Saint John's, Newfoundland & Labrador

St. Johns Newfoundland Saint John’s, de hoofdstad van de provincie Newfoundland, is een levendige havenstad. Je vindt er een natuurlijke haven, bontgekleurde houten huizen en smalle straatjes die over de heuvels golven. Het (historische) centrum van St. John's is goed te voet te verkennen. Bezoek in ieder geval Signal Hill, een groot historisch park met een heuvel waar je een schitterend uitzicht hebt over de haven. Ook leuk zijn George Street, Water Street en Duckworth Street.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Signal Hill

Deze rotsachtige heuvel aan zee diende eeuwenlang als uitkijkpost. De (Britse) legers hadden vanaf hier tenslotte goed zicht op vijandelijke boten in de haven. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende Signal Hill als verdedigingswerk. Tegenwoordig is de Signal-heuvel in Saint John's een nationaal historisch park, waar de rijke geschiedenis wordt herdacht. Je kunt de 180 meter hoge heuvel beklimmen voor een indrukwekkend uitzicht op de natuurlijke haven, de oude straten van de stad, de groene heuvels en rotsachtige kustlijn die je omringen. In 1897 werd de Cabot Tower opgericht op Signal Hill. Vanaf hier werd later het eerste draadloze, overzeese signaal ontvangen. In de toren is een tentoonstelling over de opmars van de telecommunicatie. Signal Hill is extra leuk om te bezoeken in de zomermaanden, wanneer er een historische taptoe is en oude kanonnen worden afgeschoten tijdens de Signal Hill Tattoo.

Saint Johns Newfoundland

Historic Downtown

De oudste straten van Saint John's zijn Water Street en Duckworth Street. Deze straten lopen parallel aan de haven en lopen in elkaar over via trappen en zijstraten. Vroeger werd de kost verdiend in de pakhuizen en handelskantoren, tegenwoordig zijn er restaurants, cafés, winkels en boetiekjes. George Street is het uitgaansgebied.

Saint Johns Newfoundland

The Rooms

In dit culturele centrum worden de maritieme geschiedenis, natuurlijke ontwikkeling en cultuur van de provincie Newfoundland tentoongesteld. Naast een kunstmuseum is er een historisch museum en een archief met als het hoogtepunt gebruiksvoorwerpen van oorspronkelijke bewoners als de Mi'kmaq, Labrador-inuit en Dorset. Ook wordt aandacht besteed aan de Europese kolonisatie van het eiland. Ben je niet geïnteresseerd in al die historie, bezoek dan in elk geval het atrium. Vanuit hier heb je een beeldschoon uitzicht over de haven van Saint John's. Ook de moderne architectuur van het gebouw, die aansluit bij de traditionele kleurrijke huizen in de stad, is de moeite waard.

Saint Johns Newfoundland

Railway Coastal Museum

In dit treinmuseum keer je terug naar de gloriedagen van het spoor. Het museum is gevestigd in het voormalige treinstation aan Water Street, waar in 1898 de eerste trein vertrok. Je leert er hoe belangrijk het spoornetwerk was voor Newfoundland en hoe het bijdroeg aan de ontwikkeling van Saint John’s. De collectie bevat onder andere historische foto's en snuisterijen.

Saint Johns Newfoundland

Kerken

Boven de haven van Saint John's ligt Church Hill. Je vindt hier de Anglican Cathedral of St. John the Baptist, naar wie de stad vernoemd werd. Het is een gotische kerk die gebouwd werd tussen 1843 en 1885. Verwar de kathedraal niet met de gelijknamige basiliek, die aan Military Road te vinden is. De Basilica of Saint John the Baptist is te herkennen aan haar twee hoge torens. Je vindt er mooie beelden en schitterende plafondschilderingen met bladgoud.

Saint Johns Newfoundland

Omgeving

Quidi Vidi Village

Enkele kilometers voorbij St. John's Downtown ligt het vissersdorp Quidi Vici. Quidi Vici ligt aan een kanaal dat het dorp verbindt met het gelijknamige meer. Hier vind je ook de Mallard Cottage; een van de oudste immigrantenhuizen van Noord-Amerika. Wandel je over de Park Road, bezoek dan de Quidi Vici Battery Historic Site. In het bijbehorende museum leer je meer over de voortdurende strijd van de Britten en de Fransen om Saint John's en omringende plaatsen.

Quidi Vidi Village, Newfoundland

Pippy Park

Dit grote park bestaat uit bossen, heuvels en vijvers. Je kunt er golfen, prachtig wandelen, heerlijk picknicken of een bezoekje brengen aan de botanische tuinen. Via een educatieve route leer je de inheemse natuur beter kennen. Ook leuk is een bezoek aan het Fluvarium. In het Fluvarium kun je door grote ramen een kijkje nemen in het leven van waterdieren zoals beekforellen en zalm. Daarnaast beschikt het centrum over meerdere aquaria en terraria met lokale vissen- en reptielensoorten. Ook is er een camping in Pippy Park. Praktisch gelegen bij de stad en in een groene parkachtige omgeving.

Pippy Park, Newfoundland

Cape Spear

Rondom deze kaap met steile rotswanden hangt vaak een dikke mist. De kaap is het meest oostelijke punt van Noord-Amerika. De vuurtoren die hier in 1835 werd gebouwd steekt 100 meter boven de zee uit en is nog altijd in gebruik. Je hebt vanaf Cape Spear ook een indrukwekkend uitzicht over de kust. Met wat geluk ziet je zelfs een walvis voorbij zwemmen. Vergeet je camera niet!

Cape Spear Newfoundland

Witless Bay

Dit natuurgebied bestaat uit diverse eilanden voor de kust van Newfoundland. Er leven ruim twee miljoen vogels. Vooral stormvogels, zeekoeten, meeuwen en alken vliegen regelmatig over. Hier nestelt de grootste kolonie papegaaiduikers ter wereld. Je vind er zo'n half miljoen in de lente en zomer! Witless Bay telt meer vogels dan mensen. Je kunt met een boot rond het eiland varen, zodat je de vogelkolonies op de steile rotsen van dichtbij kunt zien. Met wat geluk spot je ook een bultrug, orka of dwergvinvis. Is het erg mistig, dan is een bezoekje niet zo waardevol. Dus check op tijd het weerbericht! 

Witless Bay, Newfoundland

Boten naar Nova Scotia

Vanuit Saint John's en Argentia kun je de oversteek maken naar (North) Sydney op Nova Scotia. De overtocht vanuit Argentia duurt veertien tot zestien uur en gaat alleen in de maanden mei tot september, meerdere malen per week. Informeer bij ons naar de reistijden en mogelijkheden. Je kunt de overtocht ook maken vanuit Channel-Port aux Basques, deze route is het gehele jaar open.

Ferry Newfoundland

Feiten

Provincie Newfoundland and Labrador
Regio Newfoundland
Oppervlakte 446 km2
Hoogte van 0 tot 147 meter
Inwoners 106.000
Tijdzone Newfoundland Time Zone (tijdverschil met Nederland: 4,5 uur vroeger)

Klimaat

Op zomerdagen in Saint John's blijft het kwik tussen 12 en 16 graden Celsius. Het voor- en najaar zijn fris, met temperaturen tussen de 2 en 11 graden. In de winters vriest het overdag dagelijks een aantal graden. Ongeacht het jaargetijde kan er regelmatig een bui vallen.

Sport

Elke eerste woensdag van augustus vindt in Saint John's de Royal de St. John's Regatta plaats, het oudste jaarlijkse sportevenement van Noord-Amerika. De eerste gedocumenteerde bootrace vond plaats in 1816, maar de kans is groot dat de bootrace ook al voor dit jaartal georganiseerd werd. De race vindt plaats op het Quidi Vidi Lake en wordt door vrijwel alle inwoners van Saint John's bezocht: het is namelijk een officiële vrije dag in St. John's. Als de weersomstandigheden te slecht zijn om de race doorgang te laten vinden, vindt de race plaats op de eerstvolgende dag dat het weer de race wel toelaat.

Geschiedenis

St. John’s werd gesticht op 24 juni 1497, de dag van Johannes (John) de Doper. De stad werd gesticht door de Italiaanse ontdekkingsreiziger John Cabot, die onder de Engelse vlag voer. De haven van St. John's werd langzaam maar zeker steeds vaker bezocht door Europeanen. De handelspost deed goede zaken dankzij de goedlopende visserij en de gunstige ligging. In de stad verschenen werven, paden en pakhuizen.

Op 5 augustus 1583 claimde sir Humphrey Gilbert Saint John’s als oudste Britse kolonie in Noord-Amerika. Toch wisselde het gebied nog tot 1762 meerdere keren van eigenaar, in juni 1665 was St. John's zelfs kortstondig in handen van de Nederlandse Michiel de Ruyter.

Gedurende de zeventiende en achttiende eeuw bleef Saint John’s een belangrijk commercieel centrum voor de visserij in Newfoundland. Doordat in 1791 en 1792 in Europa de Napoleontische oorlogen uitbraken, steeg de vraag naar gezouten vis en immigreerden veel Ieren naar het Canadese gebied, om te profiteren van de hoge visprijzen en gunstige lonen. De economie en bevolking van St. John’s bleef groeien tot het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de haven gebruikt als uitvalsbasis voor de Canadese marine en het Amerikaanse leger. Vandaag de dag speelt de haven nog steeds een belangrijke rol in de economie van de stad.  

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan