Killarney, Ontario

Killarney Ontario Killarney Provincial Park staat in Canada bekend als een van de mooiste in zijn soort. Bergkammen en blauwe meren worden afgewisseld met groene naaldbossen. Aangezien het grootste deel van het park bestaat uit wildernis, komen er veel wilde dieren voor, waaronder zwarte beren en wolven. Er zijn goede mogelijkheden om te vissen, zwemmen en kanoën. Wandelaars kunnen hun hart ophalen op diverse routes. Killarney heeft als voordeel dat het in de zomermaanden minder toeristisch is dan bijvoorbeeld Algonquin Provincial Park, waardoor je er in alle rust kunt genieten van de ongerepte natuur.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kanoën

In Killarney Provincial Park zijn meer dan 140 aanlegplaatsen voor kano's, waardoor je heerlijk kunt peddelen over de rivieren en een van de vijftig(!) meren. George Lake, in het zuiden van Killarney, is een redelijk groot meer dat in de schaduw ligt van Silver Peak: de hoogste bergtop in de regio. Er zijn verschillende kanoroutes mogelijk, variërend van een enkele dag tot meer dan een week. Je kunt een brochure pakken om de route te kunnen vinden. Er zijn kano's te huur bij onder andere Killarney Outfitters in het plaatsje Killarney.

Killarney Ontario

Korte wandelroutes

Er zijn in de wildernis van Killarney wandelroutes van verschillende afstanden uitgezet. De wandelpaden gaan zonder uitzondering over oneffen en rotsachtig terrein, dus zorg voor stevige wandelschoenen. De kortste wandeling is Granite Ridge Trail (2 km) door bossen en velden. Je klimt naar twee uitkijkpunten en kunt onder andere de spectaculaire La Cloche Mountains zien. Een iets langere wandelroute is de Chikanishing Trail (3 km) langs de zuidelijke parkgrens. Je loopt door het rotsachtige, winderige terrein dat zo typisch is voor deze regio naar een uitkijkpunt boven Georgian Bay. Onderweg vertellen bordjes je meer over de periode dat hier volop hout werd gekapt, je zult onderweg nog ijzeren ringen zien waarmee lijnen werden afgemeerd. Trek ongeveer anderhalf uur uit voor deze wandeling. Een langere route is de Cranberry Bog Trail (4 km) door een van de mooiste delen van Killarney. Je loopt door moerasland en kunt onderweg beverdammen en vele vogels zien.

Killarney Ontario

Langere wandelroutes

Wandelingen van uitdagender aard zijn de Lake of The Woods Trail (3,5 km) en The Crack (6 km). Lake of The Woods voert je rondom het gelijknamige meer door verschillende soorten bos. Je hebt onderweg prachtig uitzicht op de Silver Peak en het meer ver onder je. Je moet onderweg wat klimmen en dalen, waardoor je circa drie uur aan het wandelen bent. De pittige The Crack voert je naar de top van Killarney Ridge, waar je wordt omringd door de immense witte kliffen van de La Cloche Mountains. Je klimt over enorme rotsblokken tot het beste uitzichtpunt van Killarney. Houd er rekening mee dat je zo'n vier uur moet wandelen: ga dus op tijd op pad en neem voldoende eten en drinken mee.

Killarney Ontario

Educatieve programma's

In juli en augustus worden op de George Lake Campground diverse educatieve programma's over de natuurlijke geschiedenis van Killarney verzorgd.

Killarney Ontario

Vissen

Veel meren binnen de grenzen van Killarney zijn beschermde visreservaten. Vissen is slechts op enkele plaatsen toegestaan, voornamelijk in het noorden en oosten van het park.

Killarney Ontario

Zwemmen

Vlak bij de camping liggen twee stranden, waar je goed kunt zwemmen. Zwemmen is ook mogelijk in de vele meren en rivieren die Killarney rijk is. Houd er rekening mee dat de meren zelfs in de zomer behoorlijk koud kunnen zijn!

Killarney Ontario

Winteractiviteiten

's Winters kunnen langlaufers zich uitleven met meer dan twintig kilometer aan langlauf-routes. Andere winteractiviteiten zijn skiën en wandelen met sneeuwschoenen.

Killarney Ontario

Klimaat

Gelegen aan een van de grote meren van Noord-Amerika kent de regio relatief zachte zomers en koude winters. Het kwik kan in de zomermaanden oplopen tot rond de 20 graden Celsius, terwijl in de winter hevige sneeuwval geen uitzondering is en de temperatuur zakt tot diep onder het vriespunt. De omliggende wateren kunnen bevriezen door deze koude temperaturen.

Natuur, flora & fauna

Fauna

In de uitgestrekte wildernis van Killarney komen veel verschillende dieren voor. Zo leven er elanden, herten, wolven, lynxen, marters en bevers. Daarnaast heb je ook kans om een van de twintig reptielsoorten of amfibieën te spotten. Tijdens de migratie-periode nestelen meer dan honderd vogelsoorten in het park.

Geschiedenis

De oorsprong van het park is te danken aan de inzet van kunstenaars. A. Y. Jackson, een kunstenaar van de bekende Group of Seven, was erg verontrust toen hij hoorde dat de bomen rond het O.S.A. Lake gekapt zouden worden. Als reactie startte hij een petitie bij het provinciale bestuur om de natuur te behouden. Jacksons poging bleek succesvol: het meer werd onder beheer gesteld van de Ontario Society of Artists.

In 1959 werd het gebied van Killarney Park aangeduid als een wildernisreservaat. Met de komst van Highway 637 in 1961 was het toerisme in de omgeving al aardig op gang gekomen. Uiteindelijk werd in 1964 na veel gelobby door de Group of Seven 10.000 km² langs de oever van de de Georgian Bay tot reservaat benoemd, waarna het een provinciaal park werd.

Ondanks de populariteit werden er betrekkelijk weinig voorzieningen in het park gecreëerd, zodat er zo veel mogelijk ongerepte natuur behouden bleef. In 1985 werd de stichting Friends of Killarney Park in het leven geroepen om de natuur nog beter te kunnen beschermen.

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan