Okanagan Summer Wine Festival (juli), Summerland Fall Fair (september) en het Summerland Festival of Lights (december).

Summerland British Columbia

Omgeving

Okanagan Mountain Provincial Park

Aan de overkant van Okanagan Lake ligt het meer dan 10.000 hectare tellende Okanagan Mountain Provincial Park. Verken het uitgestrekte park te paard, fiets of voet  en maak kennis met de meren, graslanden en bossen. Er zijn weinig faciliteiten aanwezig, maar kamperen is wel op veel plaatsen mogelijk. Een klim naar de top van de Okanagan Mountain biedt je prachtige uitzichten op de omliggende omgeving.

Klimaat

Summerland ligt in een van de warmste en droogste ecogebieden van Canada. De gemiddelde temperatuur in de winter ligt rond de -4 graden, ’s zomers wordt het gemiddeld 21 graden. Het koude winterweer houdt zelden langer dan een paar weken aan, terwijl Summerland in de zomer vaak met lange perioden van droogte te kampen heeft. 

Geschiedenis

Summerland vroegste menselijke geschiedenis begint met de Okanagan Salish, een indianenvolk dat een gigantisch gebied beheerste. De Salish leefden voornamelijk van de jacht en bonthandel. De eerste niet-indiaan die zich in het gebied vestigde arriveerde in 1887. Al snel stroomden meer mensen toe en begon de ontwikkeling van Summerland - dat toen nog Trout Creek heette - als een agrarische samenleving. Het oude Trout Creek wordt tegenwoordig Lower Town genoemd.

Het huidige stadscentrum ontstond in 1915, met de komst van de Kettle Valley Railway. Langzamerhand ontdekten ook steeds meer toeristen het idyllisch gelegen Summerland, waardoor toerisme een steeds belangrijkere bron van inkomsten werd.

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan