Summerside, Prince Edward Island

Summerside bezienswaardigheden Summerside ligt in de provincie Prince Edward Island en is gelegen in de Golf van St. Lawrence. Het motto van de stad is dan ook 'The Garden of the Gulf'. Summerside is de op één na grootste stad in de provincie. Het rijke scheepsbouwverleden komt nog duidelijk naar voren in de vele gebouwen, musea, monumenten en muurschilderijen die het stadje rijk is.

Bezienswaardigheden & activiteiten

College of Piping and Celtic Performing Arts

Studenten van over de hele wereld komen naar dit college om traditionele Keltische kunsten te studeren. Je kunt er leren doedelzak te spelen, Schots te drummen of Hooglands te dansen. In de maanden juli en augustus voeren studenten drie avonden per week hun kunsten op tijdens de Highland Storm, waarbij je kunt genieten van doedelzakken, Schotse trommels, violen, Ierse stepdance en zang. Een ander groot evenement is de Highland Gathering (aantal dagen in juni). Daarnaast vinden er in juli en augustus elke middag miniconcerten plaats.

Acadian Museum

In dit kleine museum kom je meer te weten over het Acadische erfgoed van Summerside. Acadiërs (afstammelingen van de eerste Franse kolonisten in het gebied) speelden namelijk een belangrijke rol in de geschiedenis van Summerside. Achter het museum ligt een oude Acadische begraafplaats en een kerk.
 

Wyatt House Museum

Meer geschiedenis vind je in het Wyatt House Museum, dat je een beeld geeft van de familie Wyatt uit de Victoriaanse tijd. Volg (in juli en augustus) een rondleiding door het huis uit 1867, bekijk de authenthieke inrichting die dankzij Wanda Wyatt behouden is gebleven en waan je even in de rijkdom van de Victioriaanse tijd.

International Fox Museum

Hoewel de handel in pels en bont tegenwoordig uit den boze is, speelde de handel in vossenpelsen een grote rol in de economie van Summerside. In het International Fox Museum leer je meer over het fokken van de vossen en het verhandelen van de bont. Het museum is gevestigd op de eerste verdieping van de Summerside Armoury, een monument uit 1911.  

PEI Sports Hall of Fame

Als je geïnteresseerd bent in de sportieve historie van Prince Edward Island, kun je een bezoek brengen aan de PEI Sports Hall of Fame, gevestigd in het Wyatt Centre. In het Wyatt Centre vind je verder het Eptek National Exhibition Centre, een mooie galerij met fijne kunsten en historische thema's uit Canada.

Credit Union Place

Dit multifunctionele stadion is het grootste indoor sportcentrum van de provincie. In 2008 vond in het stadiongedeelte, dat plaats biedt voor 4412 personen, de eerste wedstrijd van de National Hockey League (NHL) van Prince Edward Island plaats. Daarnaast vinden er regelmatig concerten en andere grote evenementen plaats. Naast het stadion ligt de Summerside Raceway, waar paardenraces worden verreden.

Lobster Carnival

Ieder jaar staat er in juli het Lobster Carnival op de agenda. Tijdens het festival wordt de geschiedenis van de provincie gevierd met een grote markt, diverse wedstrijden en smakelijke gerechten met kreeft.

Omgeving

Thunder Cove Arch

Op iets meer dan halfuur rijden van Summerside, iets buiten het plaatsje Barnley, ligt de Thunder Cove Arch, een bijzonder gevormde natuurlijke boog aan zee.

North Cape Coastal Drive

De 280 kilometer lange North Cape Coastal Drive beslaat het noordwestelijke deel van Prince Edward Island. De route staat onder andere in het teken van Mi’kmaq-cultuur en Acadisch erfgoed. De North Cape Coastal Drive begint bij Summerside. De eerstvolgende plaats is Miscouche. Bezoek hier het Musée Acadien de l’Île-Prince-Édouard, waar je meer te weten komt over Franse/Acadische cultuur op het eiland. Via de oevers van de Malpeque-baai kom je bij het Green Park Provincial Park. Bij North Cape bevindt zich de langste rif van Canada met grillige rotsformaties als de Elephant Rock. Vervolgens zak je weer af en volg je de kustlijn met zijn stranden, vuurtorens en rode zandstenen kliffen.

Feiten

Provincie Prince Edward Island
County Prince
Oppervlakte 28 km²
Hoogte 29 meter
Inwoners 15.000
Tijdzone Atlantic Time Zone (tijdverschil met Nederland: 5 uur vroeger)

Klimaat

In de winter kan het behoorlijk vriezen in Summerside. Gemiddeld is het dan zo'n -10ºC; het record ligt zelfs op -29,9ºC. In de zomer wordt het doorgaans warmer dan 20ºC.

Geschiedenis

De eerste kolonist die zich vestigde op de plek van het huidige Summerside was Daniel Green. Oorspronkelijk werd de plaats dan ook naar hem vernoemd: 'Green Shores Bedeque'.

Het verhaal luidt dat er op een koude dag een kolonel genaamd Henry Compton naar Green Shores kwam. Toen Compton daar aankwam, viel het hem op dat het er minder hard waaide. Toen de zon ook nog eens doorbrak, zei hij dat het wel de zomerse kant van het eiland leek. Naar aanleiding hiervan werd de naam 'Summerside' op een bordje gezet bij de deur van de plaatselijke herberg. Uiteindelijk werd de naam in gebruik genomen als plaatsnaam, omdat het zo aantrekkelijk klonk en het nog nergens anders in gebruik was.

Zaterdag 12 maart: kom langs op onze infodag!
Meld je gratis aan
Solliciteer nu op onze vacature voor reisadviseur.
Meer info!
Kom naar onze extra infodag op woensdag 16 maart in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!