Midland, Ontario

Midland bezienswaardigheden Midland ligt aan de kust, waardoor je verschillende eilandjes in de Georgian Bay kunt bezoeken, waaronder Present Island, Quarry Island, Snake Island en Methodist Island. Door de ligging tussen twee meren zijn er in Midland voldoende recreatiemogelijkheden rond het water en daarnaast zijn er veel parken in de omgeving.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Discovery Harbour

Discovery Harbour, een voormalige haven en legerplaats van de Britse marine, werd na de Oorlog van 1812 gebouwd om de toegang tot Upper Canada in de gaten te kunnen houden. Tegenwoordig brengt dit historische erfgoed je terug naar de negentiende eeuw, waar je met de bewoners kunt praten of twee replica's van grote schepen kunt bekijken. Daarnaast kun je er het King's Wharf Theatre bezoeken en een hapje eten in het plaatselijke restaurant. Ook vertrekken er boottochten door de archipel van de 30.000 Islands.

Midland bezienswaardigheden

Wye Marsh Wildlife Centre

Dit beschermde natuurgebied is elke dag geopend. Je kunt er genieten van een kleine 600 verschillende dier- en plantensoorten, bijvoorbeeld tijdens je kanotocht over de vele riviertjes. Het gebied is bestempeld als een belangrijk vogelgebied en er leven dan ook veel verschillende soorten vogels. Wellicht kom je er trompetterzwanen tegen, erg bijzondere vogels die in het water van het Wye Marsh Wildlife Centre leven.

Midland bezienswaardigheden

Huronia Museum

Het Huronia Museum en bijbehorende Huron-Ouendat Village mag je eigenlijk niet overslaan als je in Midland bent. Het museum beschikt over tienduizenden historische artefacten, van foto’s tot kunstwerken van de Group of Seven. De Village is een vijfhonderd jaar oude Huron-nederzetting met een uitkijktoren, wigwam en ‘longhouse’.

Midland bezienswaardigheden

Sainte-Marie among the Hurons

Het voormalige hoofdkwartier van de Franse jezuïetenmissie voor de Huronindianen. Een missiepost was een (meestal) zelfvoorzienende nederzetting, van waaruit jezuïeten op pad gingen om de lokale bevolking te bekeren tot het christendom. In 1639 werden in missiepost Sainte-Marie de eerste hutten, werkplaatsen en kerk gebouwd. De jezuïeten-missie om de Huron te bekeren zou uiteindelijk bijna het einde voor het volk betekenen. De Europeanen namen ziektes mee waartegen de indianen niet bestand waren. Ook mengden de Irokezen - vijand van de Huron - zich in het gebied, wat tot veel bloedige incidenten leidde. De jezuïeten en bekeerde Huron leden zo zwaar onder de aanvallen, dat ze zich genoodzaakt zagen Sainte-Marie plat te branden en te vluchten. Nadat het gebied intensief onderzocht was door archeologen, werd het eeuwen later herbouwd. Je komt er nu van alles te weten over het reilen en zeilen in een missiepost en het harde zeventiende-eeuwse leven. Je leert er hoe je vuur maakt, welke kleding men droeg en wat populaire spelletjes waren.

Midland bezienswaardigheden

Martyrs' Shrine

Het historische erfgoed, met de beroemde Shrine Church en de omliggende gronden, wordt tegenwoordig gebruikt om de jezuïeten te eren die er ongeveer 400 jaar geleden leefden en werkten. Je leert er alles over de missionarissen Jean de Brébeuf, Gabriel Lalemant en hun metgezellen, die eeuwen geleden het christendom naar Canada brachten. 

Midland bezienswaardigheden

Omgeving

Georgian Bay Islands National Park

Dit nationale park bestaat uit zo'n zestig eilanden en behoort tot de archipel van de 30.000 Islands, de grootste collectie zoetwater-eilanden op aarde. Vanuit Honey Harbour op het vasteland vertrekken watertaxi’s. Hoewel het park het hele jaar door geopend is, varen de boten van half mei tot Thanksgiving in november. Populaire activiteiten op Beausoleil Island, het grootste eiland van het nationale park, zijn kamperen, wandelen, zwemmen en watersporten. Omdat het eiland op de rand van het Canadian Shield ligt, is de natuur er heel divers. In het zuiden zijn dichte bossen, het noordelijke deel van het eiland laat het kenmerkende landschap van het Canadian Shield zien. Het Shield, dat een groot deel van Noordoost- en Centraal-Canada beslaat, is bijzonder vanwege de oude rotslagen die door de werking van gletsjers aan de oppervlakte zijn gekomen. Deze natte en rotsachtige parkregio was een inspiratiebron voor de kunstenaars van de Group of Seven. Het is een broedgebied voor amfibieën, schildpadden en de zeldzame (en giftige) eastern massasauga-slang. Hoewel de slang zich vrijwel nooit laat zien, is het aan te raden dichte schoenen en een lange broek te dragen als je gaat wandelen.

Midland bezienswaardigheden

Vervoer

Midland Transit Service verzorgt twee verschillende buslijnen in Midland. Het busstation is gelegen aan Ontario Street, nummer 731. De East Route en de West Route rijden, met uitzondering van zon- en feestdagen, dagelijks en rijden om het half uur (op zaterdag ieder heel uur).

Feiten

Provincie Ontario
Regio Simcoe
Oppervlakte 29 km²
Hoogte 236 meter
Inwoners 16.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

In Ontario heerst een landklimaat, waardoor je in deze provincie warme zomers en erg koude winters met veel sneeuw kunt verwachten. De meren die Midland omringen zorgen ervoor dat de temperatuurverschillen door het jaar kleiner zijn dan gemiddeld. In de wintermaanden vriest het enkele graden onder nul, met een gemiddelde minimumtemperatuur van -9 graden in januari. In december en januari valt de meeste sneeuw, met een gemiddelde van 110 centimeter in januari. In de zomermaanden valt er gemiddeld 80 millimeter regen per maand en juli is met een gemiddelde temperatuur van 20 graden de warmste maand in Midland.

Geschiedenis

In de zeventiende werd het gebied, dat oorspronkelijk bewoond werd door Huronindianen, voor het eerst bezocht door kolonisten. Midland werd in de jaren 1830 en 1840 gesticht door boerenfamilies. In 1871 werd  er onder andere de eerste winkel en de eerste molen gebouwd, die toen gold als de grootste en meest moderne molen in Canada. In november 1871 werd de baai bij het plaatsje uitgekozen als toekomstig eindstation van de Midland Railway Corporation. Het bedrijf kocht grote stukken grond en onderzocht  hoe het stadje het beste vormgegeven kon worden. In 1872 werd het ‘Midland City’ genoemd en door de toekomstige spoorwegenplanning, de opkomende houthandel en de snel groeiende commerciële sector zag de toekomst van Midland City er rooskleurig uit. In 1875 telde Midland City een duizendtal bewoners en drie jaar later, op 24 oktober, werd het geïncorporeerd als dorp. Op 1 juli 1879 werd de bouw van de Midland Railway beëindigd en twee jaar later werd een begin gemaakt met de in- en export van graan per spoor en per boot.

Midland City bleef groeien en werd op 6 januari 1890 benoemd tot stad. Vanaf dat moment heette de stad simpelweg Midland. Vanaf 1900 werd de economie uitgebreid met diverse bedrijven, waardoor er naast de scheepsvaart en de hout- en graanhandel ook werd geïnvesteerd in bijvoorbeeld het bouwen en repareren van schepen. In de jaren 1920 werden er vele contracten afgesloten voor de scheepshandel en verschenen er diverse voorzieningen, waaronder ziekenhuizen en een bibliotheek.  

Vanaf de jaren 1930 raakte de industrie van Midland in het slob door de Grote Depressie. Daarnaast raakten de bossen met ebbenhout, waar de houthandel jarenlang succesvol op gedraaid had, op en verhuisden verschillende grote bedrijven naar andere steden. Rond de jaren ’50 raakte Midland eindelijk uit het dal, toen verschillende bedrijven begonnen te investeren in verschillende industrieën en de commerciële en toeristische sector. Met name het toerisme is erg belangrijk geworden: in de zomermaanden wordt het stadje dan ook voornamelijk door toeristen bewoond.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan