Gananoque, Ontario

Gananoque Ontario Gananoque is een kleine stad in het zuidoosten van Ontario. Het zuiden van de stad wordt begrensd door de Saint Lawrencerivier en de Gananoquerivier stroomt door het stadje heen. De oorspronkelijke inwoners van dit gebied gaven het de naam Gananoque, wat ‘stad op twee rivieren’ betekent. De belangrijkste bezienswaardigheid in de omgeving is het natuurgebied de Thousand Islands.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Thousand Islands

In Gananoque kun je een rondvaart boeken naar de Thousand Islands, een groep rotsachtige eilanden in de Saint Lawrencerivier. Ook vanuit andere plaatsen zijn dit soort cruises te boeken, maar die vanuit Gananoque worden het best beoordeeld door het publiek. In totaal zijn er meer dan 1800 eilanden, waarvan diverse eilandjes nauwelijks bewoond zijn. Andere eilanden zijn juist weer erg in trek als vakantiebestemming, wat te zien is aan de vakantiehuizen die op de eilanden gebouwd zijn.

Cruise Gananoque Ontario

Boldt Castle

Boldt Castle ligt op Heart Island, een van de grotere Thousand Islands. Het kasteel maakt onderdeel uit van een triest liefdesverhaal. In 1900 wou miljonair George C. Boldt een kasteel bouwen op Heart Island, om zo de liefde voor zijn vrouw te uiten. In 1904 werd de bouw abrupt gestopt, toen de vrouw van Boldt overleed. Boldt Castle werd 73 jaar verwaarloosd, totdat het in 1977 in handen kwam van de Thousand Islands Bridge Authority. Toen werd besloten het kasteel te renoveren, om het toegankelijk te maken voor bezoekers. In Gananoque worden combinatiecruises aangeboden, die een bezoek aan de Thousand Islands met Boldt Castle. Je kunt vanuit Gananoque ook alleen Boldt Castle bezoeken. Aangezien Boldt Castle zich op Amerikaans grondgebied bevindt, is het verstandig je paspoort mee te nemen.

Gananoque Ontario

Arthur Child Heritage Museum

Op de plaats waar vroeger het treinstation van Gananoque was, vind je nu het Arhur Child Heritage Museum. In dit museum staat de geologische en culturele geschiedenis van Gananoque en de hele Thousand Islands-regio centraal. Door onder andere video’s en interactieve elementen leer je meer over de geschiedenis van de regio.

Museum bezoeken Gananoque

Duiken

Vanuit Gananoque worden door meerdere organisaties duiktours aangeboden in het gebied rondom de Thousand Islands. Ook zijn er speciale tours waarbij gedoken wordt naar scheepswrakken.

Duiken Thousand Islands, Ontario

Vissen

Ook voor visliefhebbers is Gananoque een goede uitvalbasis. Vanaf Gananoque kun je met een huurbootje naar de Saint Lawrencerivier varen, om te vissen op bijvoorbeeld Muskellunge, een grote snoekachtige die alleen in de grote meren tussen Amerika en Canada voorkomt. Het gaat hierbij altijd om een ‘catch and release’; de vissen worden na vangst (en een foto met de visser) weer teruggezet in het water. Zo wordt de populatie in de rivier op peil gehouden.        

Vissen Gananoque Ontario

Omgeving

Fort Henry

Op circa 30 minuten rijden van Gananoque ligt Kingston, waar je een bezoek kunt brengen aan Fort Henry. Het huidige fort is gebouwd tussen 1832 en 1837 en is een replica van een fort uit de Oorlog van 1812. Het fort ligt op een strategische plek en diende als bescherming voor de marinebasis Point Frederick, de ingang van het Rideaukanaal en Kingston. Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog heeft het fort dienst gedaan als gevangenis voor (politieke) tegenstanders. Sinds 1948 is het fort open voor bezoekers.

Fort Henry, Kingston Ontario

Feiten

Provincie Ontario
Regio Leeds & Grenville
Oppervlakte 7 km²
Inwoners 5.000
Tijdzone Eastern Standard Time (tijdsverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan