Manitoulin Island, Ontario

Manitoulin Island In Lake Huron, een van de vijf Great Lakes, liggen verschillende eilanden. Een daarvan is Manitoulin Island, het grootste in een binnenmeer gelegen eiland ter wereld. Manitoulin staat bekend om de ongerepte waterrijke natuur, de rijke (inheemse) geschiedenis en het grote indianenreservaat. Het eiland is vanuit het noorden bereikbaar via Highway 6 en vanuit het zuiden per veerboot vanaf Tobermory (vaart dagelijks tussen mei en oktober, reserveren aanbevolen).

Bezienswaardigheden & activiteiten

Wandelroutes

Manitoulin heeft veel te bieden voor wandelliefhebbers. Een van de populairste routes is de Cup & Saucer Trail, die 18 kilometer ten westen van Little Current begint. Little Current is het eerste plaatsje dat je tegenkomt als je via Highway 6 op het eiland komt. Je kunt via verschillende paden naar de top van de Cup & Saucer Bluff. Hier bevind je je op het hoogste punt van het eiland en kijk je uit over de Georgian Bay. Een andere route is de Bebamikawe Memorial Trail (14 km), die begint aan het einde van de Beach Rd in Wikwemikong. Voor meer informatie over de wandelroutes en de overige activiteiten op Manitoulin kun je terecht bij de Manitoulin Tourism Association in Little Current.

Manitoulin Island

Wikwemikong

Wikwemikong Unceded Indian Reserve, vaak afgekort tot Wiki, omvat het oostelijke deel van het eiland en behoort tot de grootste indianengemeenschappen van Canada. Het reservaat vormt een thuishaven voor de Ojibwa-, Odawa- en Pottawatomi-stammen. Er zijn diverse activiteiten mogelijk, waaronder begeleide wandelingen en kanotochten door het reservaat. Ook zijn er regelmatig evenementen, met als bekendste voorbeeld het Wikwemikong Cultural Festival (begin augustus), de oudste pow-wow in Oost-Canada. Indianenstammen uit heel Noord-Amerika verzamelen in Wikwemikong om drie dagen lang traditionele dansen op te voeren en hun kunst en ambachten te tonen. Uiteraard mogen niet-indianen de pow-wow ook bijwonen.

Manitoulin Island

Bridal Veil Falls

Als je Kagawong binnenrijdt (in het noorden van Manitoulin), aan de rechterkant van de weg, ligt de circa tien meter hoge Bridal Veil Falls. De waterval, die over een kalkstenen klif naar beneden stort, is via een trap en een wandelpad te bereiken. Je kunt er zwemmen, picknicken en het wandelpad langs de Kagawong-rivier richting de baai volgen.

Bridal Veil, Manitoulin Island

Misery Bay Provincial Park

Dit grote provinciale park is vooral bekend vanwege de vlakke, blootliggende rotsplaten en de bijzondere flora en fauna. Het is een geliefde nestelplaats onder vogels, zoals de zeearend, brilparulazanger, koningstiran en gele zwartkeelzanger. In het Misery Bay Visitor Centre vind je meer informatie over het park, de wandelroutes en de activiteiten. Het bezoekerscentrum is geopend in de weekenden van mei en juni, maar in juli en augustus dagelijks. Je kunt twee kortere wandelroutes volgen in Misery Bay Provincial Park. De Inland Alvar Trail is een rondwandeling (5 km) door het bos en over strand, waarbij je diverse bedreigde plantensoorten ziet. De Mac's Bay Trail (2 km retour) voert je door schaduwrijk bos en langs de moerassige kustlijn waar vogels graag komen.

Manitoulin Island

Mississagi Lighthouse

In het uiterste westen van het eiland ligt Meldrum Bay, een historisch plaatsje. Nog eens twaalf kilometer westelijker ligt de Mississagi Lighthouse. Bij deze vuurtoren lopen wandelpaden langs de kust, die voornamelijk bestaat uit met platte kalkstenen richels en enorme keien. Je hebt er een mooi uitzicht op Lake Huron.

Lake Huron, Manitoulin Island

Musea

De rijke geschiedenis en cultuur van Manitoulin Island wordt goed bewaard in de vorm van de vele (kleine) musea die over het eiland verspreid zijn. In het Assiginack Museum Complex, het Centennial Museum of Sheguiandah, het Little Schoolhouse & Museum (in South Baymouth) en het Gore Bay Museum (gevestigd in een oude gevangenis) kom je meer te weten over het leven van de eerste kolonisten op het eiland. Meer geïnteresseerd in de maritieme geschiedenis? Bezoek dan het Net Shed Museum (Meldrum Bay). Een andere optie is het Old Mill Heritage Centre (in Kagawong), dat gehuisvest is in een voormalige pulpmolen. De meeste musea en parken zijn alleen in de zomermaanden geopend: meer informatie vind je in het eerder genoemde toeristencentrum in Little Current.

Manitoulin Island

Kanoën

Manitoulin is als eiland uitstekend te verkennen vanaf het water. In onder andere Little Current, Kagawong en Gore Bay zijn kajaks en kano's te huur.

Manitoulin Island

Vervoer

Manitoulin Island is per land, zee en lucht bereikbaar. De meeste mensen nemen Highway 6 over de grote hangbrug naar Little Current of pakken de veerboot. Deze MS Chi-Cheemaun (indiaans voor 'grote kano') vaart van mei tot oktober tussen Tobermory op het vasteland en South Baymount in het zuidwesten van het eiland. In de zomer vertrekt de boot vier keer per dag, in de lente en herfst is er tweemaal daags een afvaart. De oversteek duurt ongeveer een uur en drie kwartier. Reserveer, zeker in juli, augustus en de weekenden, ruim van tevoren, anders is de kans groot dat de boot al vol zit. Andere reizigers komen per vliegtuig en landen op een van de twee vliegvelden die het eiland rijk is.

Feiten

Provincie Ontario
District Manitoulin
Oppervlakte 2.766 km²
Hoogte 257 meter
Inwoners 13.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Geschiedenis

In 1952 ontdekte archeoloog Thomas E. Lee prehistorische gebruiksvoorwerpen van indianen op het eiland. Uit onderzoek bleek dat de plaats, 'Sheguiandah' genoemd, op z'n vroegst uit 10.000 voor Christus stamde. Het behaalde daarmee een plaats op de lijst van belangrijkste historische plaatsen van Ontario.

De Europeanen ontdekten Manitoulin Island toen ze het christelijk geloof aan het verspreiden waren. In 1648 stichtte een Franse jezuïet een missiepost op het eiland. Doordat de Europeanen allerlei ziektes meebrachten waar de Anishinaabe-indianen niet bestand tegen waren, werd de indianenstam flink uitgedund. Een paar jaar later werd het eiland ook meerdere keren aangevallen door de Iroquois-indianen, die daarmee probeerden de bonthandel met de Fransen in handen te krijgen. De overgebleven Anishinaabe-indianen vertrokken en lieten het eiland voor ongeveer 150 jaar onbewoond achter.

Na de Oorlog van 1812 trokken de oorspronkelijke bewoners weer terug naar het eiland. Niet snel daarna volgde er een rooms-katholieke missie, die in 1845 werd overgenomen door jezuïeten, waardoor de geschiedenis zich leek te herhalen. In 1862 nam de Canadese overheid een verdrag aan waarin opgenomen werd dat niet-inheemse mensen zich ook mochten vestigen op Manitoulin Island. Doordat het opperhoofd van de Wikwemikong weigerde het grote gebied van de Wikwemikong af te staan aan de regering, is het Wikwemikong Unceded Indian Reserve tot de dag van vandaag in handen van de Wikwemikong, wat inhoudt dat de wetten van de Canadese regering er niet gelden.

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan