Moncton, New Brunswick

Moncton New Brunswick Het tweetalige Moncton ligt in het binnenland van New Brunswick en behoort tot de grootste steden van de provincie. De stad vormt het hart van Acadië, een regio die voornamelijk bewoond wordt door Acadiërs (nakomelingen van de eerste Franse kolonisten). Zowel op recreatief, cultureel als op economisch vlak is Moncton erg in opkomst.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Magnetic Hill

De Magnetic Hill is een heuvel die magnetische krachten lijkt te bezitten. Je kunt deze krachten zelf ervaren wanneer je onderaan de heuvel je auto of camper in de vrij zet en je voet van het gaspedaal haalt. Je zult merken dat het voertuig vanzelf achteruit de heuvel oprijdt. Naast de weg loopt een riviertje, dat stroomopwaarts lijkt te lopen. Op Magnetic Hill ligt onder andere het Magnetic Hill Attraction Park met de Magnetic Hill Zoo, waar onder andere bedreigde en exotische diersoorten leven.

Magnetic Hill Zoo Moncton

Parken

Midden in het stadscentrum ligt het grote Centennial Park, een mooie locatie om te wandelen, fietsen, sporten en picknicken. Maak een boottocht over het meer en bezoek het in het midden gelegen eiland. Centennial Beach is ‘s zomers een geliefde plek om te zwemmen en zonnebaden. In Tidal Bore Park, net buiten het centrum, zie je goed de getijdenverschillen in de Petitcodiac-rivier. Door de invloed van de nabijgelegen Fundy-baai kan het rivierwater binnen een uur enkele meters stijgen of dalen.

Bezienswaardigheden Moncton, New Brunswick

Hopewell Rocks (Rocks Provincial Park)

In de Fundy-baai is het verschil tussen eb en vloed enkele meters. Bij eb wandel je over de oceaanbodem, kun je grotten bekijken en word je omringd door hoge rotsformaties. Bij vloed kun je tussen de toppen kanoën of kajakken. Hopewell Rocks is een bijzondere plek voor een tussenstop, omdat de omgeving volledig wordt bepaald door de tijd en de getijden. In het park zijn diverse (verharde) wandelpaden. Langs de route staan informatieborden die je alles leren over de Fundy-baai. Vanaf het bezoekerscentrum wandel je in 15 à 20 minuten naar de oceaanbodem.

Moncton New Brunswick

Musée Acadien

Dit museum bevindt zich op de campus van de Université de Moncton, de grootste Franstalige Canadese universiteit buiten Québec. In het museum kom je van alles te weten over de geschiedenis en de cultuur van de Acadiërs in New Brunswick. Een andere aanrader in het centrum is Resurgo Place, dat onderdak biedt aan het Moncton Museum, het Transportation Discovery Centre en het Moncton Visitor Information Centre. In het grote complex vind je uitgebreide collecties en tentoonstellingen over de geschiedenis van Moncton, met veel aandacht voor transport. Scheepsbouw, spoorwegen en luchtvaart hebben namelijk een belangrijke rol gespeeld in de groei van Moncton. Tegenover Resurgo staat het Free Meeting House uit 1821, het oudste gebouw van de stad.

Museum

Omgeving

Monument-Lefebvre National Historic Site

Op een half uur rijden ten zuidoosten van Moncton ligt Monument-Lefebvre. Het statige gebouw symboliseert de negentiende-eeuwse wedergeboorte van het huidige Acadië. Bekijk de tentoonstelling 'The Odyssey of the Acadian People' en kom meer te weten over de Acadische cultuur en geschiedenis. In het theater vinden vaak concerten en lezingen plaats.

Monument lefebvre NHS Moncton

Fort Beauséjour-Fort Cumberland National Historic Site

Enkele kilometers verder ligt Fort Beauséjour-Fort Cumberland, waar de strijd tussen Engelse en Franse kolonisten herdacht wordt. Fort Beauséjour werd in 1751 gebouwd door de Fransen, maar viel vier jaar later in handen van de Engelsen, waarna het werd omgedoopt tot Fort Cumberland. Het fort is dagelijks geopend tussen eind juni en begin september.

Fort Beauséjour, Fort Cumberland National Historic Site, New Brunswick

Kouchibouguac National Park

Op iets meer dan uur rijden ten noorden van Moncton ligt Kouchibougac, een nationaal park dat zich uitstekend leent om sterren te kijken. Het landschap vormt een mozaïek van moerassen, getijrivieren, meren, lagunes en bossen. Het vormt het leefgebied van een grote kolonie sternen en dwergplevieren (zeevogels). Mogelijke activiteiten zijn fietsen, kajakken, vissen, wandelen, zwemmen en wildlife spotten.

Kouchibouguac National Park

Fundy National Park

 Na een ruim uur rijden vanuit Moncton bereik je Fundy National Park, waar de wildernis welig bloeit. Net als in The Rocks Provincial Park krijg je hier te maken met de rappe wisseling tussen eb en vloed in de Fundy-baai. Het park bestaat uit twee totaal verschillende gebieden. Aan de kust ligt de baai zelf, 300 meter hoger ligt het Caledonia Highlands Plateau. Dat gebied verrast haar bezoekers met diepe valleien, een ruisende rivier en torenhoge coniferen.  

Fundy National Park, New Brunswick

Vervoer

Het openbaar vervoer in Moncton wordt geregeld door Codiac Transit, dat meer dan twintig routes aanbiedt door Moncton, Dieppe en Riverview.

Feiten

Provincie New Brunswick
County Westmorland
Oppervlakte 141 km²
Hoogte van 0 tot 70 meter
Inwoners 69.000
Tijdzone Atlantic Time Zone (tijdverschil met Nederland: 5 uur vroeger)

Klimaat

Moncton heeft een landklimaat, met zo nu en dan zee-invloeden door de ligging bij de Fundy-baai. De winterse dagen in Moncton zijn koud, maar meestal zonnig. De temperaturen in de winter blijven doorgaans net onder het vriespunt. Ook kan het flink sneeuwen. In de zomer wordt het gemiddeld 25 graden, maar het kwik kan regelmatig uitschieten tot boven de 30. Er valt, met name in de maanden juli en augustus, weinig neerslag.

Geschiedenis

De Monctongemeenschap ontstond toen de Mi’kmaq-indianen hun kamp stichtten op de oevers van de Petitcodiac-rivier. De ‘moderne’ geschiedenis van Moncton begint echter met de komst van Franse boeren uit Acadië, die zich in 1733 in het gebied vestigden. Toen de vallei rond de Petitcodiac-rivier in het jaar 1755 in handen viel van de Britten, werden veel Acadiërs in 1755 gedeporteerd. Het zou tien jaar duren voordat de nederzetting weer bevolkt werd.   In 1766 vestigde zich een groep van acht gezinnen uit Pennsylvania in het gebied om een nieuwe gemeenschap te beginnen. De nederzetting werd in 1855 omgedoopt tot ‘Monckton’, vernoemd naar luitenant-kolonel Robert Monckton, een Britse officier die in 1755 het nabijgelegen Fort Beauséjour had ingenomen. Door een  administratieve fout tijdens het vastleggen van de naam werd de letter ‘k’ vergeten, waardoor de gemeenschap als ‘Moncton’ de boeken inging.

Moncton ontwikkelde zich als een centrum voor de scheepsbouw en kreeg in 1855 officiële stadsrechten. De florerende scheepsbouwindustrie was echter van korte duur: de opkomst van ijzeren stoomschepen maakte een einde aan de traditionele houten scheepsbouw.  Doordat de grootste inkomstenbron wegviel, was Moncton in 1862 gedwongen af te zien van haar status als stad.   Toen Moncton in 1871 aangewezen werd als nieuw hoofdkwartier van de Intercolonial Railway of Canada, klom het definitief uit het economische dal en zou het uitgroeien tot een zeer belangrijk kruispunt voor spoorwegen. De tijden gingen zelfs zo goed, dat Moncton in 1875 haar stadsrechten terugkreeg en als motto ‘Resurgo’ (Latijn voor ‘Ik herrijs’) koos. Moncton begon aan een nieuw tijdperk vol welvaart. De economische groei leidde een grote bevolkingsgroei in.   Met de oprichting van de Université de Moncton in 1963 begon een zogenaamde wedergeboorte van het Frans als moedertaal. Er kwamen steeds meer Franstalige diensten en Moncton zou zich langzamerhand ontwikkelen tot een volledige tweetalige stad.

24 februari infodag in Zwolle:
presentaties (o.a. Kids go West), camper bekijken, persoonlijk adviesgesprek
Meld je aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan