Shediac, New Brunswick

Shediac New Brunswick Shediac is een Frans-Acadisch stadje in New Brunswick en wordt ook wel 'Lobster Capital of the World' ('Kreefthoofdstad van de Wereld') genoemd. In Shediac kun je dan ook het grootste kreeftenstandbeeld ter wereld bekijken. Bovendien vindt er jaarlijks in juli een groot festival plaats ter ere van de kreeftvangst. Buiten kreeften biedt Shediac verschillende stranden, waarvan Parlee Beach het populairste is. In de zomer vind je de meeste toeristen in Shediac.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Giant Lobster

Een van de populairste attracties in Shediac is het grote standbeeld van een kreeft, dat je kunt bekijken in Rotary Park. In 1989 werd besloten dat er een standbeeld moest komen om de band van Shediac met kreeften te benadrukken. In totaal is de Giant Lobster elf meter lang, vijf meter breed en acht meter hoog. Het standbeeld (compleet met voetstuk) weegt maar liefst negentig ton.

Shediac New Brunswick

Parlee Beach Provincial Park

Parlee Beach is het populairste strand van Shediac, onder andere doordat het zeewater erg aangenaam is (het is het warmste zeewater ten noorden van Virginia). Langs het strand vind je diverse faciliteiten, zoals kleedhokjes, douches, toiletten, een amitheater, kantine, restaurant, winkels en leuke cottages die je kunt huren. Bovendien kun je er volleyballen, wordt er regelmatig een zandsculptuurwedstrijd georganiseerd en vinden er dagelijks sportactiviteiten plaats. Het strand is vooral in de zomermaanden erg druk bezocht. Een ander mooi strand in Shediac is Plage L'Aboiteau, dat op circa tien minuten van het centrum ligt. Bij het strand vind je een restaurant en kleedhokjes. 

Shediac New Brunswick

Pointe-du-Chene Wharf

De werf van Shediac is een gezellige plaats, waar je kunt dineren in een van de vele restaurants. Uiteraard staat vrijwel overal kreeft op het menu. Vanaf de werf heb je een uitzicht op alle (zeil)boten die de haven in- en uitvaren. Er worden dan ook allerlei vaarprogramma's aangeboden, geschikt voor alle leeftijden. Ook kajakken en roeien is populair in de omgeving, evenals cruises waar je aan boord meer informatie krijgt over het vangen en bereiden van kreeften.

Shediac New Brunswick

Pascal Poirier House

Dit gebouw, dat als monument geregistreerd is, wordt beschouwd als het oudste huis van Shediac. Het was het geboortehuis van Pascal Poirier (1852 - 1933, een schrijver en de eerste Acadische Canadees die benoemd werd tot Senator. Priorier schreef boeken over de Acadische geschiedenis en taal. Zijn geboortehuis is tegenwoordig ingericht als museum. Bovendien geldt het gebouw als een zeldzaam voorbeeld van een vroeg negentiende-eeuws Acadisch bouwwerk.

Lobster Festival

Elk jaar in juli kun je een hele week het Lobster Festival meevieren, dat geheel in het teken staat van de kreeft. De hele week worden allerlei activiteiten georganiseerd.

Shediac New Brunswick

Feiten

Provincie New Brunswick
County Westmorland
Oppervlakte 12 km²
Hoogte van 0 tot 33 meter
Inwoners 6.000
Tijdzone Atlantic Time Zone (tijdverschil met Nederland: 5 uur vroeger)

Klimaat

In Shediac heerst een duidelijk verschil tussen de zomer en winter. In de winter liggen de gemiddelde temperaturen enkele graden onder het vriespunt en kan het met name in januari en februari flink vriezen. Vanaf april stijgt het kwik meestal weer tot boven het nulpunt en stijgt de temperatuur. De warmste maanden zijn juli en augustus, wanneer temperaturen halverwege de twintig worden bereikt. In de wintermaanden valt de meeste neerslag, meestal in de vorm van sneeuw.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan