Kingston, Ontario

Kingston Ontario De noordelijke oever van Lake Ontario vormt het hart van de Engelssprekende gemeenschap van Canada. Na de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog streken er veel loyalisten neer – mensen die trouw bleven aan de Britse kroon. De studentenstad Kingston draagt de bijnaam ‘Limestone City’, omdat veel historische gebouwen in Kingston zijn opgetrokken uit kalksteen. Populair zijn de boottochten door het labyrint van de Thousand Islands.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Thousand Islands

In Kingston (of Gananoque) kun je een rondvaart boeken naar de Thousand Islands, een groep rotsachtige eilanden in de Saint Lawrence-rivier. Veel eilanden zijn privé-eigendom en bebouwd met de meest grote en luxe vakantiehuizen. Mooi om te zien is het eilandje ‘Just Room Enough’, waar precies één huis op past. Een andere leuke locatie is Boldt Castle op Heart Island. Het kasteel heeft kantelen, torens en maar liefst 120 kamers. Vanuit Gananoque varen boten naar Boldt Castle. In deze plaats start ook de Thousand Islands Parkway, een mooie route langs de oever met uitzicht op de eilanden. Liever onbewoonde eilanden met ongerepte natuur zien? Dat kan tussen half mei en half oktober in het Thousand Islands National Park. Begin je uitstapje in het Mallorytown Landing Visitor Centre aan de Thousand Islands Parkway, op circa 60 kilometer van Kingston. Het bezoekerscentrum is op dinsdag en woensdag gesloten.

Thousand Islands Kingston

City Hall

Tussen 1841 en 1844 was Kingston de hoofdstad van Canada. Een fraai overblijfsel uit deze tijd is het in Engelse renaissancestijl gebouwde City Hall. Achter het stadhuis vind je de Public Market, met verse producten en werk van lokale kunstenaars. Vlak bij staan de prachtige St. George’s Cathedral en de Cathedral of Saint Mary of the Immaculate Conception.

City Hall Kingston

Bellevue House

Met 17 musea en historische locaties is Kingston een echte museumstad. Populair is Bellevue House, de voormalige villa van Canada's eerste minister-president, Sir John A. Macdonald. Het huis en de tuinen zien eruit zoals in de jaren 1840, toen Macdonald er woonde. Dagelijks geopend vanaf juli tot begin september, daarbuiten gelden beperkte openingstijden.

Bellevue House Kingston

Correctional Service of Canada Museum

Op het terrein van de voormalige Kingston Penitentiary, een zwaarbewaakte gevangenis, ligt het Correctional Service of Canada Museum, ook wel het Penitentiary Museum genoemd. Je krijgt hier een beeld van de penitentiaire geschiedenis van Canada, komt te weten hoe er voor orde en gezag gezorgd werd en ziet wapens en voorwerpen die door de eeuwen heen bij vluchtpogingen gebruikt zijn. Het museum is geopend van mei tot en met oktober, in de overige maanden kun je op afspraak langskomen.

Correctional Service Kingston

Fort Henry National Historic Site

In dit negentiende-eeuwse fort op de heuvel, herleven de hoogtijdagen van het Britse Rijk. Woon exercities, parades en de wisseling van de wacht bij. Werp een blik in de vertrekken van de officieren en de barakken van de soldaten en zie hoe men er vroeger leefde. In juli en augustus vindt elke woensdagavond (en soms op zaterdagavond) de Sunset Ceremonie plaats, een ceremonie met wapendemonstraties, strijdtactieken, militaire muziek, geweersaluten en afsluitend vuurwerk. Het fort is van half mei tot half september voor publiek geopend. Buiten het openingsseizoen kun je er zelfstandig rondkijken.

Fort Henry Kingston

Omgeving

Onderweg

Rijd je van Toronto naar Ottawa of omgekeerd, dan is de route langs de noordelijke oever van Lake Ontario veruit de mooiste. Een mooie plek om onderweg wat tijd te spenderen is Quinte’s Isle, de snelst groeiende wijnbouwregio van Canada. Op het eiland is het Lake on the Mountain Provincial Park bij Waupoos de moeite waard. Het ligt zestig meter boven Lake Ontario en biedt een mooi uitzicht over de baai. Een leuke plek voor een picknick is het in zuiden van Quinte’s Isle gelegen Sandbanks Provincial Park met zijn stranden en zandduinen. Rijd je van Kingston naar Ottawa of Montréal, neem dan de toeristische Thousand Islands Parkway bij Gananoque en maak verderop een stop bij de Upper Canada Village in Morrisburg. Het is een van de mooiste openluchtmusea in Oost-Canada. Je gaat terug in de tijd naar een Engels-Canadees dorp uit de jaren 1860 met kerken, molens, boerderijen en akkers waar met oude werktuigen het land bewerkt wordt. De spinnerij, smidse en dokterspost, allemaal bemand door mensen in traditionele kleding, ontbreken natuurlijk niet. De Village is van mei tot en met augustus dagelijks geopend, in september gelden beperkte openingstijden.

Thousand Islands

Vervoer

Met de langeafstandsbussen van Coach Canada kun je vanuit Kingston naar Toronto, Montréal en Ottawa reizen. Het busstation vind je aan de John Counter Boulevard in het noorden van Kingston. In de stad zelf kun je je verplaatsen met taxi's en lokale bussen van Kingston Transit. Met de C Kingston Centre bus kun je reizen naar verschillende winkelcentra.

Verder ligt er in Kingston een treinstation, waar je met Via Rail Canada kunt reizen naar Ottawa, Dorval, Montréal en Toronto. Het treinstation ligt eveneens aan de John Counter Boulevard en is te bereiken met buslijn 18 (Train Station Circuit), die rekening houdt met de vertrektijden van de meeste treinen.

Feiten

Provincie Ontario
Regio Frontenac
Oppervlakte 450 km²
Hoogte van 70 tot 110 meter
Inwoners 123.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

De zomerdagen in Kingston zijn meestal zonnig met aangename tempraturen tussen de 20 en 25 graden Celsius. Mei en september zijn ook geschikte maanden voor een bezoek aan Zuid-Ontario. Je kunt dan termperaturen tussen de 16 en 20 graden verwachten. Door de ligging bij Lake Ontario kan het wel flink waaien. In de winter liggen de maxima rond het vriespunt en van november tot en met maart valt er geregeld sneeuw.

Sport

Sport is een belangrijk onderdeel van de stad. Kingston claimt onder andere de stad te zijn waar ijshockey, de populairste sport in Canada, is uitgevonden. Een leuk jaarlijks ijshockey-evenement is de derby tussen Queen's University en de Royal Military College of Canada, die voor het eerst in 1886 plaatsvond. De wedstrijd wordt elk jaar in traditionele hockeykleding gespeeld, met bijbehorende spelregels uit 1886. Andere ijshockeyteams zijn de Kingston Frontenacs, een juniorenteam, en de Kingston Voyageurs, een junior 'A' team.

Daarnaast is de stad beroemd door het zeilen in zoet water. Kingston was gastheer van de zeilevenementen voor de Olympische Zomerspelen in 1967. Tevens is duiken ook een erg populaire lokale sport en is Kingston een bekende bestemming voor het ‘wrakduiken’ in zoetwater. Sommige wrakken in het water bij Kingston worden gerekend tot de meest verse en beste wrakken in de wereld.

Geschiedenis

Al in 1615 verkende Samuel de Champlain de regio. Tientallen jaren later, in 1673, verrees er een Frans fort, dat ook diende als handelspost. De Fransen noemden het Cataraqui en veranderden de naam later in Fort Frontenac. In 1758 viel het fort in Britse handen en werd het tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog een toevluchtsoord voor Britsgezinde vluchtelingen uit Amerika. De handelspost groeide uit tot de grootste nederzetting in Upper Canada. De naam veranderde, ter ere van King George III, in King's Town.

Kingston ontwikkelde zich tot een militair en economisch centrum. Fort Henry verrees, evenals enkele Martello-torens om de toegang tot het Rideau Canal te beschermen. Van 1841 tot 1844 was de stad kortstondig de hoofdstad van de United Province of Canada, bestaande uit Lower Canada (Quebec) en Upper Canada (Ontario). De allereerste premier, Sir John A. Macdonald, kwam dan ook uit Kingston. Zijn huis, het Bellevue House, is nog te bezoeken. De haven maakte in de negentiende en twintigste eeuw een flinke groei door met dank aan de ligging aan de monding van de St. Lawrence-rivier bij Lake Ontario. In de negentiende en vroege twintigste eeuw was Kingston bovendien een centrum voor scheeps- en locomotiefbouw. Veel historische gebouwen zijn bewaard gebleven, waaronder de oude City Hall, Fort Henry en enkele Martello-torens aan de waterkant. 

24 februari infodag in Zwolle:
presentaties (o.a. Kids go West), camper bekijken, persoonlijk adviesgesprek
Meld je aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan