Belleville, Ontario

Belleville Ontario Belleville en Shannonville liggen aan de monding van de Moirarivier, aan de Bay of Quinte en vlak bij het Ontario Lake. Omdat deze plaatsen halverwege Toronto en Montréal liggen, vormen ze een praktische stopplaats voor toeristen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

South Front Street

Dit is de winkelstraat in het centrum van Belleville. Aan de straat vind je een keur aan restaurants en winkels.

South Front Street

Old East Hill

Een wijk met statige huizen uit de vroege jaren van de vorige eeuw. Als je even de benen wilt strekken, ga je vanuit het centrum naar het oosten, over Bridge Street, en dan kom je er vanzelf.

Old East Hill

Victoria Park en Victoria Marina

Een weidse en open plek gevuld met gigantische oude esdoorns, naaldbomen en water. In de haven liggen zeilboten, kleine woonboten en motorbootjes. Schippers rusten uit op het dek en drinken en kletsen wat met elkaar.

Old East Hill

Glanmore National Historic Site

Glanmore is een huis uit 1883. Het werd uitgeroepen tot nationaal monument in 1971 dankzij de opvallende architectuur. Het mooi afgewerkte huis stelt stijlvol Victoriaanse interieur en Europese kunst tentoon die men vond in de huizen van de gegoede klasse in het begin van de twintigste eeuw.

Glanmore National Historic Site

Hastings & Prince Edward Regiment Military Museum

Dit museum is een eerbetoon aan het meest prestigieuze infanterieregiment van de reservisten in Canada. Het regiment is een gewaardeerd onderdeel van de reguliere strijdkrachten en bestaat uit goed getrainde burgers die op internationale missies worden uitgezonden. Het militaire erfgoed van Quinte en omgeving wordt er tentoongesteld. Geopend op dinsdag, woensdag en donderdag.

Hastings & Prince Edward Regiment Military Museum

Omgeving

Sandbanks Provincial Park

Op 45 minuten rijden ten zuiden van Belleville ligt het Sandbanks Provincial Park, aan de noordkant van Ontario Lake. Je vindt er zandduinen en witte stranden. Het is een uitgestrekt recreatiegebied waar je kunt zwemmen, kanoën en vissen.

Sandbanks Provincial Park

Vervoer

Belleville Transit verzorgt het openbare vervoer in Belleville. Op maandag tot en met vrijdag rijden de bussen van vijf uur ’s morgens tot half elf ’s avonds. Op zaterdag en zondag begint de dienstregeling later en rijden de bussen niet tot laat in de avond. Op wettelijke feestdagen rijden de bussen niet.

Feiten

Provincie Ontario
County Hastings
Oppervlakte 247 km²
Hoogte 93 meter
Inwoners 49.500
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Belleville heeft een landklimaat met vier kenmerkende seizoenen. Dankzij de ligging aan de baai van Quinte en in de nabijheid van Lake Ontario is het landklimaat gematigd. De meren hebben een verwarmende functie in de winter en een verkoelende functie in de zomer. In de zomer is het weer aangenaam: de maximumtemperaturen liggen overdag rond de 25 graden. September is qua temperatuur ook een fijne maand, met maxima van rond de 20 graden. In vergelijking met de rest van Canada is de winter niet extreem koud en het aantal millimeters neerslag is relatief laag. De gemiddelde minimumtemperatuur ligt rond de -12 graden. De neerslag valt redelijk verdeeld over het jaar, met kleine pieken in september (vooral regen), november en december (vooral sneeuw). Met een gemiddelde van elf dagen waarop sneeuw valt en maxima tussen -2 en -3 graden, is januari de meest winterse maand. In april komen de gemiddelde dagtemperaturen weer boven de 10 graden uit en in mei wordt bijna de 20 bereikt.

Geschiedenis

Belleville was oorspronkelijk een indiaanse nederzetting met de naam 'Asukhknosk'. In 1665 vestigden de eerste blanke pioniers, twee monniken, zich in het gebied. Het plaatsje werd een toevluchtsoord voor loyalisten tijdens de Amerikaanse Revolutie (1775-1783). De loyalisten bleven trouw aan de Engelse Koning George III en wilden dat Amerika onder het gezag van de Engelse troon bleef. Het leven werd de loyalisten niet makkelijk gemaakt: bezittingen werden hen ontnomen en ze werden met de dood bedreigd. Daarom trokken velen naar het noorden, en staken de grens met Canada (dat onder Brits gezag stond) over.

In 1789 werd de locatie van de huidige stad vastgelegd onder de naam Meyer’s Creek, een verwijzing naar fabriekseigenaar John Walden Meyers, een vooraanstaand inwoner. In 1816 werd de naam veranderd in Belleville, als eerbetoon aan Lady Arabella Gore, de vrouw van de belangrijke Britse Sir Francis Gore.

Toen de Grand Trunk Railway werd aangelegd, een belangrijke spoorweg voor het noordoosten van de VS en Canada, werd Belleville een belangrijke stopplaats. Dankzij de aansluiting op de Grand Trunk Railway bloeide de stad op. Ter illustratie: in 1850 telde Belleville 2.000 inwoners, in 1876 maar liefst 11.000. De brug over de Moirarivier, te zien bij Bridge Street, was de eerste ijzeren brug in het district Hastings. Het Gotische gemeentehuis werd gebouwd in 1872 en torent 57 meter boven het straatniveau uit.

In 1998 werd de stad samengevoegd met enkele aangelegen buurtschappen als onderdeel van een herstructureringsplan binnen de provincie Ontario.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan