Parry Sound, Ontario

Parry Sound Ontario Eilanden, eilanden en nog eens eilanden. Naar schatting liggen er zo’n 30.000 stuks voor de kust van Parry Sound. Dit doolhof van eilanden vormt dan ook de trekpleister van het relaxte stadje. Ga mee met een rondvaartboot of huur een kajak en verken het prachtige natuurgebied. Ook met de auto of camper kun je in het hart van de eilandenarchipel komen: Killbear Provincial Park ligt op slechts 35 kilometer van Parry Sound.

Bezienswaardigheden & activiteiten

30.000 Islands

Als je in Parry Sound bent, kun je niet heen om de 30.000 Islands, die beschouwd worden als de grootste zoetwater-eilandengroep ter wereld. In het gebied leven meer dan 100 planten- en dierensoorten, waaronder unieke reptielen en amfibieën. Er zijn verschillende mogelijkheden als je een tour langs de eilanden wilt maken: per vliegtuigje, kajak (eventueel met gids) of rondvaartboot.

Bezienswaardigheden Parry Sound Ontario

Tower Hill Lookout & Heritage Garden

Wie het weidse uitzicht over de eilanden in zich wil opnemen kan een oude 30 meter hoge uitkijktoren beklimmen in de Tower Hill Heritage Garden. Ook ligt hier het West Parry Sound District Museum, met tentoonstellingen over de cultuur van de First Nations, Europese ontdekkingsreizigers en lokale helden.

Bezienswaardigheden Parry Sound Ontario

Charles W. Stockey Centre for the Performing Arts

In dit grote centrum komen natuur, cultuur, sport en entertainment samen. In de interactieve Bobby Orr Hall of Fame staat ijshockey centraal. Ook is er een theater, waar live-optredens plaatsvinden. In de zomer zijn er vaak gratis concerten.

Parry Sound Ontario

Killbear Provincial Park

Dit park ligt in het hart van de 30.000 Islands, met kilometerslange rotskusten, afgewisseld met zandstranden, mooie uitzichten over eilandjes en verschillende kortere wandel- en fietspaden. Je kunt er zwemmen, kajakken, kanoën, zeilen en windsurfen. Ook is er een bezoekerscentrum. Het park vormt het leefgebied van zwarte beren en herten. Vergeet vooral niet de zonsondergang boven de Georgian Bay te bekijken, dit is een echte Killbear-traditie. Killbear is bereikbaar per auto/camper en ligt op ongeveer drie kwartier rijden van Parry Sound. Op de heen- of terugweg kun je een kort uitstapje maken naar Grundy Lake Provincial Park aan Highway 69 en 525, waar een aantal grote en kleinere meren liggen.

Bezienswaardigheden Parry Sound Ontario

French River Provincial Park

De French River is wegens zijn historisch belang benoemd tot eerste zogenaamde Canadian Heritage River. Per kano volg je de route die eeuwen geleden al door First Nations, bonthandelaars en kolonisten bevaren werd. De 100 kilometer lange route verbindt meren, kloven en stroomversnellingen. Wandelen en kamperen zijn ook populaire activiteiten. De tentoonstellingen in het bezoekerscentrum aan Highway 69 zijn de moeite waard.

Parry Sound Ontario

Oastler Lake Provincial Park

Rijd je van of naar Huntsville of Toronto, dan kun je onderweg even stoppen bij het Oastler Lake Provincial Park, gelegen aan de Oastler Park Drive (bereikbaar via Highway 400). Het strand is een van de beste in de regio. Er wordt veel gepicknickt, gezwommen en gekanood.

Parry Sound Ontario

Feiten

Provincie Ontario
District Parry Sound
Oppervlakte 13 km²
Hoogte 214 meter
Inwoners 6.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

In de maanden juni, juli en augustus is het meestal zonnig en warm, met temperaturen variërend tussen de 20 en 25 graden Celsius. 's Winters is het een stuk frisser: in januari en februari dalen de maxima tot enkele graden onder het vriespunt. Vanaf oktober tot en met maart (soms nog in april) valt er sneeuw. Tijdens de herfst en lente worden koude briesjes afgewisseld met betrekkelijk warme dagen. In september en mei kun je temperaturen tussen de 15 en 19 graden verwachten, deze maanden zijn dus ook geschikt voor een bezoek aan deze regio.

Geschiedenis

Het waren de First Nations die al eeuwen voordat de Europeanen Canada ontdekten met kano's het gebied rond het huidige Parry Sound doorkruisten. Ze gebruikten de monding van de Seguin-rivier als ontmoetingsplek. Vroege Europese ontdekkingsreizigers en bonthandelaren stichtten er een kleine handelspost. Ook Jezuïten-priesters gebruikten de rivier als beschutte kanoroute naar de binnenlanden.

De periode tussen 1660 en 1760 werd gekenmerkt door bittere indiaanse oorlogsvoering. De Iroquois vernielden de westerse handel die georiënteerd was op de Huron-indianen. In de jaren 1860 arriveerde de familie Beatty in het huidige Parry Sound. Zij zagen potentie in de houtindustrie en kochten een kleine houtzagerij die er al eerder was gebouwd. Ook het omringende land werd hun eigendom en ze legden de eerste primitieve wegen aan. Ze moedigden anderen aan er te komen wonen en voilà, Parry Sound was geboren. De Beatty-familie wordt dan ook gezien als stichters van Parry Sound.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan